Kerroimme maanantain ja tiistain välisenä yönä, kuinka Espanjan jalkapalloliitto pani kiehumaan vielä oikein kunnon sopan menestyksekkäiden EM-karsintojen päätteeksi. Espanjan EM-kisoihin tappiottomalla saldolla johdattanut valmentaja Robert Moreno saa väistyä, kun uudeksi valmentajaksi on palkattu pestinsä keväällä perhesyiden takia jättänyt Luis Enrique.

Valmentajanvaihdoksen vahvisti meneillään olevassa lehdistötilaisuudessa Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales.

– Voimme vahvistaa, että Luis Enrique palaa takaisin pestiinsä, Rubiales ilmoitti.

Morenon kerrotaan ottaneen lähtöpassinsa raskaasti, sillä hän odotti ilmeisen toiveikkaana jo ensi kesän EM-turnausta. Lisäksi Moreno ja Luis Enrique ovat hyviä ystäviä ja pitkäaikaisia työtovereita. Juuri Luis Enrique on ottanut Morenon mukaan valmennustiimiinsä pestistä toiseen.

Radio Marca kertoo toimittajan ja entisen valmentajan Lluís Lainzin todenneen, että Luis Enrique itse pyysi Rubialesilta, ettei Morenoa otettaisi maajoukkueen kakkosvalmentajaksi.

Morenon Espanja voitti viimeisen karsintapelinsä komeasti 5-0 ja vakuutti muutenkin koko karsintojen ajan. Kymmenen ottelun maalieroksi muodostui 31-5, ja Espanja selvitti tiensä lopputurnausarvontojen ykköskoriin. Vielä päivää ennen maanantaista Romania-peliä Moreno oli todennut lehdistölle olevansa hyvissä väleissä Rubialesin kanssa ja nauttivansa tämän täyttä tukea.

Espanjan jalkapalloliiton lehdistötilaisuus herätti todella suurta kiinnostusta, ja autojono pääkallopaikan edessä oli joidenkin lähteiden mukaan ”pidempi kuin koskaan”. Uutinen on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Monet ilahtuvat tyttärensä syövän takia menettäneen Luis Enriquen paluusta, mutta samalla Morenon kohtelua on pidetty erittäin epäreiluna. Espanjalaismedian mukaan Moreno kuuli potkuistaan median välityksellä, ei Rubialesilta itseltään.

Rubiales korosti lehdistötilaisuudessa, että kun Luis Enrique pyysi vapautusta toimestaan maaliskuussa, hänelle jätettiin aina ovi auki paluuta ajatellen. Hän myös sanoi kaikkien olleen erittäin tyytyväisiä Robert Morenon tekemään työhön.

Rubiales kertoi pitäneensä Luis Enriquen kanssa yhteyttä koko ajan, ja etenkin tämän tyttären kuoleman jälkeen. Lokakuussa Luis Enrique ilmoitti Rubialesille halustaan palata maajoukkueen peräsimeen. Rubialesin mukaan Luis Enrique kertoi tästä toiveesta myös Morenolle.

Tuolloin palloliiton johtohahmot sopivat, että maajoukkueen valmentajatilanteesta keskusteltaisiin karsintojen päätyttyä, jotta maajoukkue saisi työrauhan loppusuoran ajaksi. Eilen maanantaina, ottelupäivän aamuna Robert Moreno lähetti kuitenkin Rubialesille tekstiviestin, jossa hän ilmoitti halustaan erota tehtävästään ennen keskustelujen käymistä. Näin tie oli selvä Luis Enriquen paluulle, mutta Moreno ei ilmeisesti ollut halukas kakkosvalmentajana jatkamaan.

Uutista on päivitetty 19.11. kello 13.45 lehdistötilaisuuden edettyä.