Madridilaislehti Marca uutisoi eilen siitä, kuinka Jan Oblak haluaa poistua tammikuun siirtoikkunan aikana Atléticosta. Oblak oli uutisen mukaan pettynyt siihen, ettei Atlético ole tarjonnut hänelle uutta jatkosopimusta.

Muutamaa tuntia myöhemmin Marca korjasi uutistaan ja kertoi Atléticon tarjonneen Oblakille viimeisen vuoden sisällä kahdesti uutta jatkosopimusta. Uuden uutisen mukaan Atlético ja Oblak ovat luottavaisia jatkosopimuksen suhteen.

Oli kyseessä sitten faktaa sisältävä uutinen Marcan osalta tai ei, niin se avaa ymmärrettävästi huolenaiheita Atléticossa.

Todellisuudessa Oblak on ollut jo vuosikausia Atléticon tärkein yksittäinen pelaaja. Slovenialaisvahdista on kehittynyt Atléticossa monien mielestä maailman paras maalivahti. Oblakilla on nykyisessä sopimuksessaan 100 miljoonan euron ulosostopykälä, mutta Atlético ei tee kyseisellä summalla käytännössä mitään, jos Oblak poistuu. Parempaa korvaajaa on nimittäin mahdoton hankkia.

Oblak on tottunut nollaamaan huippupelaajia niin La Ligassa kuin Euroopassakin. Kuva: Getty

Oblakilla on La Ligan modernin historian parhaat tilastot – jopa varsin ylivoimaisesti. Maalivahti on napannut kolme vuotta peräkkäin sarjan vähiten maaleja päästäneelle veräjänvartijalle jaettavan Zamora-pokaalin ja on tälläkin kaudella – kuten odottaa saattoi – vähiten maaleja päästänyt maalivahti La Ligassa.

Se ei kuitenkaan kerro kaikkea. 16 miljoonalla eurolla Atléticoon kesällä 2014 Benficasta saapunutta Oblakia aliarvioidaan valtavasti sen vuoksi, kuinka hyvä puolustuslinja vahdilla on edessään. Se pitää paikkansa, onhan Atléticolla yksi maailman luotettavimmista puolustuslinjoista.

Asiat ovat kuitenkin muuttuneet Diego Simeonen aikakauden ensimmäisistä vuosista, jolloin Atléticon pelitapa perustui nykyistä enemmän takaiskuosumien ja riskien välttämiseen. Silloin Atléticon puolustuslinja oli maailman paras. Tällä hetkellä se on todellisuudessa varsin kaukana siitä ja Oblak on suurin yksittäinen syy siihen, miksi Atléticon päästämät maalit ovat samoissa luvuissa Simeonen Atlético-etapin ensimmäisten vuosien kanssa.

Viimeisen kahden ja puolen kauden aikana Atléticon puolustuslinjan taso on tippunut merkittävästi ja myös Simeone on todennut tiedostavansa sen. Jokaisen Atléticon ottelun jälkeen tuntuu siltä, kuinka Oblak pelasti pisteet Atléticolle loistotorjuntojensa ansiosta. Kyseessä on puhtaasti Oblakin hyvyys, eikä puolustuslinjan pitävyys.

Atléticolla ei ole missään nimessä varaa menettää Oblakia, joka nappasi viikko sitten Atlético-uransa sadannen nollapelin vain 178. pelaamassaan ottelussa. Atlético tietää, että jos Oblak lähtee, on seura tulevaisuudessa suurissa ongelmissa. Atlético ei ole sen kokoluokan seura, joka kykenisi houkuttelemaan itselleen maailman viiden parhaan maalivahdin joukkoon kuuluvan vahdin. Sen vuoksi slovenialaisen pitäminen on elintärkeää.

Harvalla maalivahdilla on sarjassa yli 120 ottelun jälkeen enemmän nollapelejä kuin päästettyjä maaleja. Jos Atlético haluaa pitää kiinni kenties maailman parhaasta maalivahdista, on hänelle tarjottava mikä tahansa summa. Muuten vaikeudet alkavat.

Tuukka Ikkeläjärvi