Näkökulma: Tästä syystä Real Madrid on La Ligan mestari ja Barcelona kriisissä – Zidane oli Real Madridin paras hankinta

© Kuva: Getty Images

Mestaruustaistelu La Ligassa venyi pisteiden valossa loppumetreille asti, mutta nyt se on varmaa. Real Madrid on mestari. Kuvaavaa on myös, että pahin kilpakumppani Barcelona hävisi samalla Osasunalle 1-2. Tämä varmasti lisää Los Blancosin kannattajien iloa. Lopulta taistelu ei edes ollut tiukka pelillisesti. Kurssit ovat molemmilla seuroilla näyttäneet eri suuntaan. Koronatauon jälkeen oli vain yksi joukkue La Ligassa, joka esiintyi illasta toiseen vakuuttavasti. Se joukkue oli Real Madrid. 

Kun tilanne on todettu, on myös aika perehtyä aiheeseen pintaa syvemmältä. Miksi Real Madrid on mestari, ja mitä Zinedine Zidane on tehnyt oikein?

Lähtökohdat

Kesällä molemmat espanjalaiset jätit pullistivat hauiksiaan. Barcelona osti riveihinsä Antoine Griezmannin 120 miljoonalla eurolla ja Los Blancos hankki riveihinsä Eden Hazardin 100 miljoonalla eurolla. Madridissa rakennettiin tulevaisuutta varten myös Luka Jovićin, Éder Militãon ja Ferland Mendyn muodossa. Jovićilla oli hintaa 60 miljoonaa euroa, Militãolla 50 miljoonaa euroa ja Mendyllä 48 miljoonaa euroa.

Jos joku olisi sanonut ennen kautta, että Madrid voittaa mestaruuden käytännössä ilman Hazardia ja Jovićia – olisi häntä todennäköisesti pidetty hulluna. Barcelonalla on kuitenkin riveissään maailman paras pelaaja, Lionel Messi

Huomionarvoista on, että Real Madrid on onnistunut korvaamaan aikaisemman talismaaninsa, Cristiano Ronaldon. Jopa ilman Eden Hazardia. Vastaus tähän on ollut kollektiivi. Barcelonalla on tämä synkkä päivä vielä edessään, ja tahti on ollut hiipumaan päin. Messi ei kykene paikkailemaan aukkoja loputtomiin, ja hän on esittänyt turhautumisen merkkejä. Hyvänä esimerkkinä eilinen tasoitusmaali ja Messin kommentti Napolista, mutta siitä joskus toiste.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen


Jos peilataan hetki edellistä kautta, on Real Madridin mestaruus entistä poikkeuksellisempi saavutus. Los Blancos kävi läpi kolme valmentajaa, lensi ulos Ajaxia vastaan Mestarien liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ja jäi kolmanneksi La Ligassa. xPTS (pisteodottaman) valossa oli Real Madrid kaiken lisäksi vasta sarjan neljänneksi paras joukkue edellisellä kaudella, mutta tällä kaudella ei jäänyt mitään epäselvää. Mitä tapahtui?

Madridin muuri

Real Madrid on tällä kaudella tehnyt ainoastaan 68 maalia La Ligassa ja joukkueella on edelleen pienoisia ongelmia hyökkäyspäässä. Eden Hazardin piti ratkaista nämä pulmat, mutta toisin kävi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Hazard voisi olla ratkaisu ongelmiin tulevaisuudessa. Parhaat valmentajat osaavat kuitenkin adaptoitua. Sitä Zinedine Zidane myös teki. Puolustus on ollut kivikova ja maalivahti Thibaut Courtois on pelannut loistavan kauden.

Maaleja La Ligassa on mennyt omiin ainoastaan 23 kappaletta, ja vaikka joukkue on ylisuorittanut oman xGA (maaliodottama vastaan), ovat lukemat itse odottaman suhteen samoissa kuin Atlético Madridilla. Se paljastaa, että asioita on tehty oikein. Lukemat kuuluvat heittämällä Euroopan viiden suurimman sarjan parhaisiin.

Päästettyjen maalien saldo on Los Blancosin paras 32 vuoteen. Tämä ei tietenkään ole sattumaa.

Tiiviys

Vielä viime kaudella oli Real Madrid ajoittain avoin kuin reikäjuusto. Tällä kaudella on tarina ollut varsin erilainen. Nuoret Federico Valverde sekä Ferland Mendy ovat pitäneet huolen siitä, että Real Madrid on ollut aikaisempaa tiiviimpi ja enemmän intensiivinen. Samalla on joukkueella ollut mahdollisuus kierrättää ja taso ei ole tippunut yhtä huimasti illasta toiseen.

Kun tähän lisätään vielä aikaisempaa työteliäämmät laitahyökkääjät ja Sergio Ramosin sekä Courtoisin reinkarnaatiot, alkaa resepti olemaan valmis. Paljon muuta kuplii kuitenkin pinnan alla.

Aikaisemmin prässäsi Real Madrid korkealta, mutta lopputulos oli harvemmin suotuisa. Se tarkoitti, että vastustajilla oli helpompi tehtävä pelata prässin läpi, ja Marcelo jätti usein tilaa selkänsä taakse vasemmalla laidalla. Tällä kaudella on Los Blancos kuitenkin tiputtanut prässinsä korkeutta ja panostanut enemmän prässäämään onnistuneesti.

Puolustusmuoto on ollut aiempaa enemmän organisoitu ja fokus on siirtynyt muodon ylläpitämiseen. Jos joukkue ei kykene antamaan painetta, on ensisijainen tehtävä ollut tiiviyden säilyttäminen. Tämä vuorossaan pakottaa vastustajia valitsemaan useammin pidemmän syötön tai vaihtoehtoisesti liikuttamaan palloa laitoja kohti. Madridista ei pelata noin vain keskeltä läpi enää.

Suurin testamentti muutokselle on ollut, että Real Madrid on tällä kaudella päästänyt ainoastaan 13 laukausta vastahyökkäyksistä verrattuna 25 edellisellä kaudella. 

Real Madridin tekemistä voi monella tapaa verrata jopa Liverpoolin lähestymistapaan. Jürgen Kloppia kuitenkin ylistetään ja Zinedine Zidane tuntuu edelleen olevan monelle tietynlainen arvoitus jalkapallopiireissä. Tämä kausi osoitti, että Zidane on absoluuttista huippua valmentajana, ja olen myös vakuuttunut siitä, että Real Madrid kykenee nostamaan tasoaan entisestään. Pallo on Barcelonalla.

Zidane

Puolustushankinnat onnistuivat, mutta hyökkäyshankinnat eivät (toistaiseksi). Kun tähän lisätään vielä Marco Asension loukkaantuminen ja Gareth Balen sekä James Rodríguezin kontribuutioiden puutteet, on saavutus entistä poikkeuksellisempi. Karim Benzema on pelannut jälleen kerran erinomaisen kauden ja osoitti viimeistään nyt, että hän on kiistatta yksi aikakautemme parhaista yseistä. Sama pätee Toni Kroosiin hieman alempana kenttää. Sama pätee varmasti Luka Modrićin suhteen ja Casemiro on todennäköisesti ollut maailman paras puolustava keskikenttä tällä kaudella.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen


Jälkiviisaus on kaunis asia, mutta Real Madridin kiistatta paras hankinta oli Zinedine Zidane. Tämä tuntuu hieman oudolta sanoa miehestä, joka onnistui mahdottomassa, voittamalla kolme Mestarien liigaa putkeen. 

Zidane on paradoksi, mutta hän kumosi jälleen monia ennakkoluuloja. Harvoin on valmentaja onnistunut samalla tavalla palattuaan joukkueeseen. Real Madrid oli myös väkisin laskusuunnassa voitettuaan Mestarien liigan neljästi viiden vuoden sisällä. Monet avainpelaajista olivat ikääntymässä, nälkä oli osittain varmasti tyydytetty, ja joukkueen suurin supertähti oli lähtenyt. 

Jälkiviisaana voi sanoa, että Zidane oli kenties ainoa henkilö, joka olisi vielä kyennyt imemään tästä materiaalista vastaavan irti. Sergio Ramosin kommentti on mielestäni erittäin osuva: “Zidane on ollut avain, hän on tämän laivan kapteeni, hän johti meitä kauden alusta lähtien. Olemme aina tunteneet itsemme suojatuksi Zizoun kanssa, hän uskoi meihin. Toivottavasti häntä arvostetaan tarpeeksi sen mukaan, hän on ainutlaatuinen valmentaja.”

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Modernin jalkapallon kiemurat

Jalkapalloa analysoidessa tuntuvat usein perusasiat unohtuvan. Joku saattaa olla liian viehättynyt pelin taktisista elementeistä, joku kenties datasta ja numeroista. Julian Nagelsmannin kuuluisa sitaatti tulee tässä vaiheessa mieleen: “jalkapallo on 30% taktiikoita ja 70% sosiaalista kompetenssia.”

Tässä Zinedine Zidane on onnistunut poikkeuksellisen hyvin. Hän on loistava ihmisjohtaja ja häntä kunnioitetaan, syystäkin. Hänen käsittelystään Gareth Balesta tai James Rodríguezista kohtaan voi varmasti olla montaa mieltä, mutta Zidane suoriutui jälleen kerran, ja me emme ole harjoituskentällä näkemässä kaikkea.

Zidane tuo itselle mieleen myös monella tapaa “pesusieni-mentaliteetin”, halu voittaa ja kehittyä. Zidane oli yksi aikamme parhaita pelaajia ja hän on osoittanut olevansa yksi aikamme parhaita valmentajia. Molempina hän on voittanut kaiken ja enemmän. Se ei yksinkertaisesti onnistu, jos ei ole nöyrä ja omaa pakkomiellettä kehittyä. 

Zidane on myös tietyllä tapaa sopivan kunnianhimoinen ja hullu. Hänen perintönsä Real Madridissa oli monella tapaa pelissä, kun hän päätti palata Madridin peräsimeen. Ehkä kyseessä oli rakkautta? Zidane astui alunperin sivuun sen takia, että hän ei nähnyt enää tapaa, jolla jatkaa voittamista. Rehellisyyttä ja nöyryyttä kauneimmillaan. 

Zidane on Real Madrid. Real Madrid on Zinedine Zidane. Tämän jälkeen on Zidane viimeistään tatuoituna Real Madridin logoon pysyvästi. Hän hymyilee kruunussa yhtä vahvasti kuin Alfredo Di Stéfano tai Raúl.

Hänen lapsensa ovat Los Blancosin akatemiassa, ja Zidane ei koskaan jättänyt kaupunkia. Ainoa syy minkä takia hän lähti pestistä ylipäänsä oli rehellisyyden ja rakkauden takia. Hän uskoi, että se oli seuralle paras ratkaisu. 

Real Madridin 34. liigamestaruuden takana on monta syytä. Päällimmäinen on kuitenkin mielestäni Zinedine Zidane. Mestaruustaisto venyi loppumetreille asti, ja tämä on kiistatta muutenkin ollut yksi oudoimmista kausista tai vuosista miesmuistiin. Tämä mestaruus menee miehelle, joka sytytti uudelleen pelaajien nälän ja muistutti Madridistoja, mitä Real Madridin logolle pelaaminen tarkoittaa. 

Isot onnittelut seuralle, faneille, joukkueelle ja ennen kaikkea Zizoulle. Epäilijöitä on riittänyt, mutta ehkä tämän jälkeen he ovat hetken hiljaa. Laivan kurssi on tasaantunut. Tuttu ja turvallinen kapteeni ohjaa paattia jälleen kohti uusia menestyksiä.

Kim Keränen
Twitter: 
@fudiscorner & @keranenkim


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.