Lionel Messi mursi värttinäluun käsivarrestaan viime viikonlopun La Liga -ottelussa. Messi on sivussa tositoimista arviolta kolme viikkoa.

Barcelona pelaa Messin sairausloman aikana kuusi ottelua: kolme La Ligassa, kaksi Mestarien liigassa ja yhden Copa del Reyssä. Tähän asti Barcelona on voinut nojata Messin tehoihin, mutta nyt on muiden pelaajien astuttava esiin.

Espanjalaismediassa on jo pitkään puhuttu Barcelonan Messi-riippuuvuudesta. Tottahan se on. Messin vaikutus Barcelonan koko pelaamiseen on valtava, mutta pelkästään Messin suorat tehot (maalit ja maalisyötöt) ovat auttaneet Barcelonaa pysymään korkealla kaikissa kilpailuissa.

Tällä kaudella Messi on tehnyt 12 ottelussa 12 maalia ja syöttänyt kuusi. Lisäksi hän on osunut kahdeksan kertaa tolppiin.

Tehot ovat vieläpä jakautuneet hyvin laajalti. Messi on tehnyt tai syöttänyt maalin tai maaleja kymmenessä eri ottelussa. Vain kahdessa pelissä argentiinalainen on jäänyt kokonaan ilman tehoja.

La Ligassa yhdeksäntenä…

Kysymys kuuluu: Miltä Barcelonan tilanne eri kilpailuissa näyttäisi ilman Messin tehoja?

Aloitetaan siitä, että Barcelona ei välttämättä olisi voittanut Espanjan Supercopaa ilman Messiä. Messi syötti 78. minuutilla Ousmane Dembélélle, joka tykitti 2-1-voittomaalin.

La Ligan avauspelissä Deportivo Alavésia vastaan Messi teki voittomaalin ja iski yhteensä kaksi osumaa 3-0-voitossa. 8-2-voitossa Huescasta Messi tasoitti pelin ja takoi lopulta tehot 2+2.

PSV Eindhovenia vastaan Messi iski jälleen voittomaalin ja kaiken kaikkiaan hattutempun. Barcelona voitti 4-0. Girona-tasapelissä Messi osui kerran ja Athletic-tasurissa hän syötti Barcelonan viime hetken tasoituksen. Tottenhamia vastaan Messi oli täysin pitelemättömässä vedossa. Kaksi maalia (taas voittomaali) ja kaksi tolppakutia 4-2-voitossa.

Valencia-tasapelissä Messi iski Barcelonan tasoituksen, ja viime viikonlopun ottelussa Sevillaa vastaan Messi ehti viimeistellä tehot 1+1 ennen kuin loukkaantui 25. minuutilla. Messin poistuttua molemmat joukkueet osuivat kahdesti.

Jos tämän kauden peleistä otettaisiin puhtaasti Messin tehot pois, Barcelonalla ei olisi La Ligassa viittä voittoa, kolmea tasapeliä ja yhtä tappiota. Sen sijaan Barcelonalla olisi neljä voittoa, yksi tasapeli ja neljä tappiota. Pisteitä ei olisi 18, vaan 13. Sijoitus ei olisi ensimmäinen, vaan yhdeksäs. Maaleja Barcelona ei olisi tehnyt 23, vaan 11.

[readmore from=Barcelona]

Mestarien liigassa Barcelonalla menisi sentään vähän paremmin. Barca ei tosin olisi lohkon kärkipaikalla, vaan toisena. Pisteitä olisi kuuden sijaan neljä. Tehtyjä maaleja ei olisi kahdeksan, vaan kolme.

Valtava Messi-riippuuvuus

Barcelona-leirin on turha kiistää Messi-riippuvuutta. Se on olemassa ja se on hyvin vahva. Nyt kysytään, löytyykö nykyryhmästä pelaajaa, joka kykenee ottamaan edes osan Messin tehoista kannettavakseen.

Edessä on muutama äärimmäisen kova testi. Seuraavan parin viikon aikana Barcelona kohtaa Real Madridin ja kahdesti Internazionalen. On mielenkiintoista nähdä, onko Barcelona ilman Messiä lähempänä La Ligan kärkeä vai yhdeksättä sijaa. Tilastot eivät ainakaan lupaa kovin hyvää messittömälle Barcelonalle.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila