Viimeisetkin neljä joukkuetta pääsevät keskiviikkona aloittamaan pudotuspeliurakkansa tämän kevään Mestarien liigan playoffeissa. Espanjassa katseet kohdistuvat Wanda Metropolitanolle, jossa kotijoukkue Atlético Madrid saa vieraakseen Juventuksen.

Aiemmissa kuudessa ottelussa maaleja on nähty 11, eli yhteensä alle 2 per peli. Mikä vielä erikoisempaa, avausjaksoilla maaleja ei ole tehty vielä yhtään.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Octavos de Final UCL 2018-19
(resultados de los partidos de ida al descanso):

Roma 0-0 Porto
United 0-0 Psg
Tottenham 0-0 Dortmund
Ajax 0-0 Madrid
Lyon 0-0 Barça
Liverpool 0-0 Bayern

🤦🏻‍♂️

Kovinkaan moni tuskin yllättyisi, jos myös Madridissa pelattaisiin 0-0:aa. Atléticon puolustus on ollut koko La Ligan pitävin (17 päästettyä maalia 24 ottelussa) ja Juventuksen vastaavasti Serie A:n pitävin (15 maalia 24 ottelussa). Lohkovaiheen kotipeleissä Atléticon verkkoon sujahti vain yksi maali.

Tarkkaan puolustuspeliin erikoistuneet Atlético ja Juventus ovat myös Mestarien liigan viimevuotisia kestomenestyjiä. Jos siis sanonta sallitaan joukkueille, joista toinen ei ole voittanut kilpailua koskaan ja toinen viimeksi vuonna 1996.

Pudotuspelikokemusta kaksikolla on kuitenkin vaikka muille jakaa, sillä viimeisten viiden vuoden aikana loppuottelussa on nähty jompikumpi tästä taisteluparista neljänä keväänä. Atlético oli finaalin häviävänä osapuolena vuosina 2014 ja 2016, Juventus puolestaan 2015 ja 2017. Viime vuosi toi kaivattua vaihtelua, kun Real Madridille kävi vuorostaan finaalissa häviämässä Liverpool.

Kumpi perintöprinsseistä lähtee laulukuoroon?

Tällä kierroksella siis jompikumpi viime vuosien perintöprinsseistä saa heittää haaveet menestymisestä tämän kauden Mestarien liigassa – jo monta kierrosta ennen unelman täyttymistä. Juventus on janonnut UCL-pystin nostamista jo todella pitkään, ja Cristiano Ronaldon hankkimisen oli määrä olla tuolle tavoitteelle viimeinen sinetti. Atléticolle vuosi on puolestaan erittäin tärkeä, koska loppuottelu pelataan tänä vuonna samaisella Wanda Metropolitanolla.

Arpa oli kuitenkin Atléticolle armoton, sillä se sai heti pudotuspelien alkajaisiksi vastaansa yhden suurimmista voittajasuosikeista. Atlético saa kuitenkin syyttää myös itseään, sillä sille tarjottiin lohkovoittoa tarjottimella, mutta kakkossijaan oli tyytyminen. Tasapisteissä ollut Borussia Dortmund vei lohkovoiton otettuaan Atléticosta Westfalenstadionilla murskaavan 4-0 -voiton, mutta saksalaisten kompurointi toiseksi viimeisellä kierroksella avasi Atlétille jälleen väylän lohkovoittoon. Voitto olisi riittänyt, mutta Atlético jäi päätöskierroksella Club Bruggen vieraana maalittomaan tasapeliin ja lohkonsa kakkoseksi.

Juventus voitti omista lohkovaiheen otteluistaan neljä, mutta osoitti kahdesti myös haavoittuvuutensa. Manchester United nousi yhdessä lohkovaiheen helmistä maalin takaa lopussa 2-1 -voittoon pelissä, joka jäi José Mourinhon viimeisen kauden selkeäksi kohokohdaksi. Päätöskierroksella Young Boys Bern puolestaan yllätti Juventuksen samoin numeroin. Shokkitappio olisi voinut maksaa Juventukselle lohkovoiton, mutta se pelastui Unitedin hävittyä samaan aikaan Valencialle.

