Espanjassa liikkuu tällä hetkellä huhuja, joiden mukaan FC Barcelona ja perinteikäs hollantilaisseura AFC Ajax suunnittelevat yhteistyön aloittamista (lue uutinen TÄSTÄ).

Yhteistyö voi vaikuttaa pieneltä asialta, mutta mitä tarkemmin sitä tutkii, sitä isompi potentiaali siinä piilee – varsinkin Barcelonalle.

Lyhykäisyydessään yhteistyön tarkoituksena olisi, että Barcelona saisi etuosto-oikeuden Ajaxin pelaajiin. Siirtokorvausten lisäksi hollantilaisseura saisi hyötyä lainapelaajien muodossa ja mahdollisesti myös taloudellista hyötyä sopimuksen allekirjoittamisesta.

Yhteinen DNA

– Barcelona on Ajaxin lapsi, sanoi Barcelonan presidentti Josep Maria Bartomeu vuonna 2014.

Nämä sanat voivat kuulostaa aluksi erikoisilta. Onhan Barcelona tällä hetkellä lähes jokaisessa kategoriassa aivan eri luokaa kuin Ajax. Camp Noulla pelaavat maailman suurimmat tähdet, seura on taloudellisesti jättiläinen ja se on yksi 2000-luvun menestyneimmistä joukkueista. Miksi joukkueesta siis puhutaan sitä pienemmän Ajaxin poikana? Vastaus on yksinkertainen: joskus poika ohittaa saavutuksissaan isänsä.

Barcelonan ja Ajaxin välinen historia on saanut alkunsa vuonna 1971. Tuolloin Rinus Michels, jonka France Football valitsi juuri lajin historian parhaaksi valmentajaksi, siirtyi Ajaxista Barcelonaan. Menestys oli kohtalaista, mutta tärkeämpää oli, että ”totaalisen jalkapallon” isä toi Kataloniaan DNA:ta, joka näkyy joukkueen pelaamisessa edelleen.

Vieläkin tärkeämpi oli vuonna 1973 tapahtunut pelaajasiirto, jossa Johan Cruijff siirtyi Amsterdamista Barcelonaan. Hän saavutti seurassa suuria asioita pelaajana ja siitä kertoo muun muassa, että hän voitti joukkuetta edustaessaan kaksi Ballon d’Oria. Vielä tärkeämpää oli se, kuinka siirto toimi alustuksena tulevalle mullistukselle.

Cruijff sai La Masian kukoistamaan

Kaikista merkittävin yhteys seurojen välille syntyi vuonna 1988. Ajaxia valmentanut Cruijff saapui Camp Noulle. Barcelona ui tuolloin erittäin syvissä vesissä, mutta hollantilaislegenda oli pian kääntämässä kaiken.

Valmentajana Cruijff nosti Barcelonan edustusjoukkueen Euroopan huipulle ja loi joukkueelle pelillisen identiteetin, jonka perustana toimivat Michelsin ja Ajaxin opit. Näin syntyi tiki-taka, jonka vaikutuksia joukkueen tämän päivän pelaamisessa on mahdoton olla huomaamatta.

Pokaalien ja muiden edustusjoukkueeseen liittyvien saavutusten lisäksi Cruijff uudisti täysin Barcelonan junioritoiminnan – jälleen vahvasti Ajaxin mallia kopioiden. Tarkoituksena oli luoda seuraan raamit, jotka näkyisivät sekä nuorimmissa juniorijoukkueissa että La Ligassa. Näin ollen nuorukaisten olisi helpompi nousta joskus edustusjoukkueen mukaan.

Nykyään La Masiaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista junioriakatemioista. Xavin, Andrés Iniestan, Lionel Messin, Sergio Busquetsin, Pep Guardiolan ja Gerard Piquén kaltaisten pelaajien urat ovat käynnistyneet sieltä.

Suurin kiitos kuuluu Cruijffille.

Ei jopa olisi liioittelua Barcelonasta puhuttaessa jakaa seuran historia kahteen osaan: ennen ja jälkeen Cruijffin valmennuskauden.

Yhteistyö tukisi Barcelona-junioreiden pelaajapolkua

Palataan takaisin Barcelonan ja Ajaxin väliseen mahdolliseen yhteistyösopimukseen.

Seurojen välinen side on siis valmiiksi erittäin vahva ja tämän myötä yhteistyö sopisi hienosti molempien arvoihin. Kaksi yhteisen menneisyyden omaavaa organisaatiota on auttanut toisiaan valtavasti ja nyt ne suunnittelevat jälleen solmivansa siteet toisiinsa.

Uutinen olisi valtava voitto molemmille, mutta etenkin Barcelonalle.

Katalonialaisseuran B-joukkue pelaa tällä hetkellä Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ja siellä se majailee lohkonsa keskikastissa. On siis selvää, että edustus- ja reservijoukkueen välillä on tällä hetkellä liian suuri kuilu.

B-joukkueesta on vaikeampi nousta edustukseen, mikä on ollut viime vuosina seuralle ongelma. Useille pelaajille sopivaa tasoa ei löydy ollenkaan La Ligan ollessa liian haastava, mutta Segunda Division B:n tarjotessa liian vähän haastetta. Tämän seurauksena pelaajia joudutaankin usein lainaamaan muihin joukkueisiin.

Muualle lainaamisessa on aina omat riskinsä. Pelataanko uudessa ympäristössä oikean tyylistä jalkapalloa? Onko seuran arki laadukasta harjoituskentällä ja sen ulkopuolella? Tukeeko laina järkevää pelaajapolkua?

Jos kyseinen pelaaja lainattaisiin Ajaxiin, kuuluisivat vastaukset esitettyihin kysymyksiin: kyllä, kyllä ja kyllä.

On myös Ajaxin kannalta hyvä asia, että joukkue saisi Barcelonasta laadukkaita nuorukaisia. On vain totta, että sellaiset pelaajat, joiden taso ei riitä Barcelonaan, voivat olla Eredivisieniin selkeitä vahvistuksia. Esimerkiksi Real Madridin 20-vuotias Martin Ödegaard on yhä kaukana Los Blancosiin vaadittavasta tasosta, mutta Vitessessä hän on ollut monilla mittareilla jopa sarjan parhaimmistoa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

OptaJohan

@OptaJohan
25 - @MijnVitesse's Martin Ødegaard created 25 chances in the Eredivisie in 2019, more than any other player. Inventive.

Lisää de Jongeja

Toinen Barcelonan mahdollisista isoista hyödyistä olisi etuoikeus Ajaxin parhaimpiin pelaajiin ja tämä olisi valtava jättipotti. Perusteluiksi riittänevät Frenkie de Jongin ja Matthijs de Ligtin kaltaiset superlahjakkuudet, joiden perässä ovat lähes kaikki Euroopan suurseurat.

De Jongin siirron Barcelona onkin jo varmistanut ja de Ligtin hankkimisen eteen se työskentelee samalla, kun yhteistyösopimusta sorvataan.

On varmaa, että Ajaxin laadukkaasta juniorimyllystä on tulossa vielä useita jo mainitun kaksikon kaltaisia huippuja – onhan joukkue tunnettu työstään kasvattajaseurana.

Barcelona pystyisi siis valitsemaan nuoria pelaajia edustusjoukkueeseen sekä La Masiasta että Ajaxin akatemiasta.

Mahdollisuus ilman uhkaa?

Barcelonalle kyseinen yhteistyö olisi siis suurempi uutinen, miltä se voi aluksi kuulostaa.

Merkittäviä etuja ja hyviä puolia on useita ja negatiivisia puolia on vaikea keksiä. Ehkä ainoa uhka voisi olla se, että sopimuksen teko maksaisi Barcelonalle liikaa. toisaalta, suuret voitot ja suuret riskit yhdistetään usein toisiinsa.

Tulee myös antaa arvoa Ajaxin tämän kauden erinomaiselle menestykselle Euroopan kentillä. Harvalla seuralla on mahdollisuutta reservijoukkueeseen, joka pelaa Mestarien liigan puolivälierissä. Barcelonalla on siihen tällä hetkellä harvinainen mahdollisuus.