Kesäkuu on vasta alkanut, joten uuden La Liga -kauden alkuun on vielä kaksi ja puoli kuukautta aikaa. Siirtoja saa tehdä lähes kolmen kuukauden ajan, mutta Barcelonan kannattajat saavat jo huokaista helpotuksesta ja nauttia kesästä. Seuran kesän merkittävin diili tehtiin nimittäin jo eilen.

Barcelona tiedotti sunnuntaina päässeensä toppari Samuel Umtitin kanssa yhteisymmärrykseen pitkästä jatkosopimuksesta (uutinen). Kissankorkuisia otsikoita Umtitin jatkopahvista ei kirjoitettu, mutta se johtunee ennen kaikkea miehen pelipaikasta. Maalitykit ja playmakerit vievät leijonanosan mediahuomiosta, maalivahtejakin rakastetaan ja hyökkäävissä laitapakeissa on aina sitä jotakin. Mutta topparit – heidät huomataan yleensä silloin, kun jokin menee pieleen. Eikä Umtitin kohdalla ole tapana mennä.

Palapelin tärkein palanen

Barcelona oli 99 maalillaan La Liga -kauden 2017-2018 tehokkain joukkue. Totta kai vaikkapa Antoine Griezmann olisi loistava vahvistus minkä tahansa porukan hyökkäykseen, mutta niin hyvä pelaaja kuin hän onkin, pärjää Barcelona ensi kaudella ilmankin.

Kunnossa on myös torjujaosasto, sillä siitä pitää huolen Marc-André ter Stegen – yksi alansa parhaista. Andrés Iniestan rooli täytyy jotenkin täyttää, mutta potentiaalia tehtävään löytyy jo nykyisestä pelaajamateriaalista. Kokoonpano taipunee maltillisilla muutoksilla tarvittaessa myös toisenlaiseen pelitapaan.

Maailmanluokan toppareita sen sijaan ei kasva puissa. Ja juuri sellainen Barcelonalla on Umtitissa.

Vaikka Umtitilla olikin takanaan jo neljä täyttä Ligue 1 -kautta ennen siirtoaan Barcelonaan kesäkuussa 2016, kaikkia ei hankinta vakuuttanut. Olihan miehen sarja ”vain” Ranskan pääsarja eikä 22-vuotiaan pelaajan kohdalla enää mistään superlupauksesta puhuttu. A-maajoukkuedebyyttikin tapahtui vasta Barcelona-siirron jälkeen. Olkoonkin, että Umtiti pääsi varamiehenä mukaan Ranskan saman kesän EM-joukkueeseen.

Kamerunilaissyntyisestä topparista odotettiin jonkinlaista projekti- tai rotaatiopelaajaa, mutta vielä mitä. Umtiti on ollut kiistatta yksi Barcelonan viime kausien onnistuneimmista hankinnoista, ja hän oli välittömästi valmis johtotehtäviin. Toivomisen varaa ovat jättäneet niin André Gomes, Paco Alcácer, Ousmane Dembélé kuin Philippe Coutinhokin, mutta Umtitin kohdalla on saatu paljon enemmän kuin uskallettiin toivoa.

Mietitäänpä vaikkapa tämän kauden Liverpoolia. ”Kloppon poppoon” hyökkääjätykit olivat liekeissä koko kauden, mutta puolustus oli kuin uudestisyntynyt Virgil van Dijkin siirryttyä joukkueeseen tammikuussa. Van Dijkista kuitenkin maksettiin 85 miljoonaa euroa, kun Umtiti siirtyi Barcelonaan Lyonista puolitoista vuotta aiemmin 60 miljoonaa edullisemmalla summalla. Mies on ollut joka sentin arvoinen.

[readmore from=Umtiti-Samuel]

Vaikka Barcelona marssikin kaudella 2017-2018 täysin suvereeniin La Liga -mestaruuteen, löytyi joukkueesta vain vähän pelaajia, jotka pitivät tasonsa tasaisen korkeana koko pitkän kauden ajan. Ter Stegen pystyi siihen, Lionel Messi pystyi siihen, ja niin pystyi myös Samuel Umtiti. Umtiti on pelannut aina ikäistään paljon kypsemmin, ja paljon miehestä kertoo sekin, että kahden La Liga -kaudensa aikana hän on kokenut tappion vain yhden ainoan kerran.

Barça Universal

@BarcaUniversal
📊 | Samuel Umtiti has only lost 1 game (started) during his career in La Liga at FC Barcelona.

WhoScored.com

@WhoScored
Samuel Umtiti has signed a new deal with Barcelona -- The La Liga side have lost only 1 of the 48 league games he has started since his arrival in 2016 (vs Malaga in April 2017)

Read the full story -- whoscored.com/News/BbX74IDvQ…

Ei ole minkään valtakunnan ihme, että Umtitista kiinnostui tositarkoituksella muun muassa Manchester United, jonka toppareihin José Mourinho ei ole tyytyväinen. Umtiti on jo nyt pelipaikkansa ehdotonta huippua koko maailmassa, ja sen hän tulee näyttämään myös uransa ensimmäisissä arvokisoissa Venäjällä. Mikä Barcelonan kannalta parasta, ikää miehellä on vasta 24, joten kehittymisen varaakin on vielä vaikka kuinka paljon.

Vielä yksi juttu. Mietitäänpä, mikä tekee Umtitin jatkopahvista Barcelonan kannalta erityisen hienon? No, tietysti sopimukseen kirjattu 500 miljoonan euron ulosostoklausuuli. Se takaa, ettei Azulgranan tarvitse etsiä rosteriinsa puolustuksen pelillistä ja henkistä johtajaa vielä vuosiin, sillä sellainen siltä löytyy jo Umtitissa.

FC Barcelona

@FCBarcelona
🔊 Josep Maria Bartomeu: "The buy out clause is now 500 million euros" #Umtiti2023