Joko Cristiano Ronaldon maalijyvä löytyy?

Otteluparista odotetaan ennakolta yhtä kierroksen tasaisimmista, vaikka tasaista on ollut toistaiseksi lähes kaikkialla. Iso kysymys on luonnollisesti, kuinka Atlético onnistuu pitämään vanhan tutun Cristiano Ronaldon aisoissa. Ronaldo mielii varmasti lähettää kunnon terveiset vanhaan kotikaupunkiinsa ja vire on ollut entisellään – johtaahan CR7 Serie A:n maalipörssiä. Mestarien liigassa portugalilainen on kuitenkin tehnyt hämmästyttävästi vasta yhden maalin.

Atlético Madridin loukkaantumistilanne on helpottanut huomattavasti, sillä sairastuvalla on varmuudella ainoastaan Lucas Hernández. Joukkue pääsee siis peliin lähes parhaalla kokoonpanollaan, joskin Diego Costan pelituntuma on epäilemättä yhä puutteellinen. Juventusta vastaan ei luonnollisesti parane himmailla, joten nähtäväksi jää, kuinka moni Atléticon pelaaja joutuu pelikieltoon, jos joukkue etenisi puolivälieriin. Yhden kortin päässä pelikiellosta kun on peräti viisi pelaajaa: Ángel Correa, Costa, Filipe Luís, José Maria Giménez ja Thomas Partey.

Juventuksella poissaolijoita on kaksi. Douglas Costan pitää katsomossa reisivamma ja Sami Khedira joutui jäämään reissusta kotiin viime hetkillä huolestuttavan sydämen rytmihäiriön vuoksi.

– Olen totisesti valmis tähän. Tämä on Mestarien liiga, mahtava kilpailu ja pelaamme Juventuksen kaltaista huippujoukkuetta vastaan. Juuri tällaiset pelit auttavat meitä kasvamaan, Diego Simeone hehkutti UEFA:n kotisivujen ennakossa.

Álvaro Moratasta tulee illalla vasta seitsemäs pelaaja, joka on pelannut Euroopan Cupia tai Mestarien liigaa sekä Real Madridin että Atlético Madridin riveissä.

Atléticon ja Juventuksen yhteinen historia europeleissä on varsin lyhyt. 1960-luvulla joukkueet kohtasivat viidesti UEFA Cupissa ja sen jälkeen seuraavia otteluita saatiin odottaa kaudelle 2014-2015 saakka. Tuolloin nähtiin joukkueiden toistaiseksi ainoat keskinäiset ottelut Mestarien liigassa, kun Atlético ja Juventus arvottiin samaan alkulohkoon. Atlético voitti kotipelinsä 1-0 Arda Turanin maalilla, ja Italiassa päädyttiin 0-0 -tasapeliin.

Varaslähtö europeli-iltaan Sevillassa

Illan toisessa Mestarien liiga -ottelussa kohtaavat Schalke ja Manchester City. Ottelupari on ennakolta kenties neljännesvälierävaiheen epätasaisin, sillä Pep Guardiolan City on suursuosikki alavireisen kauden pelannutta Schalkea vastaan. Vain harva uskaltaisi lyödä Schalken jatkopaikan puolesta vetoa.

Varaslähtö euroiltaan otetaan kuitenkin jo aiemmin Sevillassa, kun Sevilla taistelee Eurooppa-liigan jatkopaikasta Laziota vastaan. Kello 19 alkava ottelu pelataan poikkeuksellisesti keskiviikkona, koska torstaina Rennes vierailee samassa kaupungissa Real Betisin vieraana. Avausosassa Sevilla haki Roomasta 1-0 -voiton.

Kaikki illan ottelut ovat nähtävissä C Moren kanavilla.