La Ligassa pelataan viikonlopun aikana 26. ottelukierros. Tällä kertaa kierroksen ykkösottelusta ei ole epäselvyyttä, kun Real Madrid ja FC Barcelona kohtaavat toisensa Santiago Bernabéulla. Tällä kertaa keskitymme ennakossamme ainoastaan tähän otteluun.

Molemmilla jättiläisistä on ollut omat ongelmansa alkuvuodesta ja kyseinen ottelu voi määrittää kummankin loppukautta paljonkin.

Real Madridin lähtökohdat

Vielä helmikuun alussa näytti vahvasti siltä, että Real Madrid tulee lähtemään tähän otteluun voittajasuosikkina. Se oli voittanut Espanjan Super Cupin, piti sarjassa kärkipaikkaa ja samaan aikaan Barcelonalla oli paljon vaikeuksia.

Paljon on kuitenkin tapahtunut helmikuun aikana ja Real Madridin kannalta lähinnä negatiivista. Se putosi Copa del Reyssä Real Sociedadille, ja menetti La Ligan kärkipaikan pelattuaan kotona tasan Celta Vigon kanssa ja hävittyään Levantelle. Tuorein takaisku tuli keskiviikkona Mestarien liigassa, kun joukkueen 1-0-johtoasema Manchester Cityä vastaan suli lopussa 1-2-tappioksi. Surkean lopun ”kruunasi” Sergio Ramosin punainen kortti, joka pitää hänet sivussa jälkimmäisestä osasta.

Zinédine Zidanen ryhmän suurin ongelma ei välttämättä edes ole ollut heikot tulokset, sillä vielä huolestuttavampaa on ollut sen pelaaminen. Joukkueen alakerta oli vielä tammikuussakin huimassa iskussa, mutta nyt se on päästänyt kymmenen maalia viiteen otteluun. Lukemat voisivat olla vieläkin heikommat ilman Thibaut Courtois’n huippuotteita. Belgialaisvahti on ehdottomasti yksi Euroopan kuumimmista torjujoista tällä hetkellä.

Hyökkäyspäätä puolestaan vaivaa todella pahan luokan tehottomuus. Joukkueen suurin ongelma on jälleen murtautumisvaihe, joka tuntuu olevan taas yksittäisten pelaajien väläytyksien ja keskitysten varassa. Esimerkiksi Manchester Cityä vastaan joukkue piti ajoittain palloa erittäin hyvin, mutta hallinta harvoin johti vaarallisiin maalintekopaikkoihin. Maaliodottamien mukaan City olisi ansainnut jopa runsasmaalisemman voiton.

Sporting Life Football

@SportingLifeFC

Sporting Life Football

@SportingLifeFC
HT: #ChampionsLeague #UCL
#RealFootball 0 (0.38 xG)
#ManCity 0 (0.66 xG)

City's setup has stifled the home side, but Real have come closest. Vinícius failed to get a shot away after Benzema's excellently saved header (33%).

#RMAMCI shot map 👉 infogol.net/en/matches/cha…
FT: #ChampionsLeague #UCL
#RealFootball 1 (1.14 xG)
#ManCity 2 (3.17 xG)

City notch a deserved win with an incredible away performance. They were better than Real throughout and enter the second leg in complete command.

#RMAMCI shot map 👉 infogol.net/en/matches/cha…

Vaikka suurin ongelma hyökkäämisen suhteen liittyykin koko joukkueeseen, ei tilannetta helpota Karim Benzeman nykyvire. Ranskalaiskärki teki alkukaudesta useita pisteiden arvoisia maaleja, mutta viime aikoina ruuti on ollut märkää. Edellisessä 13 ottelussaan kaikki kilpailut mukaan lukien Benzema on tehnyt vain kaksi maalia vaikka on pelannut täydet minuutit lähes jokaisessa näistä otteluista.

Jotkut Madrid-faneista olivat Man City -ottelun jälkeen jo valmiita antamaan uuden mahdollisuuden Luka Jovicille, mutta on erittäin todennäköistä, että Benzema aloittaa myös sunnuntaina.

