Barcelona pelasi lauantai-iltana kauden viimeisen harjoitusottelunsa, Joan Gamper -muisto-ottelun.

Lopputulos (1-0-voitto) ja vastustaja (Elche) eivät keränneet erityistä huomiota seuraavan päivän lehdissä. Otsikot varasti nimi, joka puuttui: Riqui Puig.

Aiemmin lauantaina Barcelona julkisti kokoonpanonsa illan otteluun. Hyvin nopeasti toimittajat ja kannattajat huomasivat, että Puig puuttuu listalta. Syntyi kohu, aika isokin.

Kohu oli itse asiassa niin iso, että Espanjassa Twitterin kaksi suosituinta aihetta olivat ”Riqui Puig” ja ”Koeman”. Seuraavan päivän Mundo Deportivon kannessa otsikko kuului: ”Gamper sin Riqui”, suomeksi ”Gamper ilman Riquiä”.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

barcacentre

@barcacentre
'Gamper without Riqui' [md]

Miten on mahdollista, että nousee näin iso haloo harjoitusottelusta, jossa 21-vuotias pelaaja – joka on urallaan pelannut 15 virallista ottelua seuran edustusjoukkueessa – ei mahdu kokoonpanoon?

Vyyhti on melko monimutkainen.

Yksi ulottuvuus on La Masía. Barcelonassa omien kasvattien nousu ikäkausijoukkueista aina edustukseen asti on pyhä asia. Viime vuosina tie La Masíasta Barcelonan ykkösjoukkueeseen on ollut vähän tukossa, mikä on aiheuttanut jonkin verran porua.

Gerard Deulofeu osoittautui liian yksioikoiseksi pelaajaksi. Carles Pérezistä haluttiin mieluummin rahat, samoin Marc Cucurellasta ja Abel Ruizista. Juan Mirandan edessä on ollut Jordi Alba. Maalivahtien tukkeena ovat olleet ulkopuolelta hankitut veskarikaksikot. Adama Traorélle ei ollut tarpeeksi isoa roolia tarjolla – ei myöskään Alex Grimaldolle.

Puigin on kuitenkin uskottu murtautuvan edustuksen pelaavaan kokoonpanoon, sillä hän on La Masían suurimpia lahjakkuuksia viimeiseen kymmeneen vuoteen. Sekään ei toki vielä tarkoita varmuudella mitään. Yhtä lailla on hehkutettu vuorollaan Bojan Krkiciä, Deulofeua ja Carles Aleñáakin.

Viime kaudella näytti pitkään siltä, että Puiginkin tie on tukossa. Vastuuta tuli lähinnä B-joukkueessa kolmannella sarjaportaalla.

Kunnes tulivat Quique Setién ja korona.

Kesäkuussa kaikki muuttui. Puig sai kesäkuussa pari mahdollisuutta ja oli niin hyvä, ettei Setiénillä ollut oikein muuta mahdollisuutta kuin peluuttaa nuorukaista. Lopulta Puig pelasi kesällä yhdeksän ottelua edustusjoukkueessa. Sitä ennen hän oli pelannut yhteensä kuusi.

Puig oli joukkueen parhaimmistoa, mutta Mestarien liigan pudotuspeleissä Setién ei enää uskaltanut Puigia lähettää kentälle. Jo se nostatti haloon Kataloniassa.

Sitten Setién vaihtui Ronald Koemaniin. Kahdessa ensimmäisessä harjoitusottelussa Puig sai vastuuta monen muun tavoin, mutta ei enää Joan Gamperissa. Pelaajalle itselleen uutinen kokoonpanon ulkopuolelle jäämisestä oli tiettävästi järkytys. Lehtitietojen mukaan joukkuekaverit yllättyivät Koemanin päätöksestä. Moni kannattaja raivostui.

Valmentajan toimivallan rajat

Tapaus Riqui Puig on nostattanut pintaan laajemmankin puheenaiheen. Mihin valmentajan toimivallan rajat yltävät? Mitä valmentaja saa päättää ja mitä ei?

Keskustelin asiasta Laliiga.comin entisen analyytikon ja nykyään Joensuun JIPPO:a valmentavan Jussi Leppälahden kanssa. Leppälahden näkemys asiasta on se, että vaikka kuinka tulisi kohinaa ulkopuolelta ja vähän kaikilta sidosryhmiltä, valmentajan tehtävä on priorisoida omaa pelimalliaan ja -filosofiaansa. Sen mukana valmentaja sitten elää tai kuolee (eli vastaa mahdollisista huonoista tuloksista potkujen muodossa).

Koeman on entinen Barcelonan mies, Barcelona-yhteisölle siis kuitenkin ”yksi meistä”. Siitä huolimatta Koemanista on jo tehty suoranainen rikollinen, jos hän estää Puigin nousun Barcelonan runkopelaajaksi.

