Näkökulma: Onko Real Madridin Valkoinen Baletti vaarassa jäädä menneisyyteen?

© Kuva: Getty Images

Valkoinen Baletti. Kenties kaikista näyttävin ja usein niin ylellinen. Kuninkaallinen. Valkoinen Baletti on kerännyt vuosien varrella valtavan määrän palkintoja, ja samalla ollut kriitikoiden ylistämä. Vielä hetki sitten pääkaupungissa pyöri suurenmoinen näytös. Vetovoima oli sanoinkuvaamaton. Katseet kääntyivät melkein poikkeuksetta näytelmän kahteen päärooliin. 

Toinen heistä rakasti valokeilaa ja tilanteita, missä hän saisi osoittaa omat kykynsä epäilijöille. Hän janosi esiintymistä suurille yleisöille, ja harjoitteli sen vuoksi enemmän kuin kukaan muu. Hänen valokeilansa tuntui aina jostain syystä olevan muita hieman kirkkaampi.

Toinen heistä oli taas yin, yangille. Kontrasti. Hänet oli peitetty musteeseen ja hän kantoi aina nauhaa kädessään. Nauha oli hänelle ylpeyden aihe. Symbooli. Ainutlaatuista hänessä oli kuinka yksinkertaisesti hän kykeni saamaan monet yleisöstä hetkessä raivon partaalle. Vastavoimana toiset jumaloivat häntä. Hän vangitsi varsinkin yleisön naispuolisten katseet. Heille hän edusti riskiä ja kiellettyä hedelmää.

Tunnetusti kaikki kaunis on katoavaista ja Valkoinen Baletti pyrkii jälleen nousemaan takaisin menneiden vuosien loisteeseen. Kapellimestarina toimii tuttu nimi, Zinedine Zidane. Maestro itse. Hänellä on kuitenkin ongelmia kulisseissa. 

Koe-esiintyminen päärooliin

Kirkkaimman tähden, Cristiano Ronaldon lähdön jättämät arvet eivät ole vieläkään parantuneet. Karim Benzema sai isomman roolin itselleen, mutta hänen vierelleen tarvittiin uutta verta. Yksi vahvimmista ehdokkaista tähän rooliin oli walesilaisen, Gareth BaleTämä ei kuitenkaan koskaan konkretisoitunut toivotulla tavalla, vaikka hänen piti lähtökohtaisesti sopia rooliin täydellisesti.

Valkoisen Baletin omistaja, Real Madrid teki kuitenkin samalla investointeja tulevaisuutta ajatellen. Balettiin liittyi kaksi nuorta brasilialaista: Vinícius Júnior ja Rodrygo. Oli helppoa nähdä, että he olivat täynnä aivan uskomatonta potentiaalia. Pojat olivat syntyneet viihdyttämään. Mutta he olivat edelleen hyvin nuoria, eivätkä vielä valmiita astumaan kaikista kirkkaimpaan valoon.

Jotain piti keksiä, joten balettiin tuotiin Lontoosta hämmästyttävä belgialainen, Eden Hazard. Matka Lontoosta Madridiin on kuitenkin pitkä ja jotain on myös välissä syötävä. Madridissa kauhisteltiin, kun ovista astui sisään ylipainoinen Hazard. “Miten hän voi esiintyä tuon näköisenä”, kantautui kaiku salongeista. Kalliista investoinnista on kuitenkin pidettävä huolta ja ennen pitkään Eden Hazard palasi näyttämölle. Huonot uutiset kuitenkin tuntuivat seuraavan häntä, ja juuri kun hän alkoi näyttämään entiseltä itseltään, hän loukkasi jalkansa. Mitä Zidane keksisi nyt?

Harmaita hiuksia

Zinedine Zidane pohti hartaasti mitä hän tekisi. Mitään selkeää valintaa ei ollut näköpiirissä. Hänellä oli tapana usein löytää ratkaisuja, mutta ne veivät oman aikansa. Monet uskoivat hänen jopa lopulta seonneen, kun toinen nuorista, Rodrygo lähetettiin akatemiaan lapsien joukkoon leikkimään.

