Rayo Vallecano nousi kuluvaksi kaudeksi La Ligaan.

Sitä pidettiin jo itsessään pienenä sensaationa, sillä seura pääsi viimeisenä joukkueena mukaan nousukarsintoihin.

Rayo on pelannut suorastaan loistavaa kautta. Andoni Iraolan miehistö on La Ligassa 11. sijalla, vaikka joukkueella on yksi koko sarjan heikoimmista pelaajamateriaaleista. Viime ajat ovat olleet vaikeita, mutta siitä huolimatta ero putoamisviivaan on jo 12 pistettä. Rayo on myös mukana Copan välierissä.

Rayon kannattajien ja seuran puheenjohtaja Raúl Martín Presan välit ovat olleet tulehtuneet jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Rayon kannattajat ovat yrittäneet päästä eroon vihatusta Presasta jo vuosien ajan – siinä onnistumatta.

Viime aikoina madridilaismedian otsikoissa on puhuttu paljon muun muassa siitä, miten Rayo palkkasi naisjoukkueensa päävalmentajaksi luotsin, joka vitsaili aikoinaan sillä, miten naisjoukkueen pelaajia pitäisi raiskata joukkuehengen nostattamiseksi. Kyseinen valmentaja on saanut pitää työpaikkansa kannattajien valtavasta kritiikistä huolimatta. Lue lisää täältä.

Rayon naisjoukkueen kohtelu on muutenkin saanut kritiikkiä, sillä joukkueella ei ole edes omaa lääkäriä. Presan mukaan se ei ole tarpeellista. Sen vuoksi vastustajien lääkärit ovat joutuneet hoitamaan Rayon naispelaajien vammoja. Rayon naisjoukkue pelaa maan korkeimmalla sarjatasolla.

Lisäksi Rayo ei päästänyt seuran ultrakannattajajärjestö Bukanerosin jäseniä seuraamaan Rayon ja Betisin välistä Copan välieräottelua Vallecasiin aiemmin tällä viikolla. Seura esti Bukanerosin logoilla varustettuihin vaatteisiin pukeutuneita kannattajia saapumaan stadionille, sillä he kritisoivat ääneen Presaa ja puheenjohtajan ratkaisuja.

Bukanerosin jäsenet olisivat päässeet seuraamaan lauantaista Osasuna-ottelua Vallecasiin, mutta jäivät protestina stadionin ulkopuolelle. Myös Pamplonasta Madridiin matkustaneet Osasuna-kannattajat liittyivät Rayo-kannattajien protestiin.

Rayon edustusjoukkueen kapteeni ja ehdoton avainpelaaja Óscar Trejo on hyvin pettynyt seuran nykyiseen tilanteeseen. Trejo julkaisi viestin sosiaalisessa mediassa lauantaisen Osasuna-tappion jälkeen.

– Minua ei satu tämän päivän tappio, vaan ennemminkin se kuva, minkä seura itsestään antaa. Seurassa on lukuisia ongelmia ja niistä suurempiin ei ole löydetty minkäänlaisia ratkaisuja. Vuotemme on ollut niin hyvä.

– Nousimme sinne, minne kuulummekin, eli La Ligaan. Silti lukuisat asiat menevät huonompaan suuntaan: Naisjoukkue, junioriorganisaatio, me, eli miesten edustusjoukkue ja kannattajat. Toivottavasti nyt ei ole liian myöhäistä katsoa peiliin ja haluta kehittyä, sillä tämän seuran on jo korkea aika ottaa askel eteenpäin.