Ei jalkapallon arvokisoja ilman Espanjan valmentajasotkua.

Moni varmaan muistaa, miten viime MM-kisojen aattona päävalmentaja Julen Lopetegui sai potkut junailtuaan kisojen jälkeisen sopimuksen Real Madridin kanssa.

Lopeteguin varsinaiseksi seuraajaksi kisojen jälkeen valittiin Luis Enrique. Hän jättäytyi tehtävästi pois aiemmin tänä vuonna henkilökohtaisiin syihin vedoten. Myöhemmin kuultiin tarkempi syy: Enriquen 9-vuotias tytär sairasti syöpää ja menehtyi tautiin elokuun lopussa.

Enriquen tilalle nostettiin ”Luchon” apuvalmentajana toiminut Robert Moreno, jonka alaisuudessa Espanja hoiteli EM-karsinnat ilman tappioita. Vielä syyskuussa – pian Enriquen tyttären suru-uutisen jälkeen – Moreno sanoi julkisesti, että hän voisi astua sivuun, mikäli Enrique haluaisi jonain päivänä palata maajoukkueen päävalmentajaksi. Jotain tässä on tapahtunut muutamassa kuukaudessa, sillä vaihdos ei olekaan sujumassa kovin onnellisten tähtien alla.

Uutisoimme maanantaina, että Espanjan jalkapalloliitto harkitsisi Enriquen paluuta maajoukkueen puikkoihin. Nyt näyttäisi siltä, että paluu on toteutumassa.

Espanja pelasi myöhään maanantai-iltana EM-karsintojen viimeisen ottelunsa Romaniaa vastaan. Pelin jälkeen Espanjan jalkapalloliitto RFEF ilmoitti, ettei Moreno tule lehdistötilaisuuteen. Espanjalaisen jalkapallon tilastoihin erikoistunut Mister Chip -tili Twitterissä väittää, että Moreno olisi hyvästellyt joukkueen ja poistunut pukuhuoneesta itkien.

Asiasta twiittasi myös The Guardianin ja ESPN:n arvostettu toimittaja Sid Lowe.

– Robert Moreno ei ollut siinä kunnossa, että hän olisi kyennyt pitämään lehdistötilaisuuden. Hän oli selvästi poissa tolaltaan. Ei vain siksi, että hän menetti työnsä, vaan tavasta jolla hän sen menetti.

Sid Lowe

@sidlowe
Robert Moreno was not in a fit state to give press conference. Clearly devastated, not just at losing job but way he lost it.

Toistaiseksi ei ole siis vahvistettua tietoa siitä, että Moreno olisi saanut potkut tai että hän olisi eronnut tehtävästään. Siltä se kuitenkin hyvin vahvasti vaikuttaa.

Cadena COPE:n mukaan Espanjan jalkapalloliitto olisi jo päättänyt, että Moreno ei ole puikoissa EM-kisojen alkaessa. COPE kertoo, että Enrique olisi jo mahdollisesti hyväksynyt liiton puheenjohtajan, Luis Rubialesin, tekemän paluutarjouksen. Espanjan jalkapalloliitto pitää tiistaina puolenpäivän aikaan lehdistötilaisuuden, jossa kaiketi kerrotaan tilanteesta enemmän.

Sekin on toki vielä mahdollista, että Moreno jää maajoukkueen palvelukseen ja palaa Enriquen kakkosvalmentajaksi. Se tosin ei vaikuta todennäköiseltä sen jälkeen, millaisia reaktioita maanantai-ilta aiheutti.