Samalla Bale oli ilmaissut aikaisemmin kesällä halunsa lähteä Valkoisesta Baletista. Näin ei kuitenkaan käynyt ja hän päätyi jäämään. Luottamus hänen ja Zidanen välillä oli kuitenkin lopullisesti murtunut. Tuntui melkein siltä, että Balen palo esiintymistä kohtaan oli samalla kadonnut. Hänen kehonkieli huokui voimakkaasti sitä. Häntä ei tuntunut enää yksinkertaisesti kiinnostavan.

Rodrygon tapauksessa kritiikki oli kuitenkin ennenaikaista. Hän sai paineettomassa tilassa arvokasta kokemusta ja pääsi hetkeksi työskentelemään legendaarisen, Raúl Gonzalezin kanssa. Raúl oli aikoinaan yksi yleisön suurista suosikeista. Viesti kansalle oli selkeä. Raúl saisi kokemuksellaan hiomattoman timantin vielä loistamaan.

Ovatko timantit ikuisia?

Zidane pohti ja pohti. Monet tähdistä eivät olleet käytettävissä ja muiden taso ei vain yksinkertaisesti vastannut tarpeita. Ongelmaa ei auttanut, että entinen oma poika, Mateo Kovačić loisti Lontoossa. Hän esiintyi hienosto-alueella, Chelseassa. Kahden pohjassa. Ajatus, mitä Zidane oli pyöritellyt päässään, mutta hän valitsi lopulta toisin.

Zidane pyrki luomaan menestyksen entisen tukipylvään, keskikentän ympärille. Toni Kroos, Luka Modrić sekä Casemiro olivat kaikille tunnettuja taiteilijoita, jotka olivat visioineet monet aikaisemmat näytelmät. Pitäneet kaikki langat omissa käsissään. Merkkejä  muutoksesta oli kuitenkin ilmassa. Ronaldon aikaisen baletin viimeisenä vuonna, oli ryhmä alkanut jo turvautumaan ylimääräiseen keskikenttään nimeltä, Isco.

Välillä peli oli jopa entistä kauniimpaa, enemmän teknistä. Mutta kukaan ei lopulta kyennyt täyttämään Cristianon jättämää aukkoa. Aggressiivisuus puuttui. Hän loi aina vaaran tunteen. Benzema ei hyvistä esityksistä huolimatta kyennyt yksin johtamaan joukkoja. Ikä alkoi myös keräämän oman osuutensa useasta miehestä. Monet loisteliaat näytökset olivat jo takanapäin.

Timantti vaatii myös isoa panosta laidoilla. Leveyttä on tuotava, tai koreografia puuroutuu. Se vaatii kuitenkin jatkuvaa liikettä molempiin suuntiin. Entinen taituri, ja aikansa paras, Marcelo alkoi olemaan liian vanha ja väsynyt näihin vaatimuksiin.

Kerro, kerro kuvastin

Manchester City näytti Los Blancosille ensimmäisessä osassa kaapin paikan. Mutta onko kaikki lopulta vain epäonnea ja illuusiota? Eden Hazard, James Rodríguez ja Marco Asensio ovat kaikki olleet enemmän tai vähemmän kauden sivussa. Omat aarteet, Achraf Hakimi ja Martin Ødegaard ihastuttivat muualla, ja heidän on ennustettu palaavan vuoden sisällä pääkaupunkiin pysyvästi. Nämä olisivat jo merkittäviä lisäyksiä kokonaisuuteen.

Valkoinen Baletti kykenisi sitä mukaan esiintymään entistä paremmin. Taso ei tippuisi yhtä paljon illasta toiseen, ja lepoa olisi kaikille enemmän tarjolla. Kilpailu palvelee lopulta kaikkia. Se oli myös kulta-aikojen toimintasuunnitelma.

Zidane turhautui lopulta ja pyysi kuvastimelta vastausta hänen mieltään piinanneeseen kysymykseen. Hän näki vastauksen edessään. Hän näki kuka on kaikista kaunein, mutta kuten on tapana, ratkaisu tulisi erittäin kovalla hinnalla. Ei ole nimittäin helppoa löytää henkilöä, joka vangitsisi kaikkien katseen ja antaisi muille enemmän tilaa operoida.

Kuvastin paljasti kaikista kauneimman olevan nuori ranskalainen, Kylian Mbappé. Hän yksin pystyisi nostamaan Valkoisen Baletin tasolle, millä sen oltiin totuttu olevan. Maailman kauneinta. Armottomuus ja vauhti olivat kuvastimen mukaan välttämättömyys. Tekninen toteutus tarvitsee vastapainoa. Rytmin vaihtoa. Uhkaa. Hän ei ole missään nimessä ainoa, joka toisi mukanaan tämän elementin. Ei tietenkään. Hän on kuitenkin oman alansa paras.

Mitä olemme oppineet?

Zidanen puolustukseksi on sanottava, että hän on jo löytänyt toisen osan vastauksesta. Jos näytelmä on kaunis sekä aggressiivinen samaan aikaan, niin kuka tasapainottaa kaiken? Vastaus oli nuori Federico Valverde. Hänen energiansa nostaa kaikkia ympärillä. Ehkä palapeli lopulta sittenkin ratkeaisi?

Vaikka tämä kausi ei ole varsinaisesti antanut vastauksia nykyisestä tilasta, ja vaikka ongelmia tuntuu tällä hetkellä olevan enemmän kuin ratkaisuja, niin olen täysin vakuuttunut siitä, että vuoden tai kahden sisällä näemme unohtumattomia esityksiä jälleen kerran. Valkoinen Baletti tulee kohta taas olemaan valmis uuteen maailmanvalloitukseen. Muutama palanen kuitenkin puuttuu. Ei tarvitse olla Nostradamus nähdäkseen tätä.

Valkoinen Baletti on kuitenkin numeroiden valossa ollut tällä kaudella tehokkainta Espanjassa, joten kriisistä ei voi puhua. Ohessa xG-difference taulukkoa. Real Madrid on alisuorittanut ja Barcelona ylisuorittanut maalinteossa.

Valkoinen Baletti osaa myös puolustaa ja he ovatkin sarjan toiseksi paras joukkue puolustussuuntaan, Getafen jälkeen. Varsinainen taso mitataan kuitenkin Euroopassa ja Manchester City osoitti olevansa tällä hetkellä edellä.

Menestyksen janoa on mahdotonta sammuttaa, kun sen makuun on kertaalleen päässyt. Mutta. On syytä muistaa, että uudelleenrakentaminen vie aina oman aikansa. Samalla kaikki kulkee sykleissä ja monesti onnea saattaa seurata lievä epäonni. Kaikki tasapainottuu aikanaan. Menestyneitä miehiä on usein seuranneet rappeutuneet miehet. Hyvät ajat luovat heikkoja miehiä ja huonot ajat luovat vahvoja miehiä. Varmaa on ainoastaan, että vastaan tulee jatkuvalla syötöllä virheitä tai oppitunteja. Ero piilee siinä, että kaikki riippuu keneltä kysyy.

Henkilökohtaisesti toivon, että vanha inspiroi tulevaa, mutta päivityksiä on tapahduttava. Muuten lopputuloksena on vain huonompi kopio entisestä. Laastareilla paikkailu tuo harvemmin onnea. Vastaus ei kuitenkaan ole kaukana. Joudumme tosin odottamaan sitä vielä hetken. Tarvitsemme ensiksi pääesiintyjän. Nähtäväksi jää onko se Eden Hazard vai joku muu.

Kim Keränen
Twitter: @keranenkim @fudiscorner