Atlético lähti viime kauteen hallitsevana La Ligan mestarina. Se luonnollisesti nosti odotukset korkealle, mutta Atléticon kausi oli lopulta melkoinen pettymys. Atlético jäi La Ligassa kolmanneksi ja putosi Copasta Real Sociedadin käsittelyssä. Mestarien liigassa Atlético eteni puolivälieriin ja taisteli tasaväkisesti Manchester Cityn kanssa, mutta hävisi otteluparin yhteismaalein 0-1.

Atléticon sarjakausi sujui mollivoittoisesti heti syksystä lähtien. Se ei kyennyt missään vaiheessa kisaamaan tosissaan La Ligan mestaruudesta, ja heitti hyvästit sarjamestaruuden uusimiselle jo reippaasti ennen joulutaukoa. 

Mestaruuskaudella Atlético oli kompakti ja tehokas paketti, joka käytti pitkästä aikaa maalipaikkansa hyväkseen, mutta Antoine Griezmannin paluu näytti pistäneen pelin pahemman kerran sekaisin, vaikkei se ollutkaan ainoastaan Griezmannin syy.

Diego Simeone joutui muuttamaan mestaruuskaudella toiminutta 3-5-2/3-1-4-2 -muotoaan. Simeone käytti viime kaudella perinteistä 4-4-2:sta myös loukkaantumisten vuoksi, sillä joukkueen topparit eivät pysyneet kunnossa.

Atléticolla oli viime kaudella vaikeaa. Kuva: Getty

Atlético kärsi viime kaudella merkillisistä ongelmista puolustuspäässä. Simeonen Atlético on vuosien saatossa tunnettu loistavasti puolustavana joukkueena, mutta viime kaudella se päästi La Ligassa peräti 43 maalia. Määrä on suorastaan valtava Atléticolle, sillä muun muassa mestaruuskaudella joukkue joutui antautumaan vain 25 kertaa. Atlético oli edellisen kerran päästänyt yli 30 maalia kaudella 2012-13. 

Viime kaudella Atlético ei kuitenkaan päästänyt vastustajaa laukomaan juurikaan enemmän kuin aiemmin, mutta vastustajat käyttivät maalipaikkansa hyväkseen suorastaan huiman tehokkaasti. Samalla Jan Oblak pelasi ensimmäisen huonon kautensa Atléticossa, eikä kyennyt pysymään omalla huippukorkealla tasollaan.

Atlético kärsi myös puhtaan maalintekijän puuttumisesta. Luis Suárez menetti vuodenvaihteessa avauskokoonpanon paikkansa. 35-vuotiasta Suárezia oli haastava käyttää, sillä Atléticon olisi pitänyt pelata jatkuvasti vastustajan boksin läheisyydessä, jotta hidastuneesta konkarista olisi saanut sen ainoan hyödyn irti – maalinteon. Simeone luotti kevätkaudella ennemmin Matheus Cunhaan, João Félixiin, Ángel Correaan ja Griezmanniin.

Lue kaikki Atléticon ennakkoartikkelit alla olevista linkeistä:

Kaikki ennakkoartikkelit löytyvät täältä.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21