Näkökulma: Barcelona-johdolta jälleen rimanalitus – jopa seuralegendat kritisoivat arvotonta näytelmää

© Kuva: Getty Images

Viime viikolla Kataloniassa nousi myrsky. Myrsky jätti jälkeensä tuhot, joita korjataan ainakin koko kevätkauden ajan.

Puhe on siis valmentajasopasta, jonka Barcelona on onnistunut keittämään. Tässä kohtaa lienee hyvä hieman kerrata viime päivien tapahtumia.

Viime torstaina Barcelona pelasi sinänsä omalaatuisessa Supercopa-tapahtumassa (joka pelattiin Saudi-Arabiassa) välieräottelun Atlético Madridia vastaan. Tilanne näytti jo oikeinkin hyvältä, kunnes 2-1-johto kääntyi pelin lopussa 2-3-tappioksi.

Siitä lähti hullunmylly. Barcelona-johtoon kuuluva Guillermo Amor kommentoi ensin futisjargon-tyyliin, että ”Ernesto Valverde ei tule saamaan potkuja”. Sitten alkoi kuulua kummia.

RAC 1 kertoi, että Barcelonan johto keskustelisi Valverden asemasta tänään maanantaina pidettävässä kokouksessaan. Samoihin aikoihin joissain muissa espanjalaismedioissa tyynnyteltiin ilmapiiriä uutisoimalla, että johtokunnan kokous ei olisi mikään kriisipalaveri.

Juuri nyt näyttää siltä, ettei Ernesto Valverde valmenna Barcelonaa enää kovin pitkään. Kuva: Getty Images.

Piakkoin koko espanjalaismedia alkoi kuitenkin haistaa verta. RAC 1 nimittäin paljasti, että Barcelonan johdosta Óscar Grau ja Éric Abidal olivat lähteneet Qatariin keskustelemaan Xavin kanssa. Tuolloin tiettävästi käytiin ensimmäisiä tunnusteluja Xavin halukkuudesta siirtyä Barcelonaan. Xavin nykyinen seura Al Sadd vastasi julkisesti muistuttamalla, että Xavi on Al Saddin työntekijä. Rivien välistä oli luettavissa, että Barcelonan olisi syytä keskustella asiasta ensin Al Saddin, eikä Xavin kanssa.

Ensin luultiin, että Grau ja Abidal kosiskelivat Xavia Barcaan aikaisintaan ensi kaudesta alkaen. Nopeasti puheet kuitenkin muuttuivat niin, että Xavi haluttaisiin puikkoihin välittömästi. Espanjalaismediassa alkoi pyöriä uutinen, jonka mukaan Barca haluaisi Xavilta vastauksen viimeistään sunnuntaina (eilen). Lopulta Xavi epäröi, ja median mukaan keskusteluja päätettiin jatkaa ensi kesänä.

Valverde veti harjoitukset tänään maanantaina, mutta viimeisimpien tietojen mukaan hän on saamassa potkut – mahdollisesti vielä tänään. Xavi ei siis ole tulossa puikkoihin, mutta Barca-johto ei ilmeisesti halua Valverdeakaan enää katsella.

Surkean johtamisen symboli

Barcelona on toki kyykännyt isoissa pudotuspeliotteluissa Valverden aikakaudella. Mestarien liigassa on tullut kahtena keväänä romahdus ja nyt joukkue menetti taas varmalta tuntuneen voiton Supercopan välierissä. Sitä edelsi tasapeli – ja jälleen johtoaseman menettäminen – Derbi barceloníssa Espanyolia vastaan.

Vielä paljon isommat ongelmat Valverden aikakaudella on nähty itse pelaamisessa. Viime toukokuussa avasin, miksi Valverdelle pitäisi antaa potkut. Laliiga.comin analyytikko Jussi Leppälahti avasi pelin rakenteiden ongelmakohtia yhä syvemmin syyskuussa.

Vaikka ongelmia on ollut oikeastaan heti Valverden palkkauksesta lähtien, yhden asian pitäisi olla kristallinkirkas: ongelmia ei hoideta näin.

Espanjassa moni media on jonkin tietyn seuran äänitorvi. Uutisia ja huhuja vuodetaan, jotta agendaa saadaan ohjattua jotakuinkin haluttuun suuntaan. Nyt vielä kun Barcelonan valmentajasopasta on menneellä viikolla uutisoitu maan vähän jokaisessa lehdessä ja radiokanavalla, ei ole syytä epäillä väitteiden paikkansapitävyyttä.

Yksi käänne on viime päivinä särähtänyt muita pahemmin korvaan: Barcelona-johto ei ole kertonut Valverdelle mitään, vaan tämä on saanut seurata koko saagaa median välityksellä. Ei tule varmaan kenellekään yllätyksenä, että muun muassa Sportin tietojen mukaan Valverde on raivoissaan Barcelonalle.

Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu on onnistunut keittämään melkoisen sopan. Kuva: Getty Images.

Tietyllä tapaa on hienoa seurata, miten seuran suuret hahmot ovat nousseet puolustamaan Valverdea. Eivät varmaankaan siksi, että Valverde olisi heidän mielestään erityisen hyvä valmentaja, vaan todennäköisemmin siksi, että seuran tulisi käyttäytyä huomattavasti paremmin työntekijöitään kohtaan.

