Barcelona palasi sunnuntaina komeasti voittokantaan kukistamalla Camp Noulla Levanten maalein 3-0 (lue raportti). Mielenkiintoinen vivahde ottelussa oli, että päävalmentaja Ronald Koeman ei siihen osallistunut. Koeman sai La Ligalta kahden ottelun toimitsijakiellon purnattuaan tuomarille jatkuvasti Cádiz-ottelussa, ja niinpä Barcaa komensi tällä kertaa kakkosvalmentaja Alfred Schreuder.

Koemanin irtisanomisesta on liikkunut viime päivinä ja viikkoina koko ajan kiihtyviä huhuja. Hän ei ollut nykyisen puheenjohtajan Joan Laportan valinta pestiin, eikä Laporta ole oikein koskaan turvannut Koemanin selustaa. Viime aikoina miehet ovat vihjanneet luottamuspulasta yhä enemmän myös julkisesti.

AS:n mukaan Koemanin potkut eivät kuitenkaan ole ihan yksinkertainen juttu. ”Financial Fair play” ja La Ligan asettama seuran palkkakatto ovat edelleen Barcelonan vihollisia. Samasta syystä Lionel Messille ei voitu tarjota jatkoa, ja samasta syystä Barca on joutunut myymään joitain avainpelaajiaan. Nyt palkkakatto on vaikuttamassa myös valmennuspuolen ratkaisuihin.

Joan Laporta on aiemmin kertonut, että ylivelkaantuneen Barcelonan toimintaa ohjaa niin sanottu ”25 prosentin sääntö”. Jotta seura voisi maksaa 25 miljoonaa euroa palkkoina, on sen ensin vapautettava nykyisen palkkakattonsa alta palkkoja sadan miljoonan edestä. Tämä sääntö johti myös Lionel Messistä luopumiseen. Olennaista on, ettei se koske vain pelaajia, vaan myös valmennusjohdon jäseniä.

Barcelonan uudeksi valmentajaksi on huhuttu muun muassa seuraikoni Xavia ja Belgian maajoukkueluotsi Roberto Martínezia. Kumman tahansa palkkaaminen on kuitenkin palkkakattosäännön vuoksi liki mahdotonta ennen kuin seuran palkkarakennetta höllennetään tuntuvasti jotain toista kautta.

Pitää muistaa myös, että kuluja ei synny ainoastaan uuden valmentajan palkkaamisesta, vaan myös Koemanin erottaminen kävisi kalliiksi. Esport3-kanavan mukaan Barcelonan pitäisi maksaa Koemanille noin 13-14 miljoonan euron erokorvaus, jos se päättäisi osoittaa tälle ovea.

[readmore from=Koeman-Ronald]

Erikoista kyllä, jokseenkin sama summa lankeaisi maksuun, vaikka Barcelonan ja Koemanin tiet eroaisivat vasta kauden 2021-2022 päätteeksi, Koemanin valmentajasopimuksen päättyessä. Barcelonan pitää nimittäin maksaa Koemanille kuuden miljoonan euron korvaus, jos se ei tarjoa hänelle kolmatta kautta, kautta 2022-2023 kattavaa sopimusta. Loput 7-8 miljoonaa euroa muodostuisivat tämän kauden palkasta.

Kyseinen pykälä kolmatta vuotta, optiovuotta koskien, kirjattiin Koemanin sopimukseen edellisen puheenjohtajan Josep Maria Bartomeun aikakaudella siksi, koska Koemanin itsensä piti maksaa huomattava hyvitys Alankomaiden jalkapalloliitolle, kun hän purki oman valmentajasopimuksensa. Vain siten Koeman oli mahdollista kiinnittää Barcelonan valmentajaksi.

Lähde: AS