555 miljoonaa euroa. Niin paljon Lionel Messin paljastettiin ansaitsevan Barcelonassa nykyisen nelivuotisen sopimuksensa aikana. Summa paisuu joka tapauksessa heinäkuussa ainakin 39 miljoonalla eurolla, sillä Messi kuittaa Barcelonalta uskollisuusbonuksen riippumatta siitä, jatkaako seurassa vai ei.

Huima summa muuttuu vieläkin huimemmaksi, kun sen jakaa pienempiin aikayksiköihin. Messi nimittäin tienaa 4,40 euroa elämänsä joka sekunti – olipa hereillä tai nukkumassa.

Ei Messi Barcelonalle silti pelkkä menoerä ole – ei tietenkään. Messi on paitsi monien mielestä maailman paras pelaaja ja kuusinkertainen Ballon d’Or-voittaja, niin lisäksi hän myös tuo FC Barcelonalle merkittäviä tuloja. Messi on Barcan kirkkain vetonaula ja kassamagneetti.

Toisin kuin menot, tuloja on kuitenkin vaikea, tai oikeastaan mahdoton tarkasti laskea. Sport on kuitenkin pyrkinyt jutussaan näitä avaamaan. Analyysin hankaluutta se kuvailee osuvalla Oscar Wilden sitaatilla: ”Ihmiset tietävät hinnan kaikelle, mutteivät minkään arvoa”.

Messi on tietysti tiedetty erittäin hyvätuloiseksi jo ennen sunnuntaista sopimusvuotoa. Silti Barcelonassa on aina vakuuteltu, että ”Leo tuo enemmän tuloja kuin ansaitsee”. Näin myös on, jos Diagonal Inversiones -yrityksen perustajan ja pääjohtajan Marc Cirian laskelmiin on uskominen.

Ciria, joka on myös Barcelonan jäsen, laski yhdessä taloustieteen asiantuntijoiden Josep Fabran ja Ivan Cabezan kanssa Messin Barcelonalle tuomat lisätulot alkaen kesästä 2017, jolloin hän allekirjoitti viimeisimmän, nyt julki tulleen sopimuksensa. Laskuissa on huomioitu vain kolme kautta, kesään 2020 saakka, joten meneillään oleva koronapandemian riepottelema kausi 2020-2021 ei ole laskelmissa mukana.

Miehet tulivat laskelmissaan tulokseen, että Messi on tuonut Barcelonalle näinä vuosina peräti 619,265 miljoonan euron tulot. Kun sopimuksen hinta on tänä aikana ollut 383,655 miljoonaa euroa, jää saldo plussan puolelle peräti 235,6 miljoonaa euroa. Ja jäisi myös, vaikka neljäskin sopimuskausi laskettaisiin mukaan, eikä Messin tuomiksi tuloiksi laskettaisi tältä kaudelta senttiäkään. Olihan sopimuksen kokonaisarvo jo mainitut 555 miljoonaa euroa.

Laskelmissa on oletettu, että Barcelonan kokonaistuloista Messin tuoma osuus on 30 prosenttia.

– On olemassa erilaisia metodeja eikä meillä ole kaikkia seuran tietoja, mutta on selvää, että seuran kilpailullinen taso perustuu sen supertähteen. Leo on seuran talouden keskiössä. Kuinka se talous luodaan? Tekemällä maaleja, Ciria analysoi.

Cirian mukaan Barcelonan sponsorisopimuksiin on määritelty kaksi eri hintaa: yksi Messin kanssa ja toinen ilman Messiä. Hän kertoo ”Messi-pykälän” jopa kaksinkertaistavan sopimusten arvon. Lisäksi laskelmissa on huomioitu pääsylippujen myynti, VIP-aitioiden menekki ja paitamyynti. FC Barcelonan myymistä paidoista noin kahdeksassa paidassa kymmenestä lukee selässä Messin nimi.

Cirian analyysissä Barcelona on edelleen Messistä paitsi pelillisesti, myös taloudellisesti riippuvainen. Jaloilleen pääsy on helpompaa, jos Messi jatkaa seurassa.

– Messi on tärkeämpi nyt kuin kaudella 2008-2009, koska silloin meillä oli kilpailukykyinen joukkue. Varmasti hänen taloudellinen merkityksensä oli pienempi kuin nyt. Hän ei vain tuo seuralle lisää arvoa, vaan on myös keskeinen pala seuran taloudellista toipumista, Ciria täräyttää.

Analyysi jatkuu mielenkiintoisella toteamuksella, että Neymar on PSG:lle ”menoerä” ja Messi Barcelonalle sijoitus. Myös PSG on pulittanut Neymarista valtavia summia, mutta rahalla on saatu vähemmän maaleja, menestystä ja markkinointituloja.

[readmore from=Messi-Lionel]

Lopuksi Ciria myöntää kuitenkin rehellisesti, että Messin jatko seurassa ei nykyisellä palkkamallilla olisi mahdollista, vaan edellyttäisi supertähdeltä huomattavaa vastaantuloa.

– Tänä päivänä Messille ei voitaisi tuollaista summaa maksaa. Niihin summiin ei pystytä ja lisäksi hänellä pitäisi olla elinikäinen sponsorisopimus, kuten Michael Jordanilla Niken kanssa.

– Jotta Leo voisi jatkaa Barcassa, hänen pitäisi laskea palkkaansa 40 prosenttia. Se loisi myös dominoefektin, ja hänen pelikaverinsa seuraisivat esimerkkiä.