Tuomarit ovat jälleen nousseet otsikoihin Espanjassa. Siinä ei toisaalta ole mitään uutta – se jos mikä on hälyttävää. Oikeastaan siinä ei ole ollut mitään uutta vuosikausiin, koska Espanjassa tuomaritoiminta on ollut aina hieman kyseenalaista ja vaikeasti ymmärrettävää.

Viime viikolla espanjalaismedia oli käytännössä täynnä tuomarivirheasiaa. Jopa neljässä päättyneen viikon kamppailussa nähtiin useita peliin valtavasti vaikuttaneita päätöksiä.

Real Madrid hyötyi valtavasti oikeudenjakajan vihellyksistä Sevilla-kamppailussa. Ne ratkaisivat otteluparin. Seuraavana päivänä tuomari otti suurimman roolin Athleticin ja Barcelonan välisessä ottelussa. Lauantaina Atléticon paitsiomaali hyväksyttiin, eikä Eibarin Pedro Leónia heitetty ulos törkeästä taklauksestaan. Eilinen Villarreal-Barcelona oli suorastaan farssi.

Tällä kaudella tuomarikohut ovat räjähtäneet käsiin, sillä tällä hetkellä on hyvin paljon todennäköisempää, että käytännössä jokaisen ottelun jälkeen suurimpana puheenaiheena ovat vihelletyt ja viheltämättömät pilkut, sekä ulosajot.

Tuomareiden kritisointi on ehdottomasti vaikein jalkapallossa – siitä tuskin lienee minkäänlaisia epäselvyyksiä. Espanjassa kulttuuri on kuitenkin joka tapauksessa sellainen, että syyllisiä etsitään, luodaan olemattomasta asiasta valtava uutinen ja eri toten yritetään hakemalla hakea niin sanottuja skandaaleja. Se on sääli, mutta se kiinnostaa ihmisiä. Onko sillä mitään tekemistä konkreettisesti jalkapallon kanssa? On ja ei, mutta ihmisten pitäisi ennemmin keskittyä itse peliin.

LAS PALMAS, SPAIN - MARCH 13: Referee Ferrnadez Borbalan shows the yellow card to Sergio Ramos of Real Madrid CF during the La Liga match between UD Las Palmas and Real Madrid CF at Estadio de Gran Canaria on March 13, 2016 in Las Palmas, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Tuomarityöskentely saa jatkuvasti suurimmat kritiikit, mutta onko se loppupeleissä ansaittua? Tällä hetkellä kyllä, mutta median pitäisi keskittyä ensin itse peliin. Kuva: Getty Images

Tuomarivirheet ovat osa peliä. Ovat aina olleet ja tulevat olemaan niin pitkään, kuin elävä ihminen tuomitsee tapahtumia pelikentillä. Virheet ovat inhimillisiä, mutta silloin, kun virheitä tapahtuu jatkuvasti jokaisella kierroksella, on hyvin loogista, että tuomaritoiminta saa suurimmat kommentit ja kritiikit. Kaksipiippuinen juttu, sillä tuomareiden pitäisi saada työrauha, mutta tällaisessa tilanteessa Espanja tekee siitä mahdotonta.

Se johtaa nopeasti siihen, että jokainen pienikin tuomarivirhe otetaan jatkuvasti suurennuslasin alle. Onko se syy viime aikaisiin tapahtumiin? Tuskin, mutta se luo aiheen ympärille kohun.

Monia ärsyttää espanjalaisten tapa piirittää tuomari. Kyllä, se ärsyttää minuakin äärimmäisen paljon. Miksei Espanjan jalkapalloliitto anna oikeudenjakajalle oikeutta jakaa keltainen kortti jokaiselle piirittäjälle? Niinpä, nämä ovat näitä espanjalaisen jalkapallon suuria mysteereitä. Mysteereitä, joihin tuskin elinaikanani saadaan muutosta – maassa maan tavalla.

Jos Espanjassa kysytään tuomaritoiminnasta, niin ihmiset, jotka kannattavat muita pääsarjajoukkueita kuin Real Madridia tai Barcelonaa väittävät tuomareiden suosivan vuodesta toiseen kahta suurta. Real Madridin kannattajilta kysyttäessä Barcelonaa suositaan jatkuvasti ja Barcelonan kannattajilta kysyttäessä Madridia suositaan ottelusta ja kaudesta toiseen.

Toisaalta onko tässä kaikessa espanjalaisen jalkapallon ydin? Jatkuvasti kaikenlaisia sekaannuksia, eikä mikään ole ikinä selvää. Asiasta jauhetaan kuukaudesta, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Piiri pyörii. Oravanpyörä rullaa edestakaisin.