FC Barcelonan tiistai-iltana eronnut puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu aiheutti viimeisessä lehdistötilaisuudessaan vielä yhden kohun.

Uutinen koko Barcelona-hallituksen erosta varasti luonnollisesti kaikki otsikot, ja pienemmälle huomiolle jäi Bartomeun kertoma uutispommi.

– Voin kertoa poikkeuksellisista uutisista, Bartomeu sanoi lehdistötilaisuudessa yhtäkkiä.

– Seuran johtokunta on hyväksynyt vaatimukset osallistuakseen tulevaisuudessa Euroopan Superliigaan; Euroopan suurseurojen ajamaan projektiin, joka takaa Barcelonan taloudellisen vakauden tulevaisuudessa.

Ilmoitus oli melkoinen yllätys. Vaikuttaa siltä, että Superliigan neuvotteluja on käyty koko ajan kulisseissa, mutta neuvotteluista on pyritty olemaan visusti hiljaa.

Ihan kaikilta Bartomeun kommentti ei jäänyt huomaamatta. La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas tarttui välittömästi uutispommiin ja twiittasi:

– Ikävä kyllä Bartomeu ilmoitti viimeisenä työpäivänään seuran osallistuvan ”haamukilpailuun”, joka olisi karmea uutinen Barcelonalle, ja hän paljasti tietämättömyytensä jalkapallobisneksestä. Tämä oli surullinen loppu seurapresidentille, jolla oli onnistumisensa ja lopussa virheensä, Tebas totesi.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Ei ole mikään ihme, että juuri Tebas tarttui Bartomeun sanoihin. On nimittäin arveltu, että toteutuessaan Euroopan Superliiga tuhoaisi kansalliset sarjat ja nykyään tunnetut eurokilpailut.

Mistä Superliigassa oikein olisi kyse?

Kyseessä olisi Euroopan suurseurojen omistama 16 tai 18 joukkueen sarja, joka olisi osittain suljettu. Mukana olisi mahdollisesti 11 ”perustajaseuraa” ja lisäksi ”kutsuttavia” seuroja. Mitään varmuutta ei tässä vaiheessa ole siitä, millä perusteilla seura voisi menettää tai saada paikan sarjasta.

[readmore from=Barcelona]

Toinen merkittävä kysymys on, mitä muita kilpailuja Superliigaan osallistuva seura pelaisi. On arvioitu, että Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan ei osallistuttaisi, mutta seurat todennäköisesti jatkaisivat kotimaisissa sarjoissaan. Bartomeu ei puheissaan ottanut asiaan kantaa.

Sky News uutisoi melko hiljattain, että Superliigaa varten olisi hankittu jo alkupääomaa peräti viiden miljardin euron edestä. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Superliigaa kaavailtiin alkavaksi vuonna 2021, mutta aikataulu tuskin pitää.

Kuten sanottu, Superliigan puuhaajat ovat olleet hyvin vaitonaisia suunnitelmistaan ennen Bartomeun tiistai-illan paljastusta. Se ei sinänsä ole ihme, sillä hankkeella on runsaasti vastustajia. Euroopan jalkapalloliitto UEFA ja kansalliset sarjat eivät pidä ajatuksesta, todennäköisesti myöskään Superliigan ulkopuolelle jäävät seurat eivät ole innoissaan.

LUE MYÖS: