Pitkään sitä odotettiin, mutta nyt se on virallista. Barcelona tiedotti aamuyöllä suunnilleen kello 3 Suomen aikaa, että seuran miesten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on odotetusti nimitetty seuralegenda Xavi Hernández, 41. Xavin sopimus ulottuu kesään 2024, eli on reilun kahden ja puolen kauden mittainen.

Xavi on toiminut viimeiset kaksi ja puoli vuotta qatarilaisen Al-Saddin valmentajana. Hänellä oli Al-Saddin kanssa voimassa oleva sopimus, mutta Barcelona ja Al-Sadd löysivät perjantaina sovun sopimuksen purkamisesta.

Xavi lentää Barcelonaan viikonlopun aikana. Hänet esitellään uudessa roolissaan maanantaina puoliltapäivin paikallista aikaa Camp Noulla, yleisölle avoimessa tilaisuudessa. Sen jälkeen Xavi pitää ensimmäisen lehdistötilaisuutensa Barcelonan valmentajana.

Lauantain Celta Vigo -ottelussa Barcelonaa valmentaa vielä väliaikaisvalmentaja Sergi Barjuán, joka hoiti pestiä kolmen ottelun ajan. Kausi alkoi Ronald Koemanin komennossa, mutta hän sai lähtöpassit lokakuun lopulla. Xavin ensimmäinen ottelu Barcelonan valmentajana tulee olemaan 20. marraskuuta Camp Noulla pelattava Barcelonan derby Espanyolia vastaan.

Xavi palaa Barcelonaan luonnollisesti todellisena seuralegendana. Hän on syntyjään Barcelonan seudulta Terrassasta ja hän liittyi FC Barcelonan junioriakatemiaan ollessaan 11-vuotias. Seuran edustusjoukkueessa Xavi pelasi kaikkiaan 767 virallista ottelua. Ainoastaan Lionel Messillä pelejä on täpärästi enemmän, 778.

Xavi pelasi Barcelonan edustusjoukkueessa 17 kautta vuosina 1998-2015. Sinä aikana hän voitti Barcassa peräti 25 eri pokaalia. Niiden joukossa on muun muassa kahdeksan La Liga -mestaruutta ja neljä Mestarien liigan voittoa.

Kun juniorivuodetkin lasketaan mukaan, kantoi Xavi pelaajaurallaan Barcelonan paitaa yllään 24 kauden ajan. Ammattilaisuralla hän edusti vain kahta seuraa. Vuonna 2015 Xavi hyvästeli tunteikkaasti Barcelonan ja siirtyi uransa viimeisiksi neljäksi vuodeksi Al-Saddiin. Al-Saddin valmentajana Xavi aloitti heti pelaajauran päätyttyä vuonna 2019. Hän voitti seurassa 11 pokaalia kuuden vuoden aikana: neljä pelaajana ja seitsemän valmentajana.

Xavia pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaista keskikenttäpelaajista. Hänet valittiin muun muassa vuosina 2008-2012 viisi kertaa peräkkäin UEFA:n vuoden joukkueeseen.

[readmore from=Xavi]

Espanjan A-maajoukkueessa Xavi pelasi 133 ottelua ja voitti EM-kultaa vuosina 2008 ja 2012 sekä maailmanmestaruuden vuonna 2010. Joka kerta hänet valittiin myös turnauksen tähdistöön, ja vuonna 2008 jopa kisojen parhaaksi pelaajaksi. Hän syötti ottelun ainoan maalin vuoden 2008 EM-finaalissa ja kaksi maalia vuoden 2012 EM-finaalissa.

Xavi nousi Barcelonan edustusjoukkueeseen vuonna 1998, kun Louis van Gaal toimi joukkueen valmentajana ja kuului siitä lähtien joukkueen ehdottomiin runkopelaajiin. Viimeisellä kaudellaan hänestä tuli Barcelonan kapteeni Carles Puyolin lopetettua uransa. Barcelonan nykyisessä joukkueessa on viisi Xavin vanhaa joukkuetoveria: Sergio Busquets, Gerard Piqué, Sergi Roberto, Jordi Alba ja Marc-André ter Stegen.

Barcelonan viestintätiimin tuskin tarvitsi pitkään pohtia, mitä laittaa saatesanoiksi Xavin nimitysuutiseen. Viesti tiedotteessa oli helppo ja päivänselvä: ”Tervetuloa kotiin, Xavi”.

FC Barcelona

@FCBarcelona_es
Xavi Hernández regresa a casa 6 años después de despedirse del Camp Nou. 💙❤