La Ligan kausiennakko 2024-25: Sijat 9-11 – Getafe, Osasuna, Valencia
Getafe, Osasuna ja Valencia eivät pelaa Mestarien liiga -sijoituksista, mutta eivät toisaalta joudu putoamistaisteluunkaan. Tietynlainen tasaisuus on löytynyt, vaikka seurajohdolta ei aina tulisi tukea.
Getafe – Bordalás venyy, mutta vahvistuksia tarvitaan
Getafen seurahistorian paras valmentaja José Bordalás palasi joukkueen peräsimeen keväällä 2023.
Getafe taisteli tuolloin putoamista vastaan ja antoi potkut silloiselle päävalmentajalleen Quique Sánchez Floresille noin kuukausi ennen kauden päättymistä. Puheenjohtaja Ángel Torres toi Bordalásin takaisin seuraan ja luotsi onnistui pitämään seuran pääsarjassa.
Bordalásin alaisuudessa Getafe voitti seitsemästä viimeisestä ottelustaan kolme ja nousi samalla putoamisviivan alapuolelta 15. sijalle. Bordalás kykeni osoittamaan jälleen, miksi hän on kuin myyttinen mies Coliseumilla.
Torres ja Bordalás onnistuivat pitämään joukkueen rungosta kiinni viime kesän siirtoikkunassa.
Tärkeät pelaajat jäivät seuraan, ja lisäksi Mason Greenwood siirtyi siirtoikkunan loppuhetkillä Getafeen lainalle. Greenwoodin lainaa oli helppo pitää riskinä, sillä pelaaja ei ollut pelannut otteluakaan puoleentoista vuoteen ja hyökkääjän pelikunto- ja rytmi olivat kaukana optimista. Greenwood pelasi lopulta hyvän kauden viimeisteltyään kaikki kilpailut mukaan luettuna kymmenen maalia.
Lisäksi Getafe lunasti edelliskauden lainalla seurassa pelanneen Omar Aldareten Hertha Berlinistä neljällä miljoonalla eurolla. Paraguyalaistoppari sai varsin mukavasti peliaikaa Bordalásin alaisuudessa, vaikkei lukeutunutkaan itsestäänselviin avainpelaajiin. Diego Ricon lainaaminen Real Sociedadista osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. 31-vuotias vasen laitapuolustaja pelasi nappikauden Bordalásin alaisuudessa.
Getafen alkukausi oli hankala. Loka-marraskuun vaihteeseen mennessä Getafe voitti vain kolme ottelua, mutta toisaalta otti paljon tasapelipisteitä. Otteluohjelma oli vaikea, sillä ensimmäisen neljän kierroksen aikana vastaan asettui sarjan kärkikolmikko Real Madrid, Barcelona ja Girona. Getafe nappasi Barcelonalta tasapelipisteen, mutta hävisi Real Madridille ja Gironalle.
Kauden ensimmäinen puolisko oli kokonaisuudessaan positiivinen. Getafe raapi tärkeitä pisteitä viikosta toiseen ja näytti siltä, että toissa kauden alakulo oli kuin taakse jäänyttä elämää. Getafe ei luonnollisesti ollut yhtä hyvä kuin Bordalásin ensimmäisellä stintillä vuosina 2016-21, sillä joukkueen pelaajamateriaali oli huomattavasti heikompi. Getafe onnistui kuitenkin toistuvasti voittamaan suoria keskikastin vastustajiaan, eikä joukkueella ollut missään vaiheessa sen suurempaa hätää sarjapaikkansa suhteen.
Tammikuun siirtoikkunassa Getafen ykköskärki Enes Ünal lähti Bournemouthiin. Kyseessä oli loppukauden laina, joka sisälsi 16,5 miljoonan euron ostopakon. Ünal oli syyskauden sivussa pelikentiltä vakavan polvivamman vuoksi.