Kaiken kaikkiaan on selvää, että Real Madridilla on allaan äärimmäisen vaikea kuukausi. Tämä synnyttää välittömästi kysymyksen, kuinka tämä vaikuttaa joukkueen mentaalipuoleen ennen El Clásicoa. Useimmilla joukkueilla Barcelonan kohtaaminen vastaavassa tilanteessa olisi skenaario, joka todennäköisesti herättäisi lähinnä vapinaa polvissa. Zidanen on kuitenkin osoittanut olevansa kovien paikkojen valmentaja ja mestari juuri siinä, että hän saa joukkueellensa juuri oikeanlaisen latauksen oikeisiin paikkoihin. Vaihtoehtoina siis lienee joko äärimmäisen rohkea Real Madrid, joka on kääntänyt vastoinkäymiset voimavaraksi tai vaihtoehtoisesti turhautunut ja epävarma lauma pelaajia, joiden itseluottamus on kadoksissa. Välimuotoja tuskin on mahdollista nähdä tällaisessa tilanteessa.

Oma kysymyksensä on myös se, minkä taktiikan Zidane valitsee. Aihe on tämän kauden aikana ollut sekä joukkueen heikkous että vahvuus. Heikkous siinä mielessä, että selkeää ykkösformaatiota ei tunnu löytyvän. Tämä mahdollistaisi sen, että yhden tavan voisi hioa todella timanttiseen kuntoon. Toisaalta, monipuolinen pelaaminen tekee joukkueesta vaikeasti ennakoitavan ja monipuolisen. Viime aikoina on kuitenkin näyttänyt siltä, että kovimpiin otteluihin Zidane lähtee paperilla useimmiten 4-4-2-timantilla, jossa keskikentällä on kolme pelaajaa vaihtoehdoista Luka Modric, Toni Kroos, Fede Valverde ja Toni Kroos, ja heidän yläpuolellaan laajalla säteellä operoi Isco.

Ei kuitenkaan yllättäisi, jos Zidane tekisi jälleen jotain odottamatona, joka tuloksesta riippuen leimattaisiin joko neronleimaukseksi tai typeryydeksi.

Poissaolijoina Real Madridilla lienee ainoastaan Marco Asensio ja Eden Hazard, joten vaihtoehtoja Zidanella ainakin riittää.

Barcelonan lähtökohdat

Barcelona on edennyt tällä kaudella lähinnä kriisistä kriisiin. Moni Barca-kannattaja toivoi valmentajanvaihdosta jo viime kauden jälkeen. Sitä ei silloin nähty, vaan päävalmentaja Ernesto Valverde sai jatkaa puikoissa.

Lopulta seuran puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu painoi potkunappia 13. tammikuuta, kun Barca oli pelannut La Ligassa tasan paikallisvastustaja Espanyolin kanssa ja hävinnyt Supercopan välierissä Atlético Madridille.

Soppa oli valmis, kun Barcelonan delegaatio kävi neuvotteluja Xavin kanssa kun Valverde vielä oli Barcelonan päävalmentaja. Xavi kieltäytyi, ja Barca päätyi Quique Setiéniin (jolla on erinomainen saldo Santiago Bernabéu -vierailuista).

Seuraavan myrskyn aiheutti jalkapallopuolen johtaja Éric Abidal, joka syytti julkisesti pelaajia helmikuun alussa. Lionel Messi täräytti vastapalloon takaisin.

Eikä aikaakaan, kun taas kohistiin. Cadena SER paljasti, että Barca-johdon palkkaama viestintäyritys oli luonut sosiaalisen median alustoille tilejä, joilla kritisoitiin joukkueen avainpelaajia ja muita tahoja, jotka eivät ole olleet Bartomeun kanssa samaa mieltä ihan kaikesta.

