Kolme maalitonta peliä putkeen. Se on hyvin harvinaista Real Madridille.

Viimeksi näin on päässyt käymään vajaa 12 vuotta sitten. Jotenkin kovin symbolisesti Real tahkosi kolmen pelin maalittoman putken edellisen kerran jonkin aikaa ennen kuin Cristiano Ronaldo hankittiin. Seuraava kerta tuli lähes heti sen jälkeen kun Cristiano Ronaldo oli myyty pois. Näin ei käynyt koskaan Cristiano Ronaldon aikakaudella. Ei koskaan.

Nyt ei ole suinkaan tarkoitus nostaa Cristiano Ronaldoa jalustalle. Ei pidä myöskään vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä esimerkiksi eilisillan 0-1-tappiossa Real osui peräti kolme kertaa maalipuihin. Maali oli siis hyvin lähellä. Mutta silti, symboliikka sopii jotenkin kovin hyvin Real Madridin kesäsaagan jatkoksi.

Liian kova kiire kesällä

Koko soppahan käynnistyi siitä, kun Zinédine Zidane ilmoitti vähän Mestarien liigan finaalin jälkeen lähtevänsä Realista. Mikäli tieto tuli seurajohdolle puskista, seuraajan kanssa tuli kiire. Florentino Pérez päätyi Julen Lopeteguiin, ja siitä vasta otsikoita saatiinkin.

Lopetegui taas ei saanut joukkuettaan kasaan kuin vasta aika lailla uuden kauden kynnyksellä, sillä moni pelaaja oli MM-kisoissa ja turnauksen jälkeen ansaitulla kesälomalla.

Lähtökohtaisesti olisi aina hyvä, että seuraan hankittavalla pelaajalla olisi jonkinlainen hyväksyntä päävalmentajalta. Sikäli oli tärkeää, että Lopetegui näki ensin käytössään olevan materiaalin ennen kuin antaisi mitään toiveita uusista hankinnoista. Ja sitten tuli vielä Cristiano Ronaldon siirto Juventukseen.

Cristiano Ronaldon lähtöä ei paikattu

Loppujen lopuksi Real ei paikannut Ronaldon lähtöä käytännössä millään tavalla. Seuran isoin kesähankinta oli Thibaut Courtois, josta nyt ei kovin paljon ole apua maalinteossa. Toki hyökkäystä vahvistettiin Vinícius Júniorilla (siirto sovittu jo ennen Lopeteguia) ja Mariano Díazilla, mutta tuskinpa kukaan edes kiimaisimmissa fantasioissaan uskoi näiden kahden täyttävän ainakaan heti Ronaldon taakseen jättämää maalivajetta.

Tässä sitä nyt ollaan, painitaan jonkinlaisen maalinteko-ongelman kanssa. Tuliko yllätyksenä?

Gareth Balen oli pakko nousta Ronaldon manttelinperijäksi, koska muitakaan ei ollut. Bale on sinänsä vastannut melko hyvin huutoon. Hän on ollut alkukauden peleissä hyvin aktiivinen ja tehojakin on syntynyt kahdeksassa ottelussa neljän maalin ja kahden maalisyötön verran.

Lue lisää: Keylor Navas Cristiano Ronaldon lähdöstä: ”Ampumahaavaa ei paikata laastarilla”

Mutta jos Bale paikkaa edes osittain Ronaldolta jäänyttä maalivajetta, kuka sitten paikkaa Balea? Entä kuka paikkaa sitä, joka paikkaa Balea? Kysymysten ketju jatkuu juuri niin kauan kunnes vastaus on: ei kukaan. Ei ole enää paikkaajaa. On vain maalivaje, jota ei saada paikattua.

Tilannetta ei ole ainakaan helpottanut se, että Bale joutui viime viikonloppuna jättämään pelin kesken loukkaantumisen vuoksi eikä hän pelannut eilen illalla TsSKA Moskovaa vastaan. Sairastuvalla olivat eilen myös Isco ja Marcelo – molemmat äärimmäisen tärkeitä hyökkäyspään pelaajia. Ja nyt loukkaantui vielä oikealta hyökkäyksiä tukeva Dani Carvajal.

Missä on Karim?

Cristiano Ronaldon lähdön myötä Marco Asensiolle on ollut tarjolla isoa ruutua. Nuorukainen ei ole ainakaan vielä kyennyt nousemaan tehomieheksi. Isco on pystynyt tehoilemaan jonkin verran. Ja sitten on Karim Benzema.

Benzema on hämmentävä pelaaja. Keskushyökkääjä Real Madridissa. Siinä pitäisi olla jonkinlainen maalitakuu. Alkukaudesta jopa näytti siltä, että Benzema saattaisi lopulta nousta Ronaldon varjoista kukoistukseen. Maali UEFA Supercupissa. Yhteensä neljä maalia kolmella ensimmäisellä La Liga -kierroksella. Sitten joku vaihtoi Benzeman käteen tutun nallipyssyn, ja viimeiset kuusi peliä on mennyt ilman maalin maalia. Peliaikaa on tietysti kuitenkin tullut runsain mitoin.

Benzeman surkeaa maalitahtia on hämmästyttävän pitkään puolusteltu. On sanottu, että Benzemassa on kyse ihan muusta kuin tehoista. Että hän luo tilaa muille. Että hänen panoksensa ei näy tehotilastoissa. Roskaa. Kyllä keskushyökkääjän täytyy Real Madridin kokoisessa joukkueessa pystyä tekemään myös maaleja. Ihan jo siksi, että Real viettää niin merkittävän osan peliajasta vastustajan kenttäkolmanneksella ja hyvällä maalintekoalueella.

Nyt sentään tuli jo jonkinlainen muutos Benzeman pään silittelyyn. Ehkä vähän vahingossakin päävalmentaja Lopetegui sanoi eilisen ottelun jälkeen näin:

– Maalit eivät ole Karimin ainoa vastuualue.

Eivät ole AINOA vastuualue. Mutta vastuualue silti.

[readmore from=Real-Madrid]

Jos ja kun Real aikoo pitkäänkin jatkaa nuorten pelaajien kehittämisen tiellä (sinänsä ihan kunnioitettava filosofia), kokeneemmilta ja meritoituneemmilta hyökkäyspään pelaajilta on saatava tehoja mikäli Real samaan aikaan mielii taistella mestaruudesta kaikilla rintamilla.

Karim Benzeman on oltava se Benzema, joka hän oli kauden ensimmäisissä peleissä. Eilisessä ottelussa Mariano Díaz oli puolen tunnin vastuunsa aikana parempi kuin Benzema, joka – taas – pelasi täydet minuutit. Jos moinen jatkuu, Real ei mestaruuksia tällä kaudella voita.

Jos ei Benzema pysty parempaan maalitahtiin, jos ei Asensio pysty parempaan maalitahtiin ja jos nuoret lupaukset eivät kehity tarpeeksi nopeasti, jäljelle jää vain yksi vaihtoehto: Realin on ostettava Ronaldon saappaisiin joku oikea, valmis maalintekijä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila