Madridilaisella Rayo Vallecanolla on tätä nykyä joukkueet sekä miesten että naisten pääsarjassa. Miesjoukkueen kausi on ollut suuri menestys, mutta naiset ovat sarjassaan viimeisinä. Valtavan kohun keskellä on kuitenkin tällä hetkellä Rayo Vallecanon äskettäinen päävalmentajan valinta.

Rayo Vallecanon naisjoukkueen valmentajaksi palkattu Carlos Santiso nousi otsikoihin, kun julkisuuteen tuli törkeä ääniviesti, jonka hän lähetti neljä vuotta aiemmin WhatsAppissa silloiselle valmennustiimilleen. Santiso ”vitsaili” viestissä joukkoraiskauksella ja ehdotti, että joukkueen valmennustiimin pitäisi suorittaa sellainen ”joukkuehengen kohottamiseksi”.

– Tämä tiimi on uskomaton, mutta jotain puuttuu. Sanon edelleen, että meidän pitäisi tehdä kuten Arandinan pojat tekivät (toim. huom. kolme neljännen sarjatason Arandinan pelaajaa saivat kymmenien vuosien pituiset vankeustuomiot 15-vuotiaan tytön joukkoraiskauksesta, lue lisää), Santiso sanoo tallenteella.

– Meidän pitäisi n*ssia jotakuta, kunhan hän on täysi-ikäinen, ettei meitä heitetä porukalla vankilaan. Sellainen yhdistää valmennustiimin ja joukkueen. Katsokaa Arandinaa, joka taisteli saman tien sarjanoususta. Hyvää sunnuntaita, pojat.

Santiso sai puheidensa perusteella potkut madridilaisen alle 12-vuotiaiden joukkueen valmentajan paikalta muutama kuukausi sitten. Siitä huolimatta hän sai paikan Rayo Vallecanon naisjoukkueesta. Santiso on toiminut Rayossa aiemmin muissa tehtävissä jo neljän vuoden ajan.

Santiso pyysi vanhoja puheitaan julkisesti anteeksi, mutta Espanjan pelaajayhdistys AFE ja Rayo Vallecanon kannattajaryhmät Federación de Peñas, Plataforma ARV ja Bukaneros ovat vaatineet hänen erottamistaan. Myös yhtä vaille kaikki Madridissa toimivat poliittiset puolueet ovat arvostelleet nimitystä. Jyrkän kannan sitä vastaan otti myös Espanjan urheiluministeri José Manuel Franco, joka kuvaili Santison sanoja ”pökerryttäviksi, häpeällisiksi ja kammottaviksi”.

– En voi käsittää, että Rayo Vallecano tekee näin punastuttavan nimityksen. Se on viimeinen, jota naisjalkapalloilijamme ansaitsevat, Franco kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Näin Santison anteeksipyyntö tiivistettynä kuului:

– Haluan pyytää anteeksi ja ilmaista julkisesti syvän katumukseni onnettomasta, erittäin mauttomasta ja anteeksiantamattomasta machovitsistä, jonka tein neljä vuosi sitten yksityisessä chat-ryhmässä, Santiso sanoi kirjallisessa vastineessaan.

– Kiitän Rayoa siitä, että he ovat kuunnelleet minua, ymmärtäneet selityksiäni ja hyväksyneet anteeksipyyntöni näiden syvästi katumieni ja häpeämieni äänitteiden jälkeen. Vetoan yleiseen mielipiteeseen, että minulle yritettäisiin antaa anteeksi kuten Rayo on antanut, eikä minua tuhottaisi ihmisenä.

– Annan koko sieluni ja kaikki jäljellä olevat voimani suojellakseni pelaajiani kaikelta tältä mediahälyltä ja pyydän kannattajilta tarvittua tukea pelaajille otteluissa.

Espanjan jalkapalloliiton eettinen komitea on aloittanut tutkinnan nimityksen johdosta. Myös Rayo Vallecanon naisjoukkueen pelaajat välittivät pelaajayhdistys AFE:n kautta tiedotteen, jossa Santison viestiä kuvailtiin ”vakavasti naisten koskemattomuuden vastaiseksi, jollaista ei missään tapauksessa voida hyväksyä”. Keskiviikkona yksinomaan naisjalkapalloilijalle omistettu ammattiyhdistys FUTPRO puolestaan ilmoitti, että se on aloittanut toimet varmistaakseen Rayo Vallecanon pelaajien hyvinvoinnin.

– Odotamme, että Rayo Vallecano ja myös (jalkapalloliitto) RFEF päättävät tilanteen, jonka ei olisi ikinä pitänyt alkaa. On aika asettaa urheilijat etusijalle kaikkien muiden aspektien yläpuolelle, FUTPRO:n puheenjohtaja Amanda Gutiérrez totesi.

Rayo Vallecanon mielipiteitä jakava puheenjohtaja Martin Presa pitää pelaajayhdistyksen ja ammattiliiton toimia täysin ylimitoitettuna ja luonnehtii niitä turhan draaman hakemiseksi.

– Haluan muistuttaa, että Santiso on pelaajien erityisesti pyytämä valmentaja. He kaikki sanovat, että valmentajan erottaminen olisi virhe, Presa sanoi Copen Partidazon haastattelussa.

– (Pelaajayhdistys) AFE yrittää tehdä tilanteesta elokuvaa, perustuen täysin vääränlaisiin tietoihin. Ja kaikki se vain, koska he vihaavat tätä seurajohtoa.

– Tuomitsen Carlos Santison antamat yksityiset kommentit. Santiso on pyytänyt anteeksi, ja jos hän katuu, hänelle pitää antaa anteeksi. Carlos Santison kommentit eivät vastaa sitä käytöstä, jota hän on osoittanut koko seurassa viettämänsä ajan.

Lähde: Sport