On kuitenkin syytä muistaa, että Koeman vain tekee työtään. Hän on jo näyttänyt suosivansa muotoa 4-2-3-1, jossa neljä ylintä tonttia on varattu hyvin hyökkääville pelaajille. Keskikentän pohjalle Koeman kaipaa varmistavampia pelaajia, jotka selviävät ylempänä olevien paikkaamisesta.

Puig ei yksinkertaisesti sovi Koemanin malliin – ainakaan keskikentän pohjan kahdelle tontille. Siihen Puig on liian hyökkäävä, liian suuri riski tasapainon kannalta. Kymppipaikalle Koeman taas näyttäisi haluavan Antoine Griezmannin.

Koeman kaiken järjen mukaan yrittää tehdä parhaansa niillä avuilla, jotka hänellä valmentajana on. Hän kyllä tuntee Barcelonan seuraidentiteetin ja tietää, millaista peliä häneltä vaaditaan. Jos kuitenkin näkee Koemanin roistona, ehkä syyttävän sormen pitäisikin osoittaa niitä tahoja, jotka Koemanin palkkasivat?

Tiettävästi puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu ja urheilutoimenjohtaja Ramón Planes olivat jo ehtineet sanoa Puigille, että hänellä on tulevaisuutta Barcelonassa. Jos tarina pitää paikkansa, ei ole ihme, että Puig nyt on järkyttynyt ja pettynyt, kun Koemanin teot kertovatkin toista.

Toisaalta voiko tätä oikeastaan laittaa Bartomeun ja Planesinkaan piikkiin? Tuskin oikein missään valmentajarekryssä valmentajaehdokkaalta tentataan, millaisia ajatuksia tällä on kutakin pelaajaa ajatellen.

Sitten taas toisaalta on helppo ymmärtää Puigin ja kannattajienkin suuttumusta. Monelle kannattajalle omien kasvattien nousu junioreista edustusjoukkueeseen on hyvin tärkeää. Kannattajien voi olla vaikeaa hyväksyä sitä, että esimerkiksi Juventuksesta tänä kesänä isolla rahalla hankittu Miralem Pjanic vie Puigin – tai Aleñán – pelipaikan.

Mitä nyt, Riqui?

Kysymys siitä, kenen pitäisi päättää, on hyvin vaikea ja moniulotteinen.

Viime kädessä valmentajalla on oltava vapaus päättää, ketkä pelaajat sopivat hänen pelimalliinsa ja ketkä eivät. Jos valmentajalta viedään tuo valta, miten valmentaja voi maksimoida tuloksentekokykynsä?

Sitten taas toisaalta on vaarallinen tie aliarvioida seuran kannattajien näkemystä isossa kuvassa. Kannattajat tekevät seuran. Ilman kannattajia juuri mitään huippuseuraa ei olisi.

Tällaisessa tilanteessa suurin vastuu sillanrakentamisesta eri sidosryhmien välillä lankeaa urheilutoimenjohtajalle. Palkattavan valmentajan pitäisi olla niin hyvin linjassa seuraidentiteetin kanssa, että kovin suuria pelaajapoliittisia ongelmia ei tulisi. Ja silti niitä voi yksittäisten pelaajien kohdalla tulla.

Tässä yksittäistapauksessa uhriksi on nyt joutumassa Riqui Puig, huippulahjakas 21-vuotias keskikenttäpelaaja.

Tuoreimpien tietojen mukaan Barcelonassa kokoonnutaan vielä myöhemmin tänään (maanantaina) keskustelemaan Puigin tulevaisuudesta. Puig itse haluaisi lehtitietojen mukaan jäädä Barcelonaan ja näyttää Koemanille, mihin hänestä on. On kuitenkin myös väläytelty, että Barcelona olisi halukas lainaamaan Puigin täksi kaudeksi muualle, kenties Ajaxiin. Tätä vaihtoehtoa Koemankin näyttäisi ajavan.

[readmore from=Siirtouutiset]

Barcelonassa helposti läikkyy yli, ja ajoittain on syytä nähdä metsä puilta. On totta, että Koeman on Bartomeun palkkaus, ja sikäli Koeman on nyt niputettu joissain piireissä samalle pahan akselille vihatun Bartomeun kanssa.

On kuitenkin myös niin, että jotain vastaavaa olisi voinut tapahtua, vaikka päävalmentajana olisi Pep Guardiola tai Xavi. Aina on pelaajia, joista kulloinenkin valmentaja pitää ja on pelaajia, joista valmentaja ei pidä – syystä tai toisesta.

Koemanin alaisuudessa Puig ei ainakaan tällä kaudella ole saamassa vastuuta, mutta seuraavan valmentajan alaisuudessa tilanne voisi taas kääntyä.