Yhden aikakauden loppu on toisen alku. Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu johtokuntineen ilmoitti eroamisestaan tiistai-iltana. Loppuvuosi mentäneen väliaikaisen puheenjohtajan Carles Tusquetsin johdolla näillä näkymin tammikuussa järjesttäviin puheenjohtajavaaleihin asti. Jo aiemmin Bartomeu oli suostunut aikaistamaan vaaleja maaliskuulle, mutta hänen oli määrä jatkaa seuran johdossa tämän kauden loppuun.

Barcelonan seuraavaksi puheenjohtajaksi on virallisesti ilmoittautunut jo neljä ehdokasta, mutta ennakkosuosikkina pidettävän Joan Laportan uskotaan liittyvän joukkoon jo lähipäivien aikana. 58-vuotias Laporta toimi Barcelonan puheenjohtajana jo vuosina 2003-2010 ja mielii nyt tiettävästi takaisin seuran peräsimeen.

Laporta toi aikanaan seuraan leveästi hymyilevän Ronaldinhon ja oli puheenjohtajana, kun Pep Guardiola johdatti Barcelonan unohtumattomaan kuuden mestaruuden kauteen. Itsevaltaiseksi arvosteltu Laporta joutui vuonna 2008 epäluottamusäänestykseen, jossa 60 prosenttia seuran jäsenistä äänesti häntä vastaan, mutta vaadittu kahden kolmasosan enemmistö ei täyttynyt, joten hän sai jatkaa toimessaan. Laporta on äänekäs Katalonian itsenäisyyden puolestapuhuja.

AS:n mukaan Laporta on tehnyt kuukausien ajan töitä rakentaakseen ympärilleen tiimin, jonka on tarkoitus olla lujempi kuin vuonna 2015, jolloin Bartomeu voitti puheenjohtajavaalit. Jos Laporta lähtee ehdolle, saanee hän kannettavakseen ennakkosuosikin viitan.

Entäs ne neljä, jotka ovat jo virallisesti asettuneet ehdolle? He ovat Víctor Font, Jordi Farré, Toni Freixa ja Lluís Fernández Alá. Font on ollut ehdokkaista näkyvimmin esillä ja hän on laajoine taustatiimeineen tehnyt jo vuosia töitä rakentaakseen Barcelonan Messin jälkeistä aikakautta. Fontin projektissa keskeinen ajatus on ollut tuoda seuraikoni Xavi joukkueen valmentajaksi.

Jordi Farré tavoitteli puheenjohtajuutta myös vuonna 2015. Hän on saanut viime kuukausina näkyvyyttä epäluottamusäänestyksen ja Bartomeuta vastaan kerättävän nimilistan puuhamiehenä.

[readmore from=Barcelona]

Myös Toni Freixa on tavoitellut puheenjohtajuutta aiemminkin. Hän ilmoitti ehdokkuudestaan samana päivänä, kun Luis Suárez lähti Barcelonasta Atlético Madridiin. Freixa on todennut toivovansa Lionel Messin pysyvän Barcelonassa vielä pitkään ja tukee Ronald Koemanin monivuotista projektia. Tuntemattomin neljästä ehdokkaasta on Lluís Fernández Alá.

AS uskoo, että ehdokkaita tullaan saamaan lähiaikoina paljon lisääkin. Mahdollisina niminä se mainitsee seuran entisen varapuheenjohtajan Emili Rousaudin, joka jätti paikkansa huhtikuussa niin sanotun ”Barcagaten” seurauksena, eilen eronneen johtokunnan jäsenen Xavier Vilajoanan, Espanjan yrittäjien liiton CEOE:n entisen puheenjohtajan Juan Rosellin, Katalonian jalkapalloliiton entisen puheenjohtajan Jordi Rochen sekä kahdesti aiemminkin puheenjohtajuutta tavoitellut Bartomeun pitkäaikainen vastustaja Agustí Benedito.