Nyt se on varmaa: Luis Enrique on Espanjan maajoukkueen uusi päävalmentaja seuraavan kahden vuoden ajan – jos tässä nyt ei lisää skandaaleja tule.

Kun kerran Lopeteguia ei kyetty pitämään (hän olisi ilman potkujakin siirtynyt MM-kisojen jälkeen Real Madridiin), Enrique on nähdäkseni paras vaihtoehto, mitä markkinoilta löytyi.

Enriquessä yhdistyy monta hyvää ominaisuutta juuri tätä tehtävää ajatellen.

1. Enrique tuntee maajoukkueen

Enrique pelasi urallaan 61 ottelua Espanjan A-maajoukkuessa, 14 U23-joukkueessa ja viisi peliä U21-ryhmässä. Kokemusta siltä puolelta siis on.

2. Enrique tuntee Barcelonan ja Real Madridin

Enrique tuntee Espanjan parhaat pelaajat ja parhaiden pelaajien seurat erinomaisesti. Espanjan maajoukkue koostunee jatkossakin pitkälti Barcelonan ja Real Madridin pelaajista. Barcelonan eri joukkueita Enrique on valmentanut vuosina 2008-11 ja 14-17. Pelaajaurallaan Enrique puolestaan edusti molempia seuroja – Real Madridia 1991-96 ja Barcelonaa 1996-2004.

3. Enrique on todistanut menestyvänsä

Barcelonassa Enrique tuli, näki ja voitti välittömästi. Yhdeksän pokaalia kolmessa kaudessa tarkoittaa keskimäärin kolmea per kausi. Se on vakuuttava tahti. Toki Enriquellä oli käytössään huippuluokan joukkue, mutta silti.

4. Pelitapa pysyy johdonmukaisena

Yksi tärkeä asia uutta päävalmentajaa valittaessa oli se, että pelitavallinen johdonmukaisuus säilyy. Sitä muun muassa Xavikin painotti Marcalle antamassaan haastattelussa.

Enriquen johdolla pelitavan johdonmukaisuus säilynee, joskin painotusta siirrettäneen hieman enemmän hitaasta hyökkäämisestä nopeaan hyökkäämiseen. Isossa kuvassa teesit lienevät kuitenkin jatkossakin pallonhallinta ja voimakas hyökkäysalueen prässi.

5. Enrique oli vapaana

Ei pidä unohtaa, että Espanjan jalkapalloliitto ei paini ihan samoilla molskeilla kuin suurseurat. On paljon valmentajia, joita Espanjan maajoukkueen ei kannata edes yrittää kosiskella. Joku Pep Guardiola tulee jos on tullakseen, mutta ei Espanjan liiton muskeli riitä alkuunkaan siihen että Guardiola ostettaisiin ulos Manchester Citystä.

Ennen Enriquetä spekuloitiin, että Espanja tavoittelisi tähän tehtävään Belgian nykyistä päävalmentajaa, Roberto Martínezia. Hänessäkin olisi ollut monia hyviä ominaisuuksia, mutta miehen sopimus ulottui vuoteen 2020. Liian kallis Espanjan liitolle siis.

Enrique oli hyvä vaihtoehto yllä mainituista syistä, mutta myös siksi että hän ei ollut minkään seuran tai liiton palkkalistoilla. Riittää siis, että Espanjan liitto kaivaa kuvettaan palkan verran.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila