Barcelona ilmoitti lauantaina aamuyöstä vihdoin virallisesti, että seuraikoni Xavi Hernández, 41, on seuran miesten edustusjoukkueen uusi valmentaja. Xavi vietti pelaajana Barcelonan organisaatiossa kaikkiaan 24 vuotta, joista 17 seuran ykkösjoukkueessa, erinomaisella menestyksellä. Viimeiset 6,5 vuotta hän on edustanut qatarilaista Al-Saddia, ensin pelaajana ja sitten valmentajana. Ja nyt on kotiinpaluun aika.

Xavi lukeutuu pelaajiin, jotka imivät Barcelonan DNA:n jo äidinmaidossa ja jotka ovat Barcan miehiä henkeen ja vereen. Se, että La Masian kasvatti valmentaa FC Barcelonaa, on kuitenkin harvinainen juttu, sillä Xavi on vasta kuudes La Masia -taustainen mies, joka nousee peliuran päätyttyä oman kasvattajaseuran valmentajaksi. Kuusi ei ole kovin paljon, kun muistaa, että Barcelona on seurana 122-vuotias.

Ensimmäinen seuran oman kasvatti Barcelonan valmentajana oli Ramon Llorens, joka valmensi seuraa lyhyen aikaa vuonna 1950. Llorens pelasi itse maalivahtina ja omisti koko elämänsä FC Barcelonan palvelukseen. 164-senttinen Llorens tunnetaan seurahistorian lyhyimpänä maalivahtina.

Myös Josep Seguer ja Paco Rodri toimivat La Masia -taustaisina Barcelonan valmentajina, mutta heitä historiakoosteen laatinut FC Barcelona ei sekstettiin laske, sillä Seguer hoiti pestiä vain lyhyen aikaa väliaikaisvalmentajana vuosina 1969-1970 ja Rodri toimi lähinnä Helenio Herreran apulaisena, piipahtaen vastuuvalmentajana vuonna 1974.

Toinen seuran oma kasvatti Barcelonan varsinaisena päävalmentajana oli Joaquim Rifé, joka valmensi Barcaa vuosina 1979-1980. Rifé pelasi Barcelonassa kaikkiaan 562 virallista ottelua, mutta pesti valmentajana kesti alle vuoden.

Seuraavaa La Masia -taustaista päävalmentajaa saatiin odottaa yli 20 vuotta. Carles Rexach oli toiminut Barcelonassa jo Johan Cruijffin ja Luis Aragonésin apulaisvalmentajana, mutta vihdoin kaudella 2001-2002 hänestä tuli myös päävalmentaja. Barcelona eli tuolloin seurana vaikeaa vaihetta, menestys jäi vaatimattomaksi, eikä Rexachista missään vaiheessa kaavailtu pitkäaikaista valmentajaa.

Listan neljännen nimen kohdalla voidaan kuitenkin puhua huoletta valmentajalegendasta, sillä hän on Manchester Cityn nykyinen valmentaja Pep Guardiola. Guardiola debytoi Barcelonan edustusjoukkueessa kaudella 1990-1991 ja hän kuului pelaajana Johan Cruijffin ”Dream Teamiin”, ollen vuosien ajan Barcelonan ehdottomia avainpelaajia.

Vuonna 2008 Guardiola nousi Barcelonan valmentajaksi, ja neljän kautensa aikana hän valmensi seuralle kaikkiaan 14 pokaalia. Vuosi 2009 toi huiman kuuden mestaruuden suoran, sillä Barcelona voitti samana vuonna La Ligan, Copa del Reyn, Mestarien liigan, Espanja ja UEFA:n Supercupit sekä seurajoukkueiden maailmanmestaruuden.

Pep Guardiola lähti Barcelonasta vuonna 2012, ja hänen seuraajakseen nostettiin toinen oma kasvatti, Guardiolan hyvä ystävä ja nelivuotinen apulaisvalmentaja Tito Vilanova. Vilanovan kausi toi Barcelonalle La Ligan voiton, mutta valmennuspesti jäi vain kauden mittaiseksi traagisista syistä. Vilanova sairastui syöpään, joutui luopumaan valmennustöistä ja menehtyi vain 45 vuoden ikäisenä huhtikuussa 2014.

[readmore from=Xavi]

Vilanovan syöpähoitojen aikana alkuvuodesta 2013 väliaikaisena valmentajana toimi hänen apulaisensa, toinen La Masian kasvatti Jordi Roura. Väliaikaisena valmentajana Barcelonaa johtaa juuri nytkin La Masiassa pelaajaoppinsa saanut mies, Sergi Barjuán.

Vakituisen valmentajan nimikkeellä Xavi on kuitenkin vasta kuudes seuran oma kasvatti Lorensin, Rifén, Rexachin, Guardiolan ja Vilanovan jälkeen. Viimeisten kolmen valmennuksessa Xavi on pelannut itsekin. Se, jos mikä kertoo miehen pitkästä historiasta Barcelonassa.

Lähde: FC Barcelonan kotisivut