Näkökulma: Espanjan uusi Supercopa on maan jalkapalloliitolta rimanalitus – urheilulliset perusteet hukassa

© Kuva: Getty Images

Espanjan Supercopa pelataan tammikuussa Saudi-Arabiassa.

Kyseessä on Final Four -tyyppinen turnaus, johon osallistuvat Barcelona, Valencia, Atlético ja Real Madrid. Espanjan jalkapalloliitto tienaa Saudi-Arabialta 40 miljoonaa euroa vuosittain Supercopan viemisestä Lähi-itään.

Kyseessä on Espanjan jalkapalloliitolta selvä rahastus. Tosin se ei liene suuri yllätys, jos neljän joukkueen turnaukseksi muutettu Supercopa viedään Espanjasta Saudi-Arabiaan ja pelataan vieläpä kesken kauden.

Supercopa on ollut yleensä Espanjassa kauden aloittava kaksiosainen finaali. Entiseen Supercopaan osallistuivat La Ligan voittaja ja Copan voittaja. Jos La Ligan ja Copan voittaja oli sama seura, eteni Copan finalisti Supercopaan.

Nyt Espanjan jalkapalloliitto on syrjinyt härskisti muun muassa Valenciaa, joka on ansainnut paikkansa Supercopassa voitettuaan keväällä Copan mestaruuden kaadettuaan Barcelonan finaalissa. Valencia tienaa Supercopasta noin kolme miljoonaa euroa. Se on kolmasosa Real Madridin Supercopa-tienesteistä, joka pääsi mukaan Supercopaan, koska on Copan historiassa menestyneempi seura kuin viime kevään toinen välieräjoukkue Betis.

Barcelona ja Real Madrid kohtasivat Supercopassa elokuussa 2017. Kuva: Getty

Palataan yllä mainittuun lauseeseen: Kyseessä on Espanjan jalkapalloliitolta selvä rahastus.

Jalkapalloliitto asetti uusittuun Supercopaan sellaisen säännön, jonka mukaan neljäs mukaan pääsevä seura on aina menestyneempi Copan välieräseura. Real Madrid on Copan historiassa menestyneempi kuin Betis, joten Real Madrid on mukana kilpailussa. Näyttää selvältä, että jalkapalloliiton oli vain jotenkin varmistettava Barcelonan ja Real Madridin osallistuminen turnaukseen, vaikkei urheilullisia perusteita siihen tällä kertaa ollutkaan.

Miksi ihmeessä Copan historialla on mitään tekemistä Supercopaan osallistumisen kanssa? Eikö viime kauden Copan välierien maalierolla olisi ollut enemmän merkitystä sen kannalta, kumpi pärjäsi paremmin kyseisessä kilpailussa? Real Madrid hävisi Barcelonalle välierissä yhteismaalein 1-4. Betis Valencialle yhteismaalein 2-3.

Se ei ole kuitenkaan ainut varsin kyseenalainen ratkaisu Espanjan jalkapalloliitolta. Uudesta Supercopan formaatista kerrottiin keväällä. Silloin ei mainittu mitenkään sitä, että turnauksen välieräparit arvotaan, koska oli selvää, että La Ligan mestari kohtaa Copan ”historiallisesti menestyneemmän” välieräseuran ja Copan voittaja La Ligassa toiseksi sijoittuneen. Eli otteluparit olisivat olleet Barcelona-Real Madrid ja Valencia-Atlético.

Valencia kuitenkin yllätti kaikki ja voitti muutamaa viikkoa myöhemmin Barcelonan Copan finaalissa. Se olisi tarkoittanut el Clásicoa Supercopan välieriin. Espanjan jalkapalloliitto ilmoitti muutamaa päivää Copan finaalin jälkeen, että välieräparit arvotaan. Espanjalaiset jalkapallokannattajat kummastelivat päätöstä.

Supercopan välieräparit arvottiin maanantaina. Valencia kohtaa Real Madridin ja Atlético Barcelonan. Liike oli Espanjan jalkapalloliitolta onnistunut, sillä näyttää varsin selvältä, ettei liitto halunnut Barcelonan ja Real Madridin kohtaavan välierissä, vaan finaalissa. Nyt se on mahdollista. Mikäs sen parempaa taloudellisesti kuin mainostaa espanjalaista jalkapalloa Saudi-Arabiassa el Clásico -finaalilla.

Todellisuudessa Real Madridilla ja Atléticolla ei pitäisi olla mitään asiaa Supercopaan, koska kumpikaan ei voittanut viime kaudella mitään tai osallistunut Copan finaaliin.

Nyt Copan finaaliin osallistunut ja sen voittanut Valencia kokee vääryyttä. Seuran kannattajat ovat julkisesti kritisoineet tuoretta Supercopaa sosiaalisessa mediassa ja jotkut ovat jopa pyytäneet seuraa lähettämään B-joukkueensa Saudi-Arabiaan osoittaakseen mieltään.

Se olisi enemmän kuin toivottavaa.