Näkökulma: Barcelona voi olla ylivoimainen La Ligassa – mutta kahteen asiaan on saatava iso parannus

© Kuva: Getty Images

Barcelona ei voita La Ligaa tällä kaudella. Näin voitaneen tässä kohtaa sanoa.

Barcalla on jäljellä kaksi ottelua ja joukkue on pisteen perässä Atlético Madridia, jolla taas on peli vähemmän pelattuna. Lisäksi Barcan perässä on pisteen päässä Real Madrid, joka sekin on pelannut ottelun vähemmän kuin Barcelona.

Se siitä, La Liga siis. Barcelona-leirissä pettymys on vallitseva mieliala, ja somessa on jo vaadittu Ronald Koemanin potkuja. Vaan pitikö sitä La Ligan voittoa tällä kaudella tullakaan?

Yritetään asettaa asiat perspektiiviin. Muistellaan viime kesän loppua ja alkusyksyä. Barcelona oli enemmän sekaisin kuin vuosikausiin.

Tuli brutaali romahdus Mestarien liigassa. Lionel Messi sanoi julkisesti haluavansa lähteä. Valmentaja vaihtui. Seuran taloustilanne painui katastrofaaliseksi. Isoista, kalliista pelaajista piti luopua pilkkahintaan tai suorastaan ilmaiseksi. Ivan Rakitic ja Arturo Vidal lähtivät. Arthur vaihdettiin Miralem Pjaniciin kirjanpitosyistä. Luis Suárezille maksettiin, että hän siirtyi suoran kilpailijan, Atlético Madridin riveihin.

Karuselli vain jatkoi pyörimistään, eikä kukaan löytänyt hätäjarrua. Puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu pakotettiin eroamaan, ja Barca ajautui käytännössä johtajattomaan tilaan. Ansu Fatille tuli iso vamma. Gerard Piquélle tuli iso vamma. Philippe Coutinholle tuli iso vamma. Clément Lenglet hankki vastustajalle rankkareita harva se viikko, ja Samuel Umtiti oli oma itsensä.

Barcelona pelasi heti kauden alusta lähtien ajoittain hyvin, ajoittain todella heikosti. Uusia asioita kokeiltiin, mikä näkyi ihan jo muodostelmissa. Ensin 4-2-3-1, sitten 4-3-3 ja lopulta 3-5-2/3-1-4-2.

Osa pelaajistakin oli pyörällä päästään. Esimerkiksi Sergio Busquets oli alkukaudesta kamalan huono, muttta 3-5-2:een siirtymisen myötä jopa erinomainen.

Barca jäi hyvin nopeasti kauden alettua kauas kärjestä. Useampaan otteeseen ero sarjajohtajaan oli peräti kymmenen pistettä. Vielä kolmisen kuukauttakin sitten.

Lopulta kuitenkin Barcelona oli lähellä tuplaa, itse asiassa lähellä triplaakin. Copa del Reyn voitto tuli, mutta La Ligankin voitto oli omissa käsissä vielä ihan pari kierrosta sitten. Myös Supercopan voitto oli parin minuutin päässä.

Noihin asioihin tiivistyy hyvin koko kauden ja ”uuden Barcelonan” kuva.

Pelit on tapettava, kun paikka tulee

Tiesitkö, että pelin sisällön perusteella Barcelona on ollut tällä kaudella La Ligassa täysin ylivoimainen?

Niin hassulta kuin se tässä kohtaa kuulostaakin, Barcelonan pisteodottama on tämän kauden La Ligassa ollut jotain ihan muuta kuin muilla. Barcan olisi pitänyt saada tähän mennessä kasaan 75,33 pistettä, kun todellisuudessa joukkueella on pisteitä 76.

Barcelona on siis hiukan jopa ylisuorittanut. Se taas kertoo, millaista ylimenoaikaa ja murrosvaihetta La Ligassa tällä hetkellä eletään. Ollaan hyvin kaukana niistä vuosista, kun Barca ja Real Madrid kiskoivat itselleen 100 pistettä täyteen.

Real Madrid ja erityisesti Atlético ovat ylisuorittaneet pelin sisältöönsä nähden aivan valtavasti tällä kaudella. Realin ”pitäisi olla” sarjakakkosena, noin kymmenen pisteen päässä Barcelonasta. Atletin pitäisi olla vasta kuudentena ja taistella paikasta ensi kauden Mestarien liigaan. Nyt tilanne on kuitenkin se, että Atléticolla on mestaruus omissa käsissään.

Barcelona on tehnyt Koemanin johdolla paljon hyviä asioita. Joukkue luo maaliodottamaa valtavasti enemmän kuin muut. Kaksi isoa ongelmaa on kuitenkin korostunut. Kaksi sellaista ongelmaa, jotka Barcelonan on saatava korjattua, jos se mielii taistella mestaruuksista ensi kaudella.

