TOP5: Tässä on La Liga -kauden viisi suurinta läpimurtopelaajaa

© Kuva: Getty Images

La Liga -kausi päättyi viime viikonloppuna.

Valitsimme tuttuun tapaan kauden parhaat läpimurtopelaajat.

Mukaan mahtuu tällä kertaa jopa neljä kärkeä, mutta kuluva kausi on ollut Espanjassa nimenomaan hyökkääjien kausi. Mukana on myös yksi mielenkiintoinen keskikenttäpelaaja, joka saattaa vaihtaa maisemaa kesällä.

Jaime Mata, Getafe

Matan tarina on ilmiömäinen. Kulunut kausi oli 30-vuotiaan Matan uran ensimmäinen pääsarjatasolla. Mata oli pelannut suurimman osan urastaan Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, kunnes siirtyi Segundaan Gironan väreihin kesällä 2014.

Mata pelasi loistavan viime kauden Valladolidin riveissä Segundassa. Mata voitti sarjan maalipörssin 33 täysosumallaan ja teki tärkeitä maaleja myös nousukarsinnoissa, kun Valladolid onnistui nousemaan pienoisen tauon jälkeen pääsarjaan. Mata siirtyi ilmaiseksi Getafeen kesällä.

Mata aloitti kauden Getafessa penkillä. Kärki nappasi vakituisen avauskokoonpaikan itselleen vasta marraskuun puolivälissä. Sen jälkeen vauhti on ollut hurjaa. Marraskuun puolivälin jälkeen Mata on pelannut La Ligassa 23 ottelua, joissa on syntynyt 13 maalia. Copassakin Mata onnistui kahdesti maalinteossa.

Matan loistava ensimmäinen La Liga -kausi sai ansaitun kruunun maaliskuussa, kun hyökkääjä kutsuttiin luonnollisesti ensimmäistä kertaa urallaan Espanjan A-maajoukkueesen. Mata teki A-maajoukkuedebyyttinsä Norjaa vastaan.

Borja Iglesias, Espanyol

Iglesiasin tarina on hieman samankaltainen kuin Matankin. Pandaksi kutsuttava Iglesias teki La Liga -debyyttinsä 25-vuotiaana. Iglesias oli iskenyt Zaragozan riveissä viime kaudella Segundassa 22 maalia ja sai siirron La Ligaan.

Espanyol maksoi Celtalle Iglesiasista jopa kymmenen miljoonaa euroa ja korvasi seuran parhaan maalintekijän Gerard Morenon pelaajalla, joka ei ollut aiemmin pelannut otteluakaan pääsarjassa. Riskialtis päätös, joka onnistui kuitenkin loistavasti.

Borja Iglesiasin kausi on ollut suurmenestys. Kuva: Getty

Vahvana taistelijana tunnettu Iglesias on yllättänyt kuluneella kaudella jokaisen. Iglesias on tehnyt La Ligassa 37 ottelussa 17 maalia ja Copassa osumia syntyi kolme. 18 maalin debyyttikausi pääsarjajalkapallossa oli enemmän kuin onnistunut.

Iglesias ei saanut kutsua A-maajoukkueeseen, mutta jos samanlaiset otteet jatkuvat, debytoi galicialainen maajoukkueessa ensi kaudella. Iglesiasin jääminen Espanyoliin ei ole varmaa, sillä seuran on huhuttu haluavan tehdä kärjellään rahaa. Iglesiasin ulosostopykälä on 28 miljoonaa euroa.

Enric Gallego, Huesca

Gallego on listan kolmas tuntematon pelaaja, jonka tarina on kenties kaikista kummallisin – ja samalla romanttisin. Gallego pelasi vielä vuosi sitten Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Extremadura onnistui nousemaan viime kesänä Segunda B:stä Segundaan. Samalla Gallegosta tuli ensimmäistä kertaa urallaan ammattilaisjalkapalloilija – 31-vuotiaana. Gallego ei antanut sen haitata ja iski syyskauden aikana Segundassa peräti 15 maalia ja sai unelmasiirron La Ligaan Huescan riveihin.

