Näkökulma: Santiago Solarin kaksi isoa päätöstä kantaa nyt hedelmää – Real Madrid kuin uudesti syntynyt

© Kuva: Getty Images

Real Madrid on läpäisemässä härkäviikkonsa kuivin jaloin. Siitä on kiittäminen erityisesti päävalmentaja Santiago Solarin isoja päätöksiä, jotka kantavat nyt hedelmää.

Vielä vuoden alussa Real Madrid oli kriisissä. Joukkue menetti La Ligassa pisteitä peräkkäisissä otteluissa Villarrealia ja Real Sociedadia vastaan. Peli oli surkealla tolalla, ja kannattajat antoivat pelaajien kuulla kunniansa.

Sittemmin kurssi on – ainakin väliaikaisesti – kääntynyt. Tuon tappiollisen La Real -kamppailun jälkeen Real Madrid on pelannut kymmenen ottelua. Tuloksena kahdeksan voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio – sekin merkityksetön Leganésia vastaan Copa del Reyssä.

Pahimmissa skenaarioissa odotettiin, että Real Madrid tuhottaisiin kuukauden sisällä helmi-maaliskuussa. Vieraspeli Barcelonaa vastaan Copassa, vieraspeli Atlético Madridia vastaan La Ligassa, vieraspeli Ajaxia vastaan Mestarien liigassa, kotipeli Barcelonaa vastaan Copassa ja kotipeli Barcelonaa vastaan La Ligassa. Juuri nyt näyttää siltä, ettei Realia sittenkään tuhota.

Barcelona-pelissä Real oli jopa lähellä voittoa. Ottelu päättyi lopulta 1-1-tasapeliin, mikä antaa Los Blancosille hyvät lähtökohdat toiseen osaotteluun. Eilen lauantaina pelatussa Madridin derbyssä VAR oli isossa roolissa, ja hyvin pienten marginaalien isoja tilanteita nähtiin puolin ja toisin. Kokonaisuutena Real oli kuitenkin selvästi Atléticoa parempi, minkä myönsi myös Atleti-luotsi Diego Simeone.

Mitä tässä on oikein tapahtunut? Miksi Real yhtäkkiä porskuttaa?

Samaa miehekkyyttä kuin Zidanessa

Zinédine Zidanen aikakaudella Real pärjäsi etenkin keväisin – ja nimenomaan Mestarien liigan kaltaisessa yksittäisten otteluiden kilpailuissa. Zidanen alaisuudessa Real pelasi jonkin asteista sekoilufutista, mutta ihmisjohtamisessa Zidane oli omaa luokkaansa. Hän teki isoja päätöksiä, joihin kovin moni valmentaja ei olisi pystynyt. Esimerkiksi Cristiano Ronaldoa lepuutettiin La Liga -peleissä keväisin, jotta hän olisi iskussa Mestarien liigassa. Ronaldo hyväksyi sen, ja päätös osoittautui hyväksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Santiago Solari muistuttaa enemmän Zinédine Zidanea kuin Julen Lopeteguia. Kuva: Getty Images.

Julen Lopeteguin alaisuudessa Realista piti tulla huomattavasti parempi joukkue. Ilmassa olikin hyviä merkkejä. Pelin rakenne oli muovautumassa paljon paremmaksi kuin mitä se oli Zidanen aikana, mutta tuloksia ei tullut tarpeeksi nopeasti. Ja kun Realin kaltaisessa seurassa ei tule tuloksia, seurajohto menee paniikkiin. Ja kun seurajohto menee paniikkiin, valmentaja lähtee.

Santiago Solarin palkkauksen kohdalla palattiin Lopetegui Waylta Zidane Waylle. Pelin rakenne on ollut taas sekavampi, mutta henkilöjohtamisessa Solari on pessyt Lopeteguin mennen tullen. Ulospäin Solarilla ei ole lähimainkaan samanlaista auraa kuin Zidanella, mutta näemmä Solarilla riittää cojonesia isoihin päätöksiin.

Iscosta se alkoi

Oikeastaan heti valmentajan vaihduttua Isco on löytänyt itsensä vuorotellen penkiltä ja katsomosta. Kentälle ei ole ollut mitään asiaa. Madridilaismedian mukaan kaksikon välillä on tapahtunut yhtä sun toista loukkaamista, mikä nyt ei olisi mikään erityisen suuri yllätys. Iscon sivuuttaminen on siis osin ollut periaatteellista, mutta onko Isco oikeasti antanut peliesityksillään perusteita sille, että Solarin pitäisi häntä peluuttaa? Eipä juuri.

Isco oli ensimmäinen statement-tyyppinen tapaus Solarilta, mutta ei suinkaan se kaikkein isoin. Isco kun oli helppo korvata.

Ensimmäinen iso paukku alkoi kyteä vuodenvaihteen tienoilla, kun Gareth Bale ja Marco Asensio loukkaantuivat. Siitä lähtien oikeana hyökkääjänä on alkanut viilettää yhä vakituisemmin Lucas Vázquez ja vasemmalla Vinícius Júnior.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vinícius Júnior. Kuva: Getty Images.

