”Vaikeneminen on rikostoveruutta, La Liga” – rasistisesta huudosta äänitallenne todisteena

© Kuva: Getty Images

La Ligan sunnuntain ottelussa Cádiz-Valencia koettiin erittäin ikävä välikohtaus. Ottelu keskeytettiin noin 20 minuutiksi, kun Valencian toppari Mouctar Diakhaby joutui rasistisen solvauksen uhriksi. Valencian joukkue marssi kokonaisuudessaan pois kentältä, mutta palasi sitten jatkamaan peliä, kun sitä uhattiin pistemenetyksellä, jos ottelu jäisi kesken.

La Liga ei toistaiseksi ole ryhtynyt toimiin Diakhabyn solvaajaksi epäiltyä Juán Calaa kohtaan. Tämän vuoksi Diakhaby kirjoittikin keskiviikkoiltana Twitteriin viestin, jossa hän arvostelee La Liga -organisaatiota korviahuumaavasta hiljaisuudesta.

– Vaikeneminen on rikostoveruutta, La Liga. Hyvää yötä, Diakhaby kirjoitti tägäten La Ligan twiittiinsä.

Diakhabyn twiitti oli vastaus Tribunan toimittajan Héctor Gómezin viestiin, jossa hän kertoi Tribunan julkaisseen äänitallenteen ottelusta. Tallenteella kuuluu, kuinka kentällä huudetaan vapaasti suomennettuna: ”v*tun n**keri, itket vielä”.

Cala itse kiisti jyrkästi solvanneensa Diakhabya rasistisesti (lue juttu täältä). Valencia kuitenkin vastasi Cádiz-puolustajan sanoihin virallisella tiedotteella, jonka otsikko oli ”Juan Cala, emme usko sinua”.

– Valencia CF uskoo täysin jalkapalloilijaansa ja antaa hänelle täyden tukensa. Juan Calan tiistaisessa lehdistötilaisuudessa esittämien uhkausten jälkeen seura, sen puheenjohtaja Anil Murthy ja pelaaja Mouctar Diakhaby jatkavat syvän vakaasti taisteluaan loppuun asti jalkapallon yleisen edun hyväksi. Valencia CF ei aio lopettaa kamppailuaan rasismia vastaan jalkapalloilussa ja yhteiskunnassa, tiedotteessa todettiin.

Ranskan entinen juniorimaajoukkuepelaaja Diakhaby itse julkaisi tiistaina myös pariminuuttisen videoviestin, jossa hän palaa ottelun tapahtumiin ja kokemiinsa loukkauksiin.

– Cádizissa sunnuntaina eräässä pelitilanteessa yksi pelaaja loukkasi minua. Hänen sanansa olivat: ”V*tun n**keri”. Niin se pelaaja sanoi minulle, eikä sitä voi hyväksyä. Sellaista ei voi tapahtua elämässä eikä varsinkaan jalkapalloilussa, joka on kunnioitukseen perustuva urheilulaji, Diakhaby sanoo videollaan.

– Nyt voin hyvin, mutta se sattui minuun valtavasti. Toivon, että La Liga jakaa rangaistuksensa, jotta asioihin saadaan selvyys.

Kovempia toimia taistelussa rasismia ja muuta syrjintää vastaan on vaatinut myös Real Madridin toppari Raphaël Varane, joka julkaisi keskiviikkona aiheesta oman painokkaan twiittinsä.


PÄIVÄN VIHJE: PSG – BAYERN MÜNCHEN

Pariisin kevätilta tarjoaa aivan uskomattoman herkulliset lähtökohdat PSG – Bayern München -matsille