Muutaman tunnin kuluttua palkitaan vuoden 2014 paras jalkapalloilija. Ballon d’Or ojennetaan sille, joka on saanut eniten ääniä maajoukkuekapteeneilta, -päävalmentajilta ja eri maiden jalkapallotoimittajilta. Kuten tässä vaiheessa kaikki tietävät, ehdolla ovat Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ja Manuel Neuer. Käydään lyhyesti läpi, mitkä asiat puoltavat kunkin ehdokkaan voittoa.

MM-kisojen paras pelaaja ja ennätysten rikkoja

Messi oli viime vuonna jälleen se pelaaja, jonka peliesitysten mukana Barca joko menestyi tai kaatui. Argentiinalainen aloitti vuoden sairastuvalla, mutta hän pääsi jo tammikuussa takaisin tositoimiin. Kevään aikana syntyi La Ligassa 20 maalia ja kahdeksan maalisyöttöä 20 ottelussa. Messin ja Barcan kausi tosin muistetaan siitä, että jokaisessa kilpailussa jäi lopulta luu käteen. Toisaalta muistetaan myös hattutemppu Real Madridin verkkoon.

Tällä kaudella Messi on jatkanut tehojen paukuttamista. Kun kaikki kilpailut otetaan huomioon, Messi on pelannut tällä kaudella 25 ottelua. Tehoja on syntynyt 25 maalin ja 14 maalisyötön verran. Kaiken lisäksi Messi rikkoi syksyllä kaikkien aikojen maalitilaston sekä La Ligassa että Mestarien liigassa. Ihmiset tuppaavat pitämään ennätyksistä, joten ne puoltavat Messin valintaa. Ja muistetaan vielä kesän MM-turnaus. Messi hinasi Argentiinan finaaliin asti, ja Kirppu valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. MM-kisat todennäköisesti vaikuttivat Messin valintaan positiivisesti.

Mestarien liigan voitto ja maaleja liukuhihnalta

Cristiano Ronaldo on iskenyt vielä kovempia tehoja kuin Messi. Viime kaudella portugalilainen rikkoi Mestarien liigan yhden kauden maaliennätyksen – 17 osumaa. Kevään La Liga -otteluissa Ronaldo iski 13 maalia ja viisi maalisyöttöä 14 ottelussa. Liigamestaruuteen Ronaldo ei pystynyt Realia hinaamaan, mutta Mestarien liigan ja Copa del Reyn Real voitti. Mestarien liigan voitosta tekee erityisen se, että se oli Realin seurahistorian 10:s.

Tällä kaudella Ronaldo on ollut vielä viime kautta tehokkaampi. Kaikki kilpailut mukaan lukien 28 ottelua, joissa tehot 33+17. La Ligassa Ronaldo on paukuttanut hämmentävät 26 maalia ja 12 maalisyöttöä 16 peliin. Pokaalejakin on tullut lisää Uefa Supercupin ja seurajoukkueiden MM-turnauksen muodossa. Tällä hetkellä Real johtaa La Ligaa, Mestarien liigassa se hoiti alkulohkonsa ilman pistemenetyksiä ja Copa del Reyssäkin on vielä jonkinlaiset mahdollisuudet puiolivälieriin.

Turnaus, jossa Ronaldo ei onnistunut, pelattiin kesällä. Ronaldo teki yhden maalin ja antoi yhden maalisyötön muttei kyennyt johdattamaan Portugalia jatkopeleihin MM-kisoissa.

Oman pelipaikkansa uudistaja

Vielä on jäljellä Manuel Neuer. 28-vuotias maalivahti johdatti viime kauden päätteeksi Bayern Münchenin sekä Bundesligan että Saksan Cupin mestariksi. Neuer päästi kaikki kilpailut mukaan lukien 51 ottelussa 34 maalia ja piti maalinsa puhtaana 25 kertaa. Parhaiten hänet muistetaan MM-kisoista. Neuer päästi koko turnauksessa vain neljä maalia seitsemässä ottelussa. Saksa voitti maailmanmestaruuden, ja Neuer uudisti tietyiltä osin maalivahtien pelaamista. Saksa saattoi pitää puolustuslinjansa korkealla, sillä Neuer pelasi ikään kuin liberona. Hän syöksyi moneen otteeseen maaliltaan jopa 30 metrin päähän katkomaan pystysyöttöjä.

Tällä kaudella Neuer ja Bayern ovat olleet yhä jäätävämpiä. Kaikki kilpailut mukaan lukien 26 ottelua, joissa 12 päästettyä maalia ja 17 nollapeliä. Bundesligan 17 ottelussa Neuer on päästänyt vain neljä osumaa.

Kenen pitäisi voittaa?

Jälleen päästään arvokysymykseen. Pitääkö MM-kisavuonna painottaa peliesityksiä ja menestystä MM-kisoissa, vaikka turnaus kestää pisimmilläänkin vain seitsemän ottelua? Jos MM-kisoja painotetaan, Neuer ja Messi ovat vahvoilla – Ronaldo ei. Entä pitääkö seurajoukkueen menestystä painottaa? Mikäli näin on, Ronaldo on vahvoilla Mestarien liigan voiton ja Neuer Bundesligan mestaruuden ansiosta. Barcelona taas ei viime kaudella voittanut mitään. Minkä verran painotetaan ennätyksiä? Tällä osastolla sekä Messi että Ronaldo ovat vahvoilla. Ja viimeiseksi, minkä verran painotetaan tai pitäisi painottaa sitä, että pelaaja kehittää omilla teoillaan koko pelipaikkansa pelaamista? Messi ja Ronaldo ovat tätä tehneet jo vuosia, mutta nyt myös Neuer on astunut tähän kuvaan mukaan. Painotukset nähdään tänään, kun voittaja valitaan. Tänään ei voida palkita väärää pelaajaa. Kuka tahansa tästä kolmikosta ansaitsee Ballon d’Orin kaltaisen tunnustuksen.