Getafe oli vielä helmikuussa komeasti kahdeksantena sarjataulukossa ja taisteli näennäisesti europaikasta. Tappiot Real Madridille ja Osasunalle pudotti Getafen kymmenenneksi. Getafe oli kymmenentenä käytännössä koko loppukauden, mutta putosi päätöskierroksella 12. sijalle. Kausi päättyi rumaan neljän ottelun tappioputkeen, mutta toisaalta otteluissa ei ollut järin suurta panosta, sillä Getafe oli jo käytännössä varmistanut sarjapaikkansa. Getafe jätti putoamisviivan kymmenen pisteen päähän. Sitä voi pitää hyvänä suorituksena.
Getafen kesän siirtoikkuna on ollut todella hiljainen, ja Bordalás on jo ehtinyt osoittaa epäsuorasti mieltään hyökkääjien puutteesta.
Greenwoodin laina päättyi, eikä sitä Getafen toiveesta huolimatta uusittu. Kokenut hyökkääjä Jaime Mata jäi ilman jatkosopimustarjousta ja lähti vapaana agenttina Las Palmasiin. Monivuotinen keskikentän ehdoton avainpelaaja Nemanja Maksimović lähti vapaana agenttina Panathinaikosiin. Pienelle vastuulle jäänyt hyökkääjä Choco Lozano myytiin kahdella miljoonalla eurolla Meksikoon.
Getafe hankki Peter Federicon kahdella miljoonalla eurolla Real Madridista. Oikea laitahyökkääjä pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan Valenciassa, mutta ei loistanut Mestallalla. Tšekkiläisvahti Jiří Letáček siirtyi niin ikään kahdella miljoonalla eurolla Banik Ostravasta Getafeen. Istuu lähtökohtaisesti penkillä.
Viime kauden Getafessa lainalla pelannut laitapuolustaja Rico siirtyi pysyvästi Coliseumille. Nappihankinta. Oikea laitahyökkääjä Álex Sola siirtyi miljoonalla eurolla Real Sociedadista Getafeen ja tuo leveyttä laidalle, samoin Celtasta lainattu Carles Pérez. Pérez, 26, jäi viime kaudella hyvin pienelle vastuulle Celtassa ja laitahyökkääjä hakee uutta nousua uralleen Getafesta.
Joukkueesta puuttuu kuitenkin Matan, Ünalin ja Greenwoodin poistumisten myötä hyökkääjiä. Lisäksi viime kaudella 15 maalia La Ligassa viimeistellyt Borja Mayoral on jättämässä Getafen. Bordalás osoitti mieltään seurajohdolle peluuttamalla Aldaretea ja Nabil Aberdinia kärjessä harjoitusottelussa. Kaksikko tunnetaan toppareina, mutta Bordalás pani kummatkin kärkeen osoittaen, ettei hänellä ole enempää vaihtoehtoja.
SIJOITUSARVIO: 11:s
Bordalás on aiemminkin saanut tasapaksuista ja todellisuudessa varsin heikoista pelaajamateriaaleista kaiken ja sitäkin enemmän irti. Siitä huolimatta Getafen on vahvistuttava selvästi elokuun aikana siirtomarkkinoilla. Joukkue tarvitsee vähintään kaksi hyökkääjää – kenties kolmannenkin. Lisäksi joukkueeseen on hankittava enemmän syvyyttä. Torres on luvannut Bordalásille hankintoja. Getafe ei ole tällä kaudella europaikoista taisteleva joukkue, mutta Bordalás vie ryhmänsä turvallisesti keskikastiin.
Osasuna – turvallisesti keskikastiin
Osasunan toissa kausi päättyi suorastaan loistavasti.
Osasuna sijoittui La Ligassa komeasti seitsemänneksi, ylsi Konferenssiliigan karsintoihin ja samalla eteni seurahistoriansa toiseen Copan finaaliin.
Suuria saavutuksia piskuiselle seuralle, joka kilpailee La Ligassa hyvin rajallisilla resursseilla. Osasunan menestys johtui pitkälti seurajohdon pitkäjänteisestä projektista ja loistavaa työtä joukkueen peräsimessä tehneestä Jagoba Arrasatesta. Seurajohto ja Arrasate loivat vuosien saatossa Osasunaan hyvin tunnistettavan pelitavan ja toimintakulttuurin, jotka johtivat huippumenestykseen.
Vaikka Osasuna oli menestynyt resursseihinsa nähden hienosti jo pitkään, oli toissa kauden seitsemäs sija jymy-yllätys Espanjassa ja samalla suurenmoinen kiitos pitkäjänteisyydelle. Arrasatella oli ollut ajoittain vaikeita hetkiä Osasunan peräsimessä, mutta seurajohto piti kiinni projektista ja se tuotti tulosta.
Osasunan viime kesän siirtoikkuna oli maltillinen.
Rayosta tuttu toppari Alejandro Catena siirtyi vapaana agenttina Osasunaan. José Manuel Arnaíz saapui Osasunaan vapaana agenttina Leganésista, mutta laitahyökkääjä jäi lopulta pieneen rooliin Arrasaten alaisuudessa. 22-vuotias hyökkääjä Raúl García siirtyi kuudella miljoonalla eurolla Betisistä Osasunaan. García jäi kakkoskärjeksi, mutta viimeisteli kuusi maalia La Ligassa. Osasuna lainasi Villarrealin laitapuolustajan Johan Mojican viime kaudeksi, ja Kolumbian maajoukkuepelaaja pelasi varsin mukiinmenevän kauden Pamplonassa.
Osasuna pelasi alkukaudella useita tärkeitä otteluita. Konferenssiliigan playoff-kierroksen kaksiosainen ottelupari Club Bruggea vastaan pelattiin vain puolitoista viikkoa sarjakauden käynnistymisen jälkeen. Osasuna hävisi otteluparin yhteismaalein 3-4, ja unelma lohkovaiheesta haihtui ilmaan. Kauden ensimmäiset kuukaudet olivat haastavia. Osasuna voitti syys-lokakuun vaihteeseen mennessä vain kaksi sarjaottelua ja joukkueella oli merkittäviä vaikeuksia epätasapainoisten peliesitysten kanssa.
Loppusyksy oli vaikea, kun pitkään näytti siltä, että puolustuspelaamisen kanssa oli liian suuria ongelmia. Joukkue päästi selvästi aiempaa enemmän maaleja, eikä joukkueen peliesityksiä tunnistanut Arrasaten Osasunaksi. Talvella helpotti. Osasuna nappasi tärkeitä voittoja muista keskikastin joukkueista ja piti itsensä jatkuvasti sarjataulukon puolivälissä.
Yksi kevätkauden makeimmista voitoista oli vierasvoitto Real Sociedadista. Osasuna haki täyden pistepotin Anoetalta maalein 1-0, ja siitä syntyi noin kuukauden mittainen hyvä vire niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Maaliskuun lopussa Arrasate ilmoitti lehdistötilaisuudessa, ettei tee jatkosopimusta Osasunan kanssa ja jättää seuran kauden jälkeen. Ilmoitus oli omalla tavallaan odotettu, mutta kuuden vuoden pestin päättyminen osasi yllättää.
Osasunan sarjapaikka oli jo käytännössä varma huhtikuun alkupuolella ja loppukaudella ei ollut enää liikaa pelattavaa. Kauden viimeiset ottelut menivät penkin alle ja viimeisestä kahdeksasta kamppailusta tuli vain yksi voitto, mutta sitäkin hienompi. Osasuna voitti Atléticon Metropolitanolla tyylipuhtaasti 4-1. Ei hullumpi tapa lopettaa kuusivuotista projektia.
Osasuna palkkasi kesällä Vicente Morenon uudeksi päävalmentajakseen. Moreno on kovan paikan edessä, sillä Arrasaten saavutuksiin on miltei mahdotonta yltää. Yhtä pitkät projektit ovat jatkuvasti entistä harvinaisempia huippujalkapallossa ja Moreno joutuu ympäristöön, jossa toimintatavat ovat olleet samanlaisia jo pitkään. Toisaalta Moreno on pelifilosofialtaan varsin lähellä Arrasatea. Morenon joukkueet puolustavat tiukasti, panostavat paljon pallottomaan pelaamiseen ja päästävät yleensä varsin vähän maaleja.
Peli perustuu vähämaalisiin otteluihin, puolimatalassa blokissa pelaamiseen ja pallonriiston jälkeisiin nopeisiin vastahyökkäyksiin. Arrasate pelasi jopa hieman suoraviivaisempaa jalkapalloa, mutta ero Morenoon ei ole merkittävä. Moreno sai viime kaudella potkut Almerían peräsimestä vain seitsemän ottelun jälkeen. Se ei herätä luottamusta, mutta toisaalta Almerían viime kauden projekti oli alusta saakka tuhoon tuomittu.
Osasunan kesän siirtoikkuna on ollut toistaiseksi todella hiljainen. Kymmenen vuoden ajan suuria minuutteja edustusjoukkueessa pelannut ykköstoppari David García lähti 8,75 miljoonalla eurolla Qatariin.
Tulijapuolella Osasuna hankki Abel Bretonesin Real Oviedosta 2,8 miljoonalla eurolla. Vasen laitapuolustaja kilpailee avauksen paikasta Juan Cruzin kanssa. Mielenkiintoinen lanahankinta on Bryan Zaragoza Bayern Münchenistä. Vain 164-senttinen laitahyökkääjä tuonee tehoja Osasunan peliin.
SIJOITUSARVIO: 10:s
Osasuna on valmentajatilanteensa vuoksi muutoksen kourissa. Seura on onnistunut pitämään viime kauden avainpelaajansa joukkueessa, mutta toisaalta uusia vahvistuksia ei ole juuri hankittu.
Moreno on urallaan osoittanut kykenevänsä rakentamaan pitkäjänteisiä ja laadukkaita projekteja. Sellainen saatetaan hyvinkin nähdä Osasunassa. On samalla mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan Moreno vie Osasunan pelaamista. Joukkueessa riittää laadukkaita yksilöitä, jotka ovat osoittaneet tasonsa viime vuosina. Osasuna sijoittuu ensi kaudellakin keskikastiin ja se on seuralle pelkästään positiivinen uutinen.
Valencia – pikku hiljaa ylöspäin, vaikka käsijarru päällä
Valencian toissa kausi oli päättyä suorastaan historialliseen katastrofiin.
Kausi oli kokonaisuudessaan surkea. Gennaro Gattuso sai potkut päävalmentajan paikalta tammikuussa 2023. Seuran ikuisena pelastajana tunnettu Voro González työskenteli muutaman viikon edustusjoukkueen peräsimessä ennen kuin seurajohto palkkasi Rubén Barajan joukkueen päävalmentajaksi.
Valencia vietti valtaosan kevätkaudesta putoamisviivan alapuolella. Baraja onnistui johdattamaan Valencian tärkeisiin voittoihin suoria vastustajiaan Elcheä, Valladolidia ja Celtaa vastaan. Lisäksi Valencia kaatoi Mestallalla Real Madridin 1-0. Mukaan mahtui kuitenkin karmeita tappioita muun muassa Almeríalle, Cádizille ja Mallorcalle.
Valencia ei ollut varmistanut sarjapaikkaansa viimeiselle kierrokselle lähdettäessä. Kaikki tiesivät Valencian surkeat lähtökohdat toissa kauteen, mutta harva osasi kuitenkaan odottaa viimeiselle kierrokselle kestänyttä putoamistaistoa. Valencia jätti putoamisviivan lopulta kahden pisteen päähän.
Joku osaisi odottaa suuria hankintoja surkeasti sujuneen kauden jälkeen, mutta Peter Limin johtama Valencia ei toimi niin. Valencia myi viime kesän siirtoikkunassa Yunus Musahin 20 miljoonalla eurolla AC Milaniin. Avainpelaajan menetys oli suuri takaisku niin Barajalle kuin koko joukkueelle.
Edinson Cavani lähti vapaana agenttina Boca Juniorsiin. Eray Cömert lainattiin Ranskan pääsarjaan. Jo aiemmin lainalla pelannut Uroš Račić lähti Sassuoloon. Flopiksi paljastunut Marcos André myytiin Valladolidiin ja Jorge Sáenz siirtyi Leganésiin.