Tuohon kun päälle lisätään tammikuun tyhjennysmyynti ja se, että Luis Suárez ja Ousmane Dembélé ovat loppukauden sivussa, niin siinähän sitä alkaa olla. Vielä kuin kirsikaksi kakun päälle Barcelona aiheutti yleistä pahennusta ostamalla siirtoikkunan ulkopuolella Leganésin parhaan hyökkääjän (Martin Braithwaite) omaa pelaajapulaansa paikkaamaan. Leganés ei sitten tietenkään saanut La Ligalta lupaa hankkia tilalle pelaajaa…

Että sellaista. Joku voisi jopa sanoa, että Barcelona saapuu El Clásicoon jokseenkin turbulenttisista lähtökohdista.

Johtopuolen sekoilujen lomassa Setién on yrittänyt pitää pelaajien keskittymisen itse pelin kehittämisessä. Hakemista se on luonnollisesti ollut, mutta askeleita on otettu eteenpäin. Jo ensimmäisestä Setiénin ottelusta huokui filosofian ero Valverdeen verrattuna.

Toistaiseksi meininki on ollut sellaista kaksi askelta eteen, yksi taakse -tyyppistä. Barca esimerkiksi tuhosi Lionel Messin johdolla Eibarin viime viikonloppuna, mutta sitten taas Napolin blokkipuolustuksen murtaminen Mestarien liigassa aiheutti suuria vaikeuksia.

Pelaajapoliittisesti kannattaa seurata erityisesti muutamaa asiaa. Ensinnäkin, maalivahti Marc-André ter Stegen pelaa Setiénin pelitavassa käytännössä liberona. Pari viikkoa takaperin pelatussa Getafe-ottelussa ter Stegenille kirjattiin peräti 69 syöttöä – neljänneksi eniten kaikista ottelun pelaajista. On hyvin mielenkiintoista, miten Barcelona pystyy ter Stegenin avulla murtamaan Real Madridin prässiä – vai pystyykö.

Toiseksi, millä toppariparilla Barcelona tulee otteluun? Gerard Piqué loukkasi jalkaansa Napoli-pelissä, mutta tämän hetken tietojen mukaan hän pystyy pelaamaan. Toinen paikka olisi silti vielä auki. Valverde luotti vankasti Clément Lenglet’hen, mutta Setién on peluuttanut Lenglet’tä ja Samuel Umtitia tasapuolisesti.

Kolmas: valitseeko Setién muodoksi 4-3-3:n vai 4-3-1-2:n? Sergio Busquets pelaa todennäköisesti joka tapauksessa pohjalla ja Frenkie de Jong kakkosoksalla. Mutta pelaako Arturo Vidal keskikentän keskustassa, näennäistä kymppipaikkaa vai laidalla? Esimerkiksi Napolia vastaan Vidal oli oikeassa laidassa, edellisessä pelissä Eibaria vastaan kymppipaikalla ja sitä edellisessä pelissä Getafea vastaan keskikentän keskustassa. Oli pelipaikka mikä tahansa, Vidalin roolina on tehdä runsaasti repiviä pallottomia juoksuja, jotta Messille ja kumppaneille saataisiin kentällä tilaa.

Viimeinen kysymys: pääseekö uusi mies Braithwaite irti? Debyyttiottelussaan Eibaria vastaan viikko sitten Braithwaite pelasi 18 minuuttia ja käytännössä syötti kaksi maalia. Jo tuona aikana Braithwaite osoitti, että hän kykenee pelaamaan vahvana kohdehyökkääjänä ja suojaamaan boksissa palloa hyvin puolustajaa vastaan.

Kirjoittanut Jeremias Fisk ja Jaakko Perttilä

26. kierroksen kaikki ottelut

Perjantai 28.2.

Klo 22:00
Real Sociedad-Real Valladolid

Lauantai 29.2.

Klo 14:00
Eibar-Levante

Klo 17:00
Valencia-Real Betis (Laliiga.com suosittelee)

Klo 19:30
Leganes-Alaves

Klo 22:00
Granada-Celta Vigo

Sunnuntai 1.3.

Klo 13:00
Sevilla-Osasuna

Klo 15:00
Athletic Bilbao-Villarreal

Klo 17:00
Espanyol-Atlético Madrid

Klo 19:30
Mallorca-Getafe

Klo 22:00
Real Madrid-Barcelona