Näkökulma: Real Madrid päästi Martin Ødegaardin pois ja otti ison riskin – loukkaantumisiin ei ole nyt varaa

© Kuva: Getty Images

Martin Ødegaardin lainasiirto Real Madridista Arsenaliin vahvistettiin aiemmin keskiviikkona.

Laina kattaa loppukauden ja tämän hetken tietojen mukaan Arsenal maksaa Madridille kahden miljoonan euron korvauksen.

Pandemia-aikana kahdenkin miljoonan potti on merkittävä lisäys kassaan – vielä kun Arsenal ottaa hoidettavakseen Ødegaardin palkkakulut. Kahden miljoonan euron tuloa vastaan Real Madrid otti nyt kuitenkin sen luokan riskin, että nilkkaan voi vielä kolahtaa ja pahasti.

Se on aika lailla tiedossa, että lainapestille lähteminen oli Ødegaardin toive. Hän koki, että tie Real Madridissa oli tukossa. Ja niinhän se olikin. Ødegaard sai vastuuta vain 367 minuutin verran. 1. joulukuuta pelatun Šah’tar Donetsk -ottelun jälkeen Ødegaard pelasi tasan viisi minuuttia.

Real Madrid taipui Ødegaardin tahtoon, mutta maksaa sitä nyt kovaa hintaa korkean riskitason muodossa. Pelaajia kun ei mitenkään liikaa kokoonpanossa ole.

Madrid on toki jo ulkona Copa del Reystä ja Espanjan Supercopa ehdittiin pelata. Tärkeimmät kilpailut – La Liga ja Mestarien liiga – ovat kuitenkin yhä kesken – ja suorastaan kriittisessä vaiheessa.

La Ligassa Madrid on 19 pelatun ottelun jälkeen sarjassa toisena, seitsemän pisteen päässä Atlético Madridista. Pistemenetyksiin ei siis ole varaa. Mestarien liigassa pudotuspelit alkavat Madridin osalta 24. helmikuuta Atalantaa vastaan. Se on jo vaikea vastustaja, eikä polku siitä helpotu. Nyky-Real ei ole mikään dominoiva nippu, joten Mestarien liigan voittamisesta unelmoidakseen joukkueen on yllettävä parhaimpaansa ottelusta toiseen.

Copa del Reystä putoaminen tarjoaa Madridille joitain huilihetkiä, mutta luvassa on silti hyvin tiivis ottelutahti ja siihen maajoukkuepelit päälle. Siksi on melko hurja ja suorastaan yllättävä ajatus, että Real Madrid lähtee loppukauteen vain 22 pelaajan kokoonpanolla.

Hyökkäys on joiltain osin laadultaan kapea, mutta hyökkäykseen sentään on vähintään kaksi miestä kullekin pelipaikalle. Sama pätee maalivahtiin ja puolustukseen. Keskikentälle sen sijaan on yhteensä tarjolla vain viisi pelaajaa nyt kun Ødegaard lähti.

Casemiro on ainoa selkeä puolustava vaihtoehto ja hänen lisäkseen rotaatiota kolmen keskikenttäpelaajan tontin osalta pyörittävät Toni Kroos, Luka Modric sekä Federico Valverde. Isco on varamies kahdelle ylemmälle keskikenttäoksan paikalle, mutta Iscon jälkeen on hiljaista.

Rasitus kasautuu yhä harvemmille

Mitä jos tulee loukkaantumisia? Tai jos iskee korona? Entä miten bensa riittää?

Juuri nyt Valverde on loukkaantuneena. Tämä on uruguaylaisen toinen vamma tällä kaudella. Casemiro oli marraskuussa sivussa koronan vuoksi. Kroosilla oli lihasvamma syys-lokakuussa. Isco huilasi kauden avauspelin loukkaantumisen vuoksi.

Zinédine Zidane on peluuttanut raivokkaan paljon Casemiroa, Modricia ja Kroosia. Modric on jo 35-vuotias. Kuinka paljon hän vielä kykenee pelaamaan maksimaalisella tasolla ennen kuin kroppa hajoaa?

Kun vielä on havaittu, että tällä kaudella lihasvammoja on tullut poikkeuksellisen paljon tiiviin ottelutahdin ja olemattoman harjoituskauden vuoksi, on riski melkoinen.

Ødegaardin näkökulmasta siirtopyyntö oli looginen. Peliaikaa ei tullut, joten sitä oli etsittävä muualta.

Real Madridin näkökulmasta siirtopyyntöön suostuminen ei ollut iha yhtä loogista. Madridilla oli mahdollisuus sanoa ”ei”. Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että pelaajia tarvitaan tarpeeksi, jotta kevään mahdollisessa loukkaantumis- ja väsymissumassa ei ajauduta katastrofiin.

Toisaalta voidaan puhua siitäkin, olisiko Zidanen kannattanut toimia hieman toisin, jotta Ødegaard olisi pysynyt tyytyväisenä. Jos Zidane olisi antanut 22-vuotiaalle norjalaiselle peliaikaa hieman säännöllisemmin, ehkä nuorukainen olisi pysynyt tyytyväisenä.

On toki mahdollista, että Real Madrid hankkii vielä jonkun täytemiehen paikkaamaan Ødegaardin jättämää aukkoa ennen kuin siirtoikkuna umpeutuu. Se ei kuitenkaan vaikuta todennäköiseltä.

Todennäköisempää on se, että Real Madrid pelaa loppukauden 22 pelaajalla. Siinä ei ole varaa kovin moneen loukkaantumiseen.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.