Enric Gallegon tarina ei kalpene millekään muulle. Kuva: Getty

Puolisentoista vuotta sitten vielä rekkakuskina työskennellyt Gallego oli yksi kevätkauden piristävimmistä pelaajista La Ligassa. 32-vuotias Gallego teki kevätkauden aikana viisi sarjamaalia Huescalle ja antoi yhden maalisyötön. Huima tarina, joita tuskin nähdään vuosikausiin La Ligassa.

Voimahyökkääjän sopimus Huescan kanssa kestää kesään 2022 saakka. Gallego on kuitenkin todistanut tasonsa Segundan lisäksi myös La Ligassa, joten mahdollinen siirto pudonneesta Huescasta pääsarjaan ei olisi suuri yllätys.

Raúl de Tomás, Rayo Vallecano

Raúl de Tomás nosti itsensä espanjalaisen jalkapallon ystävien tietoisuuteen viimeisellä kahdella kaudellaan Segundassa. De Tomás iski kahdella viimeisellä Segunda-kaudellaan yhteensä komeat 38 sarjamaalia ja oli nostamassa viime keväänä Rayoa takaisin pääsarjaan.

RDT-nimellä pelipaitaansa kantava hyökkääjä on Real Madridin kasvatti ja suurseuran omistuksessa. De Tomás oli Real Madridin mukana harjoituskaudella, mutta ymmärsi, ettei tulisi saamaan seurassa juurikaan peliaikaa. Kärki päätti palata Rayoon ja se osoittautui loistavaksi päätökseksi.

Kyseessä oli RDT:n ensimmäinen kausi La Ligassa. Aiemmin vain toiseksi ja kolmanneksi korkeimmilla sarjatasoilla pelannut de Tomás iski Rayolle komeat 14 sarjamaalia La Ligassa. De Tomás tiesi saavansa Rayossa ehdottoman avauskokoonpanon paikan ja sitä kautta elintärkeää vastuuta ensimmäisellä pääsarjakaudellaan.

24-vuotias kärki palaa Real Madridin harjoituskaudelle heinäkuussa, mutta poistuu seurasta todennäköisesti pysyvällä siirrolla muihin maisemiin, jos Real Madrid hankkii itselleen uuden hyökkääjän. Segundaan pudonneen Rayon paitaan de Tomás ei kuitenkaan palaa. Näytöt ovat annettu ja RDT kuuluu pääsarjaan.

Nemanja Maksimovic, Getafe

Maksimovic saapui viime kesänä Getafeen Valenciasta.

24-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja oli jäänyt olemattomaan rooliin Marcelinon alaisuudessa ja Getafe päätti käyttää tilaisuutensa hyväkseen. Getafe maksoi Maksimovicista viisi miljoonaa euroa Valencialle.

Kyseessä oli yksi parhaista kaupoista viime kesänä koko La Ligassa. Maksimovic nappasi välittömästi ehdottoman avauskokoonpanon paikan itselleen ja on ollut yksi suurimmista syistä siihen, miten Getafe on onnistunut pitämään pelinsä niin tasapainoisena läpi kauden.

Getafen päävalmentaja José Bordalás on onnistunut roolittamaan Maksimovicin loistavasti. Valenciassa Maksimovic meni usein hukkaan pelatessaan laidalla, mutta Bordalásin alaisuudessa Serbian A-maajoukkuemies on päässyt parhaalle pelipaikalleen keskikentän pohjalle.

Valencialla on mahdollisuus hankkia Maksimovic takaisin, sillä viime kesän siirrossa on mukana takaisinosto-optio. Vain Maksimovicin ja kuluneen kauden puolesta saa toivoa, että Getafe saa pidettyä avainpelaajansa Coliseumilla myös tulevaisuudessakin.