Esimerkiksi Pep Guardiola sanoi suoraan:

– Barcelona on erityinen paikka, koska La Ligan voitto ei riitä. Minusta tuntuu todella pahalta Ernesto Valverden puolesta. Hän ei ansaitse tällaista.

Andrés Iniesta täräytti ehkä vieläkin kovempaa kritiikkiä puheenjohtaja Josep Maria Bartomeun johtamaa Barca-johtoa kohtaan:

– Mieleeni tulee, että jos kaikki on mennyt näin, niin se on aika ruma tapa hoitaa asioita, Iniesta totesi Onda Ceron El Transistorin haastattelussa.

– Minun mielestäni kulloistakin valmentajaa pitäisi aina muistaa kunnioittaa. Viime kädessä kaikkein kivuliainta voi olla se tapa, miten asiat hoidetaan. Valmentajan tilanne on nyt erittäin pahasti heikennetty.

Onko loppukausi nyt pilalla?

Jotenkin kaiken tämän sotkun ajoituskin panee miettimään. Talvitauko on juuri päättynyt, ja nyt on edessä monen kuukauden pituinen otteluruuhka.

Huolimatta derby-tasapelistä Barcelona johtaa yhä La Ligaa. Se voitti oman lohkonsa Mestarien liigassa ja on selkeä ennakkosuosikki ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Napolia vastaan. Copa del Rey ei ole vielä Barcan osalta alkanut. Ainoa mitä on menetetty, on Supercopa.

Miksi ihmeessä Barcelona-johto lähti itse kampittamaan itseään näin hektisellä hetkellä? Käytännössä mitään ei ollut vielä tämän kauden osalta menetetty, mutta paljon voitaisiin – tai olisi voitettu voittaa.

Xavi puikkoihin – mutta aikaisintaan ensi kesänä. Kuva: Getty Images.

Ei Valverden aikakauden pelaamisen heikkouksien olisi pitänyt tulla minään yllätyksenä. Jos Laliiga.comin toimitus on osannut arvioida ongelmia, niin luulisi Barcan sisälläkin olevan jotain asiantemusta tämän suhteen. Ei se pelaaminen ole siitä isossa kuvassa mihinkään muuttunut viime kauteen – tai oikeastaan koko Valverden Barca-aikaan – verrattuna. Miksi siis nyt yhtäkkiä on niin hirveän tärkeää antaa nopeasti kenkää, jos viime kesänä Valverde oli vielä niin hyvä valmentaja?

Juuri nyt vaikuttaa siltä, että Valverde tosiaan potkut saa, vaikkei Xavi pestiin kesken kauden lähdekään. Myös Ronald Koeman on jo ehtinyt kieltäytyä.

Vahvimmin ehdolla loppukauden valmentajaksi ovat tällä hetkellä Barcan b-joukkueen Francisco Javier García Pimienta, työttömänä odotteleva Quique Setién, Tottenhamista kenkää saanut Mauricio Pochettino, niin ikään työttömänä oleva Max Allegri ja Estudiantesia luotsaava Gabriel Milito.

Oikeastaan mikään ratkaisu ei ole juuri nyt kovin hyvä Barcelonan tämän kauden kannalta katsottuna. Jos sisään tuodaan uusi luotsi, nähdään ehkä jonkinlainen uutuudenviehätyksen tuoma hetkellinen nousupiikki, mutta rakenteellisten muutosten hiomiseen ei todellisuudessa ole aikaa. Joku Setién voisi olla ideologisesti toimiva, mutta minkä verran setiénläistä ideologiaa ehtii ajaa tällaisessa ajassa sisään? Tai miten kannattajat suhtautuisivat, jos Espanyol-taustainen Pochettino tuotaisiin suhteellisen isolla rahalla sisään?

Sitten taas jos Valverde jää, mikään tuskin ainakaan nykyistä paremmaksi muuttuu. Silloin puikoissa olisi sama vanha Valverde, jonka motivaatio työskennellä Barcelonan selkäänpuukottajien alaisuudessa olisi jossain nollan hujakoilla. Ja mitähän tästä kaikesta tahoillaan miettivät vaikkapa juuri Xavi ja Iniesta, joita Barcaan on valmentajina huhuiltu? Summa summarum: ajoitus kaikelle tälle sopalle oli suomeksi sanottuna katastrofaalisen heikko.

Viime toukokuussa kirjoitin, että Valverden pitäisi saada potkut mutta että Xavin tuominen sisään liian aikaisin olisi virheiden virhe. Emme voi tarkalleen tietää, kuinka valmis Xavi olisi Barcan edustusjoukkueen luotsaamiseen nyt, vuoden tai kahden vuoden kuluttua. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Xavi teki oikean ratkaisun kieltäytyessään ainakin tällä haavaa Barcan kutsusta. On hyvin todennäköistä, että puoli vuotta valmentanut Xavi olisi ollut aivan liian kokematon ja osaamaton hyppäämään tässä kohtaa Barcelonan luotsiksi. Hän on sitä hyvin mahdollisesti vielä ensi kesänäkin, mutta on ainakin kokeneempi kuin nyt.

Se tästä olisi vielä puuttunut, että Bartomeun johtama arvoton näytelmä olisi tuhonnut Barcelonan loppukauden lisäksi koko Xavin valmennusuran.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.