  1. Pelit on pystyttävä tappamaan

Kuten sanottu, Barcelona on jopa hieman ylisuorittanut tällä kaudella. Tarkemmin sanottuna Lionel Messi on ylisuorittanut. Messin henkilökohtainen maaliodottama tämän kauden La Ligassa on tällä hetkellä 26,04. Maaleja mies on todellisuudessa iskenyt 29. Messiin se aika lailla jääkin.

Antoine Griezmannin olisi pitänyt tehdä laskennallisesti yksi maali toteutunutta enemmän, Frenkie de Jongin olisi pitänyt tehdä kolme enemmän, Pedrin kaksi, Busquetsin yksi, Martin Braithwaiten kolme.

Hyvänä käytännön esimerkkinä toimii tiistai-illan Levante-ottelu. Barcan (lue: Pedrin) olisi pitänyt ratkaista ottelu kahdesta avopaikasta jo ensimmäisen 15 minuutin pelin aikana. Molemmilla kerroilla heikko viimeistely-yritys. Kaiken kaikkiaan Barcelona voitti ottelussa maaliodottaman 3,08-1,28, mutta lopputulos oli 3-3-tasapeli.

2. Pelit on pystyttävä jäädyttämään

Barcelona oli pakkovoiton edessä Levantea vastaan. Vielä toisen puoliajan alussa Barca johti 2-0 ja maaliodottama oli Barcelonan hyväksi 2,38-0,10. Barca oli aivan ylivoimainen!

Ja kuinkas sitten kävikään.

Tarina on ollut Barcelonan näkökulmasta aivan liian tuttu tällä kaudella. Busquetskin lausui Levante-pelin jälkeen näin:

– Olisimme voineet tehdä enemmän maaleja, mutta sitten se sama juttu tapahtui taas. He tekivät kovin helppoja maaleja.

Tällä tasolla on kovin vaikeaa voittaa isoja pelejä ja mestaruuksia, jos ei pysty pitämään maaliaan puhtaana.

Barcelona on päästänyt tämän kauden La Ligassa jo 36 maalia, keskimäärin tasan yhden ottelua kohden. Mestarien liigassakin Barcelona päästi kuudessa lohkovaiheen pelissään viisi maalia. Kahdessa neljännesvälieräottelussa Barcan verkkoa heilutettiin viisi kertaa.

Supercopassa Barcelona päästi kahdessa ottelussa yhteensä neljä maalia. Molemmissa otteluissa joukkue menetti johtonsa. Real Sociedad vielä kaatui pilkuilla, mutta Athletic Bilbao paineli finaalissa jatkoaikavoittoon.

Copa del Reyssä sama juttu: kuudessa ottelussa kuusi päästettyä maalia. Copa tokin oli sikäli erilainen kilpailu Barcalle, että useammassa ottelussa Barca oli se, joka sai käännettyä vaikeat tilanteet voitoiksi viime hetkillä.

Copa del Reyssä Barcelona käänsi pelejä, mutta kovin monessa muussa tämän kauden ottelussa on käynyt toisin päin ja ylipäätään niin, että isoissa peleissä Barcelona ei ole ollut parhaimmillaan.

Barca hävisi kauden molemmat El Clásicot, Atléticolle Barcelona hävisi ensimmäisen kohtaamisen ja toinen päättyi maalittomaan tasapeliin. Supercopan finaalin Barcelona hävisi. Mestarien liigan neljännesvälierissä PSG tappoi otteluparin jo ensimmäisessä osassa 4-1-vierasvoitollaan. Ja nyt sitten vielä nämä viime viikkojen sulamiset La Ligassa, kun mestaruus hetken aikaa oli käsien ulottuvilla.

Mitä seuraavaksi?

Barcelonalla on siis palikat suhteellisen hyvin kasassa. Paljon paremmin kuin mitä kauden alkaessa osattiin odottaa.

Ronald Koemanin ohjeet ovat menneet suhteellisen nopeasti perille. Jonkinlainen toimiva sapluuna on löydetty. Joukkuehenki on julkisuuteen näkyvistä eleistä päätellen kohentunut. Moni nuori pelaaja (Pedri, de Jong, Fati, Sergiño Dest, Ronald Araújo, Óscar Mingueza) on ottanut harppauksen eteenpäin.

Keskimäärin Barcelona edelleen hyökkää melko laadukkaasti. Se kykenee luomaan runsaasti maaliodottamaa, mutta muidenkin kuin Messin on ruvettava osumaan paikoista.

Toinen haaste on löytää sellaista Rel Madridille tyypillistä kypsyyttä ja Atléticolle tyypillistä pragmaattisuutta isoissa peleissä. Yksinkertaistaen: pelit on tapettava ja jäädytettävä.


ENNAKKOSUOSIKKI ITALIALLA MIELETÖN KERROIN 20.00!

1. Siirry Betssonille ja avaa pelitili
2. Pelaa 1€ Italian voitolle Itävallasta korotetulla kertoimella 20.00
3. Jos Portugali voittaa saat 20€ (voitot puhtaana käteen, ei kierrätystä)