Las Palmasin piti viime kaudella olla yksi sarjan heikoimpia joukkueita. Niin vain Valenciakin jäi taakse, kun Los Amarillos sijoittui keskikastiin. Miten käy nyt, kun kuherruskuukausi on vietetty?

Viime kausi

Las Palmas kuuluu niihin joukkueisiin, joiden päävalmentaja vaihtui kesken kauden. Saarelaisten kohdalla se tapahtui jo lokakuussa. Takana oli yksi voitto, kaksi tasapeliä ja viisi tappiota. Sijoitus oli 19:s. Siinä vaiheessa Paco Herrera vaihtui Quique Setiéniin.

Pikku hiljaa Las Palmasin meno alkoi parantua. Ratkaiseva jakso osui helmi-huhtikuulle. Kahdeksasta peräkkäisestä ottelustaan Los Amarillos voitti kuusi ja hävisi vain yhden. Viimeisillä kierroksilla tuli pari tappiota, mutta silti Las Palmas sijoittui komeasti 11:nneksi.

Copa del Reyssäkin Las Palmas kaatoi paperilla vahvempiaan. Ensin meni nurin Real Sociedad ja perään Eibar. Puolivälierien ensimmäisessä osassa Las Palmas haki 1-1-tasapelin Valencian vieraana. Toisessa osassa Valencia oli parempi maalein 1-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Carlos Gutiérrez (Numancia)

Ei saanut syksyn aikana vastuuta. Toppari lainattiin kevääksi Burgosiin. Ura jatkuu Numanciassa.

Christian Fernández (Real Oviedo)

Puolustaja pelasi viime kauden lainalla Huescassa. Siirtyi nyt ilmaiseksi Real Oviedoon.

Javier Garrido (Larnaka)

Hankittiin Las Palmasiin vuosi sitten Norwichista. Oli kakkosvaihtoehto vasemman pakin paikalle ja pelasi yhteensä 18 liigaottelua. Alkavalla kaudella pelaa Kyproksella.

Jesús Valentín (Huesca)

Toppari pelasi viime kauden lainalla Huescassa, jonne siirtyi nyt pysyvästi.

Alfredo Ortuño (Cádiz, laina)

Keskushyökkääjä on nähnyt urallaan jo yhdeksän eri seuraa. Cádiz on listalla numero 10. Viime kaudella pelasi sekä Real Zaragozassa että Real Mallorcassa. Takoi 39 ottelussa yhteensä tehot 11+5. Ei silti käyttöä Las Palmasissa.

Héctor Figueroa (Ponferradina, laina)

Viime kaudella Fernándezin ja Valentínin tavoin lainalla Huescassa. Keskushyökkääjä sai vyölleen 19 ottelua. Lainattiin seuraavaksi Ponferradinaan.

Juan Carlos Valerón (lopetti uransa)

Hieno mies, hieno ura. Pelasi urallaan muun muassa 373 ottelua La Ligassa ja 44 Mestarien liigassa. Pääsarjauran piti jo olla kuopattu, mutta pääsi vielä viime kaudeksi haistelemaan tunnelmia kasvattajaseuransa riveissä. Pelasi 18 ottelua, syötti kaksi maalia.

Mubarak Wakaso (Rubin Kazan, laina päättyi)

Tuuraaja keskikentällä. Avut puolustussuuntaan. Täytti paikkansa.

Willian José (Maldonado, laina päättyi)

Kesän isoin menetys pelillisesti. Uruguaylaisesta Maldonadosta lainattu hyökkääjä iski yhdeksän maalia. Vain Jonathan Viera pystyi Las Palmasin pelaajista parempaan.

Las Palmasista ovat poistuneet myös Nauzet Alemán ja Ángel López, joiden sopimuksia ei jatkettu.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Mauricio Lemos (Rubin Kazan)

Hyvä hankinta. 20-vuotias toppari pelasi Las Palmasissa jo viime kevään lainalla. Maksoi vain kaksi miljoonaa euroa ja herätti heti muun muassa Barcelonan kiinnostuksen. Voi tulevaisuudessa rikkoa Los Amarillosin myyntiennätyksen.

Mateo García (Instituto AC Cordoba B)

Nuori kaveri, josta ei paljon tiedetä. 19-vuotias keskikenttäpelaaja tuli Las Palmasiin suoraan argentiinalaisseuran kakkosjoukkueesta.

Míchel (Almería)

Oikean pakin paikalle vahvistus Almeríasta. 24-vuotias brasilialainen pelasi viime kaudella La Liga 2:ssa 28 ottelua. Tässä vaiheessa on epäselvää, millaista roolia Míchelille on kaavailtu.

Hélder Lopes (Pacos Ferreira)

Vastaavasti vahvistus vasemman pakin tontille. 27-vuotias portugalilainen pelasi viime kaudella 31 ottelua Portugalin pääsarjassa. Paikkaa Garridon jättämän aukon, mutta onko jopa aineksia avauksen mieheksi?

Kevin-Prince Boateng (AC Milan)

Yksi kesän erikoisimmista siirroista. Boateng on vasta 29-vuotias, mutta ura on pahasti laskusuunnassa. Nyt saa uuden mahdollisuuden Las Palmasissa. Vapautettiin Schalkesta joulukuussa, ja pelasi kevään AC Milanissa. On pelannut viimeisen vuoden aikana yhteensä vain 339 minuuttia, joten pelituntuma ei voi olla kovin hyvä. Jos vire vielä löytyy, voi olla pätevä pelimies keskikentälle.

Marko Livaja (Rubin Kazan)

Kroatialainen piilokärki tuli Los Amarillosiin Rubin Kazanista. Pelasi viime kaudella lainalla italialaisessa Empolissa. Serie A:ssa tuli peliaikaa 18 ottelussa, mutta yhteensä vain 600 minuutin verran.

Lisäksi Las Palmasiin ovat kesän aikana palanneet lainoiltaan José Artiles (Racing Santander), Tyronne (Huesca) ja Asdrúbal Padrón (Leganés).

Joukkueen vahvuus

Ei uskoisi, että Las Palmas vain vuosi sitten oli nousijajoukkue. Niin kypsältä joukkueen tilanne näyttää. Toki joitain pelaajamenetyksiä on kesän aikana tullut, mutta ei montaa isoa sellaista. Entisestään auttaa se, ettei valmentajaa ole kesän aikana vaihdettu, joten alla on ehjä harjoituskausi.

Joukkueen heikkous

Las Palmasin materiaali ei kovin paljon loukkaantumisia kestä. Se on sinänsä arkea hyvin monelle La Liga -joukkueelle. Jos vaikka samaan aikaan olisivat sairastuvalla keskiakselilta Roque ja Jonathan Viera, Los Amarillos olisi suurissa vaikeuksissa. Mutta sitä se on kun operoidaan pienellä budjetilla.

Valmennus

Kun puhutaan pienestä joukkueesta, joka yrittää pelata kuin suuret, mieleen tulee usein viime vuosien Rayo Vallecano. Paco Jémezin aikakaudella Rayo pyrki hallitsemaan palloa jopa Barcelonaa vastaan. Samalla kun on puhuttu Rayosta, on unohdettu Las Palmas. Kuinkahan moni olisi arvannut, että Las Palmasin pallonhallintaprosentti oli viime kaudella koko La Ligan neljänneksi suurin? Rayo oli saman tilaston viides. Tai että Las Palmasin syöttöjen onnistumisprosentti oli sarjan kolmanneksi paras? Rayo oli ”vasta” kahdeksas.

Los Amarillos pelaa paljon lyhyiden syöttöjen kautta, mutta pitkiäkin syöttöjä käytetään. Sen sijaan keskityksiä ei heitetä boksiin juuri lainkaan. Haasteena on tehdä pallonhallinnasta tehokasta. Esimerkiksi Barcelonan peleissä pallo oli 32 prosenttia peliajasta vastustajan kenttäkolmanneksella. Las Palmasin peleissä vastaava lukema oli 22. Joukkueet löytyivät tilaston ääripäistä, vaikka molempien pelaamista leimaa pallonhallinta hyvin vahvasti.

Tärkein pelaaja

Jonathan Viera

On erittäin tärkeä pelaaja Las Palmasin murtautumisvaiheessa. Viera on koko joukkueesta toiseksi eniten pallossa, vaikka hän pelaa paljon vastustajan puolustus- ja keskikenttälinjojen välissä. Summasi viime kaudella komeat tehot 10+9. Loi 2,2 maalipaikkaa per peli, kun Las Palmasin toiseksi suurin lukema oli 1,2.

Arvio

Viikko ennen kauden alkua Las Palmasin tilanne näyttää hyvältä. Jokaiselle pelipaikalle on tarjolla tarpeeksi hyvä pelimies. Viime kausi osoitti, että pallonhallintaan nojaava pelitapakin toimii. Rahkeet tuskin riittävät europeleihin, mutta mikään ei estä keskikastin sijoitusta.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Raúl Lizoain
13 Javi Varas

Puolustajat

2 David Simón
3 Mauricio Lemos
5 David García
12 Míchel
16 Aythami Artiles
17 Pedro Bigas
22 Hélder Lopes
23 Dani Castellano

Keskikenttäpelaajat

4 Vicente Gómez
6 Ángel Montoro
11 Momo
14 Hernán
15 Roque Mesa
18 Javi Castellano
21 Jonathan Viera
Kevin-Prince Boateng
José Artiles
Mateo García

Hyökkääjät

8 Nabil El Zhar
10 Sergio Araujo
20 Tyronne
24 Tana
25 Marko Livaja
Asdrúbal Padrón

Päävalmentaja

Quique Setién