Jos lähtijöitä riitti, ei samaa voi sanoa hankinnoista. Cenk Özkacar siirtyi lainansa jälkeen viidellä miljoonalla eurolla pysyvästi Valenciaan. Topparin viime kausi oli vaisu, eikä hän noussut joukkueen luottopelaajaksi. Valencia hankki Pepelun paikallisvastustajaltaan Levantelta viidellä miljoonalla eurolla. Pepelu oli viime kaudella joukkueen ehdoton valopilkku. Puolustava keskikenttäpelaaja otti suuria kehitysaskeleita Barajan alaisuudessa ja on tätä nykyä Valencian selvä avainpelaaja.
Valencia kinasteli läpi viime kesän Brentfordin kanssa Sergi Canósin siirtosummasta. Valencia ei aluksi suostunut maksamaan 250 000:tta euroa Canósista, mutta lopulta valmennusjohto käytännössä pakotti seuran hankkimaan laitapelaajan. Kertoo omaa kuvaa Valencian nykytilasta, että seura teki viime kesänä 17 miljoonaa euroa voittoa siirtoikkunassa, mutta silti sen oli vaikeaa maksaa vaivaiset 250 000 euroa valmennuksen haluamasta pelaajasta.
Viime kesän siirtoikkuna oli jälleen paljon surkeampi kuin seurajohdon lupaukset antoivat olettaa. Valencia lähti viime kauteen kapealla ja kokemattomalla miehistöllä. Baraja kritisoi julkisesti kautta varten rakennettua joukkuetta, mutta hänen sentään annettiin puhua lehdistölle. Aiemmin joukkueen peräsimessä työskennellyttä José Bordalásia ei aikoinaan päästetty median eteen kertomaan turhautumisestaan siirtoikkunaan.
Viime kausi sujui ennakko-odotuksin nähden loistavasti. Valencia sijoittui yhdeksänneksi ja taisteli vielä loppukaudella tosissaan europaikasta. Baraja teki hienoa työtä kokemattomalla joukkueella ja osoitti pelaajien puhaltavan yhteen hiileen seuran ongelmista huolimatta.
Kausi lähti positiivisesti käyntiin. Sevilla kaatui Pizjuánilla heti avauskierroksella 2-1. Syyskuussa Valencia tyrmäsi Atléticon tyylipuhtaasti 3-0. Valencia majaili koko syyskauden sarjataulukon paremmalla puoliskolla ja joukkuetta pidettiinkin Espanjassa Gironan kanssa kauden suurimpana yllättäjänä. Joulu-tammikuussa Valencia nappasi komean neljän ottelun voittoputken kaadettuaan muun muassa Villarrealin ja Athleticin. Athletic-voiton myötä Valencia nousi sarjataulukossa seitsemänneksi, eli kiinni europaikkaan.
Valencia oli seitsemäntenä maalis-huhtikuun, mutta kausi päättyi ulospuhallukseen. Viimeisestä seitsemästä ottelusta tuloksena oli viisi tappiota ja kaksi tasapeliä. Europaikka jäi unelmaksi, mutta sen menettämistä ei suinkaan voi pitää pettymyksenä tai alisuorittamisena – päinvastoin. Se, että Valencia oli kiinni europaikassa loppukaudella kertoo todella paljon joukkueesta ja valmennuksesta.
Valencia lähti kauteen todella nuorella joukkueella, joka nuoreni entisestään tammikuussa, kun kokenut toppari Gabriel Paulista lähti Atléticoon. Pepelun, Javi Guerran, Cristhian Mosqueran ja Diego Lópezin kaltaiset nuorukaiset nousivat esiin viime kaudella. Nuorukaiset pelasivat upean kauden ja kehittyivät huomattavasti Barajan alaisuudessa. Valencian kannattajat saavat vain toivoa, ettei Valencia pidä nuorukaisia potentiaalisina myyntiartikkeleina, vaan joukkueen urheilullisen projektin pitkäaikaisena perustana.
Valencian kesän siirtoikkuna on ollut totutun hiljainen, mutta sitä voi pitää varsin hyvänä merkkinä, jos seura aikoo todella pitää kiinni huippunuorukaisistaan. Rayo Vallecanon pitkäaikainen ykkösvahti Stole Dimitrievski siirtyi vapaana agenttina Valenciaan. Se saattaa tarkoittaa sitä, että Euroopan parhaimpiin maalivahteihin lukeutuva Giorgi Mamardashvili vaihtaa maisemaa kesän aikana.
Rafa Mir palasi viimein kotiin. Valencia lainasi Mirin Sevillasta. Mir halusi palata Valenciaan jo vuosi sitten, mutta tuolloin seurat eivät päässeet sopuun kärjen siirrosta. Mir tuo laadukkaan vaihtoehdon hyökkäykseen ja taistelee Hugo Duron kanssa ykköskärjen paikasta. Cömert lähti lainalle Valladolidiin. Topparin menetys ei juurikaan vaikuta joukkueeseen.
SIJOITUSARVIO: 9:s
Baraja osoitti viime kaudella olevansa oikea valmentaja Valencialle. Niin joukkueelle kuin seurajohdolle, sillä pelaajaurallaan Valencian seuralegendaksi noussut Baraja työskentelee sen kanssa, mitä hänelle annetaan. Baraja ei kritisoi liikaa seurajohtoa mediassa, vaikka syytä olisi. Samalla Baraja on loistava nuorten pelaajien kehittäjä.
Jos Valencia pitää kiinni nuorista avainpelaajistaan, on joukkue viime kautta vahvempi. Mir on nappihankinta kärkeen, eikä Duro joudu kantamaan kaikkea vastuuta maalinteosta. Europaikka tuntuisi jopa epäoikeudenmukaiselta Limin johtamalle seurajohdolle, mutta pelaajat jos jotkut ansaitsevat sen. Valencia taistelee samoista sijoista kuin viime kaudellakin.
LUE MUUT ENNAKKOJUTUT
Voita viikonloppuristeily Tukholmaan neljälle – arvo 249€!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 249€ arvoisen viikonloppuristeilyn Tukholmaan!
- Kahden yön risteily neljälle hengelle. Majoitus Promenade-hytissä. Lähtö ja paluu Helsingistä.
- Sport: Xavi pettyi Pedrin kommentteihin
- Real Madrid aloitti Mestarien liigan urakkansa kotivoitolla
- MD: Frenkie de Jong palasi viimein Barcelonan harjoituksiin – pelikunto edelleen kysymysmerkki
- Quique Setién taistelee Villarrealin kanssa oikeudessa – pelaajat haukkuivat valmentajan harjoituskauden
- Barcelonalle ikäviä uutisia – oma kasvatti sai taas lihasvamman
- Raúl: Tämä Real Madridin huippulupaus lyö läpi edustusjoukkueessa – ”Paljon potentiaalia”
- Carlo Ancelotti arvosteli huippujalkapallon kuluttuvaa ongelmaa – ”Tämä ei ole hallinnassamme”
- Real Madridin ex-hyökkääjä kummasteli Viníciuksen käytöstä: ”Tekee hallaa itselleen”
- Barcelonan Dani Olmo viikoiksi sivuun pelikentiltä
- Atléticon tähtihankinnat avasivat maalihanat La Ligassa
- Barcelonalle ikäviä uutisia – oma kasvatti sai taas lihasvamman
- Real Madrid aloitti Mestarien liigan urakkansa kotivoitolla
- Raúl: Tämä Real Madridin huippulupaus lyö läpi edustusjoukkueessa – ”Paljon potentiaalia”
- Quique Setién taistelee Villarrealin kanssa oikeudessa – pelaajat haukkuivat valmentajan harjoituskauden
- Real Madridin ex-hyökkääjä kummasteli Viníciuksen käytöstä: ”Tekee hallaa itselleen”
- MD: Frenkie de Jong palasi viimein Barcelonan harjoituksiin – pelikunto edelleen kysymysmerkki
- Carlo Ancelotti arvosteli huippujalkapallon kuluttuvaa ongelmaa – ”Tämä ei ole hallinnassamme”
- Agentti: Mikayil Faye joutui lähtemään Barcelonasta vasten tahtoaan
- Barcelona otti uudet keinot käyttöön Pedrin kanssa – tulokset lupaavia
- Lamine Yamal loisti Barcelonan murskavoitossa – Espanjan maajoukkuepelaajalle ulosajo