Barcelona järjesti eilen illalla Camp Noulla maali-iloittelun. Real Murcia kaatui Copa del Reyn ottelussa puhtaasti 5-0. Joukkue oli pelin jälkeen iloinen – yhtä miestä lukuun ottamatta.

Gerard Deulofeu ei osunut. Ei niin mistään. Eikä yrityksetkään oikeastaan olleet kovin hyviä. Haastoja typerissä tilanteissa. Pelin lopettamista kesken. Paitsiossa lojumista. Jatkuvia vääriä ratkaisuja.

Ottelun jälkeen päävalmentaja Ernesto Valverdekin sanoi, että Deulofeu puristaa liikaa. Valverde sanoi ihan osuvasti, että joskus kun yrittää liikaa, homma muuttuu yhä vaikeammaksi (lue Valverden kommentit tästä). Juuri sitä se oli Deulofeun kohdalla eilen.

Parempaa saumaa ei tule

Joukkue oli hyvin reservipitoinen. Ei ollut Lionel Messiä, Luis Suárezia, Ivan Rakitićia, Andrés Iniestaa, Sergio Busquetsia tai edes Paulinhoa viemässä valokeilaa. Deulofeu sai kerrankin loistaa. Hänen piti olla Murciaa vastaan se ykköstykki, jonka kautta hyökkäyspeli kulkisi – ja joka paukuttaisi pari kolme maalia.

Ja kyllähän Deulofeulle palloa pelattiinkin. Ei se siitä jäänyt kiinni. Mutta ehkä Deulofeukin luuli vähän liikoja itsestään. Ehkä hän luuli pääsevänsä jatkuvasti maalipaikkaan pienellä vartaloharhautuksella. No ei päässyt. Deulofeu oli suorastaan surkea. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä huonommin ja ylimielisemmin Deulofeu pelasi. Ottelun lopussa Deulofeun ratkaisut olivat jo suorastaan surkuhupaisaa tasoa.

Valverde sanoi lehdistölle, ettei hän ole huolissaan Deulofeusta. Deulofeun itsensä kannattaisi olla. Koska pian on mahdollisuudet käytetty.

Luottoa oli kesällä, onko enää?

Deulofeu oli aikoinaan hyvin lupaava ja hehkutettu pelaaja. Nyt ikää on jo 23 vuotta. Enää ei puhuta lupauksesta. Nyt pitäisi olla valmis tai melkein valmis pelaaja. Etenkin kun otetaan hinta huomioon.

Barcelona maksoi viime kesänä Evertonille 12 miljoonaa euroa ostaessaan Deulofeun takaisin. Luottoa siis oli, mutta varauksellisesti. Siitä kertoo vain kaksivuotinen sopimus.

Tällä hetkellä näyttää hyvin vahvasti siltä, ettei sopimusta uusita – eikä Deulofeu välttämättä pelaa edes nykyistä sopimustaan loppuun Kataloniassa. Tulos kun on ollut niin laihaa. Pelejä on tältä kaudelta vyöllä 16 ja maaleja ainoastaan kaksi.

Toki on otettava huomioon, ettei Deulofeu ole pelannut aina täysiä minuutteja. Mutta silti. Kaksi maalia 883 minuutin aikana tarkoittaa maalia suurin piirtein viiden pelin välein jos Deulofeu pelaisi aina täysiä 90-minuuttisia. Ei riitä Barcelonan tasoisessa joukkueessa.

[readmore from=mielipide]

Deulofeun eiliseen suruun ja ahdistuneisuuteen on toinenkin syy. Siinä missä Deulofeu ei eilen osunut, Barcelona B:stä nostettu José Arnaíz käytti paikkansa ja iski maalin. Deulofeua vuotta nuorempi Arnaíz on pelannut nyt edustusjoukkueessa kaksi ottelua ja tehnyt kaksi maalia – 117 minuutin aikana.

Arnaíz teki sen, mitä Deulofeulta odotettiin. Käytti paikkansa, kun sellaisen sai.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila