Real Madridin päävalmentajan Zinédine Zidanen cup-voiton metsästys jatkuu tämän kauden jälkeenkin. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, ei paljon voittanut ranskalaislegenda ole voittanut koskaan urallaan kansallista cupia – ei pelaajana eikä valmentajana. Ei, vaikka hän sai hyviä tilaisuuksia cup-mestaruuteen niin Bordeaux’ssa, Juventuksessa kuin Real Madridissakin.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
+1

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
RMA 0-1 RSO (HT) - Sabías que Zidane nunca ha ganado la Copa nacional, ni como jugador (Cannes, Girondins, Juventus, Real Madrid) ni como entrenador (Real Madrid)? Pues ya lo sabes. Es el único título que se le ha resistido en su descomunal carrera profesional plagada de éxitos.

Zidanen tuorein cup-pettymys olikin sitäkin ankarampi, kun Real Madrid putosi heti ensimmäisessä cup-ottelussaan kahta sarjaporrasta alempana pelaavalle Alcoyanolle. Tappio oli kurjaa jatkoa Real Madridin muutenkin vaisulle kaudelle. Viimeisissä kolmessa La Liga -ottelussaan Real on jäänyt tasapeleihin niin Elcheä kuin Osasunaakin vastaan, ja Supercopassa se taipui välierävaiheessa Athletic Bilbaolle. Erityisen vakuuttavaa marssia ei ollut myöskään Mestarien liigan lohkovaihe, vaikka Real lohkonsa voittikin.

Zinédine Zidane teki uskomatonta tulosta ensimmäisellä valmennuskaudellaan Real Madridissa (kolme peräkkäistä Mestarien liigan voittoa vuosina 2016-2018). Vaikka viime kausikin päättyi Real Madridin liigamestaruuteen, on selvää, että viimeaikaiset tulokset alkavat horjuttaa ranskalaisen asemaa. La Ligassa Atlético Madrid on Realia neljä pistettä karussa, vaikka se on pelannut kaksi ottelua vähemmän.

Zidane on nostanut valmentamansa joukkueen vaikeuksista voittajaksi ennenkin, mutta nyt tulokselliset vaikeudet ovat kuitenkin aiempaa karumpia. Aiemmin Zidanen Real Madrid oli pudonnut Copa del Reystä vain pääsarjajoukkueita (Celta Vigo,Leganés ja Real Sociedad) vastaan, mutta nyt sen pudotti Segunda B:n Alcoyano. Mestarien liigasta sen on pudottanut toistaiseksi vain Pep Guardiolan Manchester City, mutta syksyllä Realille aiheutti kaksi tappiota Shakhtar Donetsk. Tulokset ailahtelevat enemmän kuin aiemmin.

Real Madrid pelasi joulukuussa kuusi voitokasta ottelua peräkkäin, mutta kone hyytyi vuoden 2020 viimeisessä ottelussa, kun se jäi tasapeliin Elchen vieraana. Tuota seurasi nihkeä voitto Celta Vigosta, maaliton tasapeli talvisessa Pamplonassa Osasunaa vastaan sekä kaksi kohtalokasta tappiota Athletic Bilbaolle ja Alcoyanolle. Yksi voitto viidestä viimeisestä pelistä on Real Madridin tasoiselle joukkueelle todella vähän.

Cristiano Ronaldo vei tehot mennessään

Zidaneen on tavallaan aina suhtauduttu kaksijakoisesti. Historiallinen kolmen Mestarien liigan voiton putki oli debytanttivalmentajalta hämmästyttävän upea saavutus, mutta silti Zidanea ei ole nostettu arvostuksessa aivan samalle viivalle kaikkein legendaarisimpien ja arvostetuimpien guardiolien ja mourinhojen kanssa. Parrasvaloissa paistattelivat mestaruusputkessa ennen muuta Cristiano Ronaldon ja Sergio Ramosin kaltaiset tähtipelaajat, ja tähtien todettiin olleen Zidanelle suotuisassa asennossa.

Tällä kaudella onni ei ole ehkä ollut samalla tavalla myötä. Madridin seurajohto arvostaa ja kunnioittaa Zidanea suuresti, mutta heikot tulokset heittävät joka tapauksessa epäilyksen varjon valmentajan ylle.

Paljastava tilasto on, että Real Madrid on jo nyt hävinnyt useammin (18 kertaa) Zidanen toisella valmentajakaudella kuin ensimmäisellä kerralla yhteensä (16), vaikka ensimmäinen pesti kesti 149 ottelua, ja nyt takana on vasta 88 peliä.

Päästettyjen maalien valossa Real Madridin puolustus on nyt jopa pitävämpi kuin se oli vuosina 2016-2018, mutta iso ero on hyökkäyspäässä. Kun Madrid teki Zidanen ensimmäisellä pestillä maaleja keskimäärin 2,67 ottelua kohti, on maalikeskiarvo nyt vain 1,84/peli. Eikä Real Madrid käännä tasaisia pelejä yhtä usein edukseen.

Hyvin mielenkiintoista on se, että laskeneista maalimääristä huolimatta Real Madrid luo nyt lähes neljä kertaa enemmän ”hyviä maalipaikkoja” kuin Zidanen ensimmäisellä rupeamalla. Tuolloin se loi vain 0,73 hyvää maalipaikka/peli, kun saldo on nyt 2,76 maalipaikkaa/peli. Real Madrid myös pitää palloa nyt enemmän. Tehot vain ovat kateissa, ja se kulminoituu edelleen voimakkaasti Cristiano Ronaldon lähtöön seurasta. CR7:ää ei ikinä kunnolla korvattu.

Onko peluutus seurajohdon mieleen?

Mikään pikkujuttu ei ole sekään, ettei Real Madrid saa vastinetta isolla rahalla hankkimilleen pelaajille. 50 miljoonaa maksanut Éder Militão on pelannut tällä kaudella vain 344 minuuttia ja haikailee tiettävästi siirtoa. 60 miljoonan Luka Jovic lainattiin jo takaisin vanhaan seuraansa Eintracht Frankfurtiin, jossa hän teki kaksi maalia ensimmäisellä puolituntisellaan. Viimeisimpänä tyytymättömien joukkoon liittyi norjalainen Martin Ødegaard, joka pyysi seurajohdolta sirtoa.

Zidane luottaa sinnikkäästi omiin vanhoihin luottopelaajiinsa, eikä se välttämättä ole seurajohdolle mieleen. Pelaajista, joihin on sijoitettu iso määrä miljoonia, haluttaisiin saada enemmän irti.

Real Madrid kohtaa seuraavassa pelissään vieraskentällä Alavésin, jolle se hävisi jo marraskuussa kotikentällään 1-2. Tappio lauantaina voisi ajaa Zidanen jo todella tukalaan asemaan, joten paineet alkavat toden teolla kasvaa.

Zidanen pahimmat tappiot

Zidane on kokenut Real Madridin valmentajana kaikkiaan 34 tappiota. Niistä 16 tuli ensimmäisen pestin aikana ja 18 meneillään olevalla toisella. AS koosti niistä pahimmat yhteen jutussaan.

Zidane aloitti pestissään hienosti, sillä ensimmäinen tappio kaudella 2015-2016 tuli vasta hänen yhdeksännessä ottelussaan. Tuolloin Atlético Madrid otti voiton derbyssä maalein 1-0 Antoine Griezmannin tekemällä maalilla. Barcelona oli tuolloin Real Madridia jo 12 pistettä karussa, ja vaikka Real Madrid voittikin sarjan viimeiset 12 otteluaan, ei se pystynyt kuromaan eroa kiinni.

Kevään 2016 Mestarien liigan puolivälierissä Wolfsburg otti avausosassa ison 2-0-voiton Real Madridista. Cristiano Ronaldon hattutemppu toisessa osassa pelasti kuitenkin Realin jatkoon kohti mestaruutta.

Ensimmäinen cup-pettymys seurasi kaudella 2016-2017, kun Celta Vigo haki Madridista 2-1-vierasvoiton, eikä Real pystynyt kääntämään otteluparia edukseen toisessa osaottelussa. Seuraavana vuonna Leganés haki myös puolivälierävoiton samalta Santiago Bernabéulta samoin numeroin, ja otti jatkopaikan vierasmaalisäännön turvin.

Surullisten cup-otteluiden sarja sai jatkoa kaudella 2019-2020 puolivälierissä, kun Real Sociedad kaatoi Real Madridin yksiosaisessa taistossa maalein 4-3, jälleen Real Madridin kotistadionilla. Keskiviikon nöyrtyminen Alcoyanolle oli kuitenkin vielä omaa luokkaansa.

Karvaisiin tappioihin lukeutuu myös kotikentällä El Clásicossa juuri ennen joulutaukoa kärsitty 0-3-tappio Barcelonalle joulukuussa 2017. Real Madrid oli juuri voittanut toisen peräkkäisen seurajoukkueiden MM-turnauksensa, mutta sai tyytyä selvään tappioon Luis Suárezin, Lionel Messin ja Aleix Vidalin osuttua Barcelonalle.

Kaudella 2019-2020 Real Madrid kärsi Zidanen aikakauden suurinumeroisimman tappionsa Mestarien liigassa, kun se hävisi Pariisissa PSG:lle 0-3. Tällöin kyseessä oli vielä lohkovaiheen ottelu, mutta se etäännytti Realin lohkon voitosta. Matka katkesi neljännesvälierissä kahteen 1-2-tappioon Manchester Citylle jo ennen koronataukoa.

[readmore from=Real-Madrid]

La Ligassa Real kärsi tympeän 0-1-tappion Mallorcalle, mutta siitä se nousi loistavasti. Mallorca-tappiota seurasi 21 ottelun tappioton putki, jonka aikana Real voitti 15 peliä ja pelasi kuudesti tasan. Kausi päättyi Real Madridin liigamestaruuteen, ja lisäksi se voitti Espanjan Supercupin Saudi-Arabiassa.

Kausi 2020-2021 on tuonut Realille kaksi peräkkäistä kahden tappion ”putkea” jo ennen Athletic- ja Alcoyano-pettymyksiä. Jo kauden alussa Cádiz haki Alfredo Di Stéfano-stadionilta 1-0-voiton, ja vain neljä päivää myöhemmin Shakhtar teki saman maalein 3-2. Kuukautta myöhemmin Athletic kaatoi Real Madridin Madridissa, ja jälleen tappiota seurasi taipuminen Shaktarille, tällä kertaa maalein 0-2 Ukrainassa.

Lähde: AS