Bale ja Asensio ovat jo kuntoutuneet, mutta avaukseen heillä ei ole ollut asiaa. Viime aikojen isoissa peleissä Solari on luottanut nimenomaan Lucasiin ja Viníciukseen, eikä Baleen ja Asensioon.

Lopeteguin aikana Vinícius oli vielä nuori lupaus, joka pelasi B-joukkueessa. Valmentajan vaihduttua Solari pari kertaa kokeili nuorta brassia ja nosti hänet lopulta vakituiseksi avauksen pelaajaksi. Toki Vinícius on vielä jokseenkin epätasainen suorittaja ja ajoittain sählääjä, mutta hän on silti ollut viime kuukausien pirteimpiä pelaajia Real Madrid -nutussa. Vázquez taas on tarjonnut Solarille luotettavan kahteen suuntaan töitä tekevän juhdan oikealle laidalle.

Jälleen voidaan myös esittää kysymys: ovatko Bale ja Asensio tehneet jotain sellaista, että heitä pitäisi peluuttaa? Eivätpä juuri.

Kaikkein isoin paukku voi johtaa myyntiin

Huhupuheissa on jo sanottu, että Bale saatetaan myydä nyt kun muut ovat esiintyneet paremmin. En lähtisi ihan vielä noin pitkälle meneviin johtopäätöksiin Balen kohdalla.

Toinen kaveri sen sijaan saattaa lähteä myyntiin: Marcelo nimittäin. Tämä on ehkä se kaikkein isoin yksittäinen pelaajapoliittinen ratkaisu, jonka Solari on tehnyt.

Marcelo on ollut vuosikausien ajan itseoikeutettu avauksen pelaaja vasemman pakin tontilla. Ties kuinka pitkään on kritisoitu brasilialaisen puolustuspelaamisen heikkouksia, mutta Marcelo on kyennyt pitämään paikkansa hyökkäyspelillisten vahvuuksiensa vuoksi. Ei enää.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Marcelo on menettänyt paikkansa Sergio Reguilónille. Kuva: Getty Images.

Marcelo oli La Ligassa avauksessa viimeksi juurikin tuossa surullisen kuuluisassa La Real -tappiossa 6. tammikuuta. Hänet vaihdettiin Sergio Reguilóniin 77. minuutilla. Sen jälkeen vasemman pakin paikkaa on hallinnut Marcelon sijaan Reguilón. Viimeisessä neljässä sarjapelissä Reguilón on pelannut täydet minuutit.

Paljon kertoo se, että Copassa Barcelonaa vastaan Reguilón ei ollut kokoonpanossa ja Marcelo pääsi avaukseen. Kaikki kuitenkin tiesivät heti, että Reguilónia lepuutetaan ja että Marcelo on vain tuuraamassa.

Marcelonkin kohdalla voidaan kysyä: puoltaako tällä hetkellä mikään Marcelon peluuttamista Reguilónin kustannuksella? Eipä juuri.

Marcelon sopimus päättyy vasta kesällä 2022, mutta jos Solari jatkaa puikoissa, Marcelo ei välttämättä joukkueeseen jää. Mies täyttää kauden lopussa 31, joten jos hän haluaa vielä päästä pelaamaan avauksen miehenä, seuraa on todennäköisesti vaihdettava.

Solari ei pelkää

Solarin alaisuudessa Realin pelaamisen rakenne ei ole ainakaan vielä erityisen hohdokas. Mutta uskalluksesta homma ei ainakaan jää kiinni.

Sitä aika ajoin puhutaan, että valmentajien on ”pakko” peluuttaa tiettyjä pelaajia, jos heistä on maksettu kovinkin paljon. Siihen muun muassa Rafa Benítez osin kaatui.

Solari on osoittanut jo nyt, että hän ei kumarra rahalle eikä kuville. Balesta maksettiin 101 miljoonaa euroa, Iscosta 30 miljoonaa, Marcelo on vuosikausien ajan ollut itseoikeutettu ykkönen omalla pelipaikallaan ja Asensiolle on povattu suurta tulevaisuutta.

Nelikon sijaan Solari on antanut vastuuta kolmelle paljon tuntemattomammalle pelaajalle. 22-vuotiaalle Reguilónille, joka on seuran oma kasvatti. 27-vuotiaalle Vázquezille, joka on seuran oma kasvatti ja jonka Real osti takaisin Espanyolista miljoonalla eurolla. Ja 18-vuotiaalle Víniciukselle, josta kyllä maksettiin 61 miljoonaa euroa, mutta jonka piti tällä kaudella pelata Real Madrid B:ssä.

Real Madridissa homma ei toimi, jos pelaajat, Florentino Pérez ja madridilaismedia saavat päättää valmentajalle kuuluvista asioista. Ihan jokainen valmentaja ei tätä myrskyä kestä. Solari on osoittanut kestävänsä. Se on hyvä alku.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää