Barcelona kaatoi harjoituskauden viimeisessä ottelussaan meksikolaisen Leónin maalein 6-0. Lionel Messi ja Sandro Ramírez osuivat kerran, Neymar ja Munir El Haddadi kahdesti.

– Meidän on opittava etsimään systeemimme sisältä erilaisia vaihtoehtoja vastustajasta riippuen. Ja sen me onnistuimme tekemään, Barcan päävalmentaja Luis Enrique sanoi ottelun jälkeen.

– Olemme hyvässä kunnossa, kuten osasin odottaa. Jalkapalloilullisesti olisin halunnut, että meillä olisi ollut kaksi kuukautta lisää aikaa, mutta harjoituskaudet ovat mitä ovat.

Viime kaudella Gerardo Martinon alaisuudessa Barcelona teki tiettyjä asioita vähän sinnepäin. Esimerkiksi prässipelaaminen ei toiminut yhtä tehokkaasti ja täsmällisesti kuin aikoinaan Pep Guardiolan aikakaudella. Enriquen sanojen perusteella tähän on tulossa muutos.

– Emme voi prässätä pelkän määräyksen voimasta – sen on oltava organisoitua ja kohdistettua. On tärkeää pitää palloa, mutta on myös tärkeää voittaa se takaisin mahdollisimman nopeasti.

Toimittajan sana

Kehittyneestä prässipelaamisesta on ollut viitteitä Barcan harjoitusotteluissa. HJK:ta ja nyt Leónia vastaan jopa neljä tai viisi pelaajaa aloitti organisoidun ja synkronoidun prässin pallonmenetyksen jälkeen. Toki on muistettava tasoero. On huomattavasti helpompaa prässätä HJK:ta kuin Real Madridia, jonka pelaajat osaavat syöttää pallon pois prässin alta.

Huolestuttavaa Barcan pelissä on se, että prässääminen toimii huomattavasti paremmin, kun hyökkäys on vuorattu junioreilla. Lionel Messi on omaksunut viime vuosina täysin vapaan roolin sekä pallollisena että pallottomana, mikä näkyy laiskuutena prässipelissä. Kirppu vaikutti tekevän Leónia vastaan hieman enemmän töitä kuin keskimäärin viime kaudella, mutta riittääkö se? Ja onko Messille edes asetettu vaatimuksia prässäämisen suhteen?