Barcelona nousi La Ligassa jo viidenneksi – pisteen päähän Mestarien liigaan vievästä neljännestä sijasta – kun se avasi uuden jalkapallovuotensa 1-0-vierasvoitolla Mallorcasta. Ottelu oli varsin kummallinen lähtökohdiltaan, sillä kumpikin joukkue oli erittäin varamiehinen. Mallorcalta oli sivussa 11 pelaajaa koronatartuntojen vuoksi ja Barcelonalta kahdeksan – sekä lisäksi kahdeksan muuta loukkaantumisten ja pelikieltojen vuoksi.

OptaJose

@OptaJose
24y 201d - The @FCBarcelona's Starting XI at Mallorca have 24 years old & 201 days as average age, their third youngest for them in #LaLiga since at least 2005/06 season

at Huesca in April 2019 (24y 133d)
at Vigo vs Celta in May 2019 (24y 165d)

Particulars

#MallorcaBarça 🔵🔴

Ensimmäinen puoliaika ja koko ottelu oli vähintäänkin lievää Barcelonan hallintaa. Varsinaiseksi pelin hahmoksi nousi lähtöhuhuissa ollut Luuk de Jong, joka sai vihdoin tilaisuutensa loistaa. 31-vuotias hollantilaislaina oli Barcelonan avauksessa vasta neljännessä sarjaottelussa tällä kaudella, mutta käytti näyttöpaikkansa hyvin.

Ensin De Jong kolautteli kahdesti Mallorcan maalin kehikkoa alle minuutin sisällä, kun ensimmäinen kolmannes pelistä oli täyttymässä. Etenkin toinen maalipuuosuma oli komea, sillä 188-senttinen De Jong haki kaunista saksipotkumaalia, mutta valitettavasti vain ylärima väpätti.

44. minuutilla Barcelona ja De Jong saivat sitten palkintonsa. Óscar Mingueza keskitti oikealta ja De Jong ylsi korkeimmalle pääpallossa. Puskussa oli suunta kohdillaan, ja Barcelona juhli 1-0-johtomaalia. Toisella jaksolla koko pelin kentällä viipynyt De Jong oli jo vähän pimennossa, mutta tuo maali riitti tuomaan Barcalle sarjapisteet.

Toisella puoliajalla ottelusta tuli koko ajan fyysisempi, mutta erotuomari Antonio Mateu Lahozilla pysyi kortti taskussa. Rankkariakin vaaditiin välillä puolin ja toisin, mutta ilman päteviä perusteita.

Barcelonan vaihtopenkki oli erittäin varamiehinen edellä mainittujen poissaolojen vuoksi, ja Xavi ei hötkyillytkään vaihtojensa kanssa. Kun toisen puoliajan puolenvälin ylityttyä ensin Nico Gonzálezin ja sitten Minguezan jalat alkoivat kramppailla, piti vaihtoja tehdä. Nicon korvasi 20-vuotias Álvaro Sanz, jolle kyseessä oli La Liga -debyytti, ja Minguezan ranskalaistoppari Clement Lenglet.

Kolmannen ja viimeisen vaihtonsa Xavi teki 80. minuutilla, kun Ilias Akhomachin tilalle juoksi 18-vuotias Estanis Pedrola. Estaniksesta tuli jo 33:s sarjaottelussa tällä kaudella kentällä käynyt Barcelonan pelaaja. Kyseessä on uusi ennätys, sillä aiemmin Barcelona oli käyttänyt yhden sarjakauden aikana korkeintaan 30:tä pelaajaa. Hurja lukema kertoo paljon siitä, millaista pelaajakarusellia Barcassa on tällä kaudella pyöritetty – osin pakonkin (ja koronakaranteenien) sanelemana.

Pedro Martin

@pedritonumeros
Estanis (18 años) es el 33º jugador que utiliza el Barça en esta Liga.

El tarraconense Estanis es el 662º jugador que utiliza el Barça en la historia liguera.

Viimeisellä kymmenminuuttisella alkoi Mallorca painaa tosissaan päälle. Kaksi ensimmäistä vaaranpaikkaa syntyi vapaapotkukeskityksistä. Ensimmäisessä pusku suuntautui niukasti maalin yli ja toisen Gerard Piqué onnistui purkamaan kulmapotkuksi.

Lisäajan toisella minuutilla Mallorca kävi todella lähellä tasoitusta, kun Jaume Costa irtaantui puolustukselta ja pääsi laukomaan suoraan erinomaisesta keskityksestä. Costan yritys oli hyvä, mutta Marc-André ter Stegenin reaktiotorjunta vielä parempi. Saksalaisvahti sai game-saveristaan ansaitun innokkaat kiitokset pelikavereiltaan. Ter Stegen valittiin myös ottelun parhaaksi pelaajaksi – oletettavasti pitkälti tämän torjunnan ansiosta.

Näin varamiehisten joukkueiden mittelö päättyi Barcelonan 1-0-voittoon. Molempien joukkueiden kausi jatkuu keskiviikkona Copa del Reyn ottelulla.