Barcelona voitti Juventuksen Mestarien liigan lohkovaiheessa maalein 2-0.

Kahden maalin voitto joukkuetta vastaan, jolta puuttui loukkaantumisten vuoksi useita avainpelaajia, ei näennäisesti herätä suuria otsikoita. Etenkään, kun toinen maali tuli lisäajalla, jolloin vastustaja pelasi jo alivoimalla.

Tällä kertaa keskiviikkoillan ottelussa oli kuitenkin jotain paljon enemmän. Siinä oli Barcelonan kannalta niin paljon symboliikkaa, niin paljon positiivisia merkkejä, niin paljon toivoa.

– Tämä oli täydellisin ottelu sinä aikana, kun minä olen ollut Barcelonan päävalmentajana, päävalmentaja Ronald Koeman sanoi lehdistölle pelin jälkeen.

Täydellisin ottelu. Vielä viime viikonloppuna Barcelona hävisi kotikentällään El Clásicon 1-3. Mitä pelien välissä tapahtui? Josep Maria Bartomeun – tuon vihatun Barcelonan hallitsijan ja hänen lakeijakuntansa – ero.

Miten sopivaa, että tiistai-iltana Bartomeu ilmoitti erostaan ja heti seuraavana päivänä Barcelona puhkesi loistoonsa.

Niin monta onnistujaa

Ei tietenkään pidä olla naiivi. Ei peli parantunut yhdessä yössä – eikä ainakaan siksi, että seuran puheenjohtaja lähti. Mutta symboliikkaa tässä hyvin vahvasti on.

Niin monesta pelaajasta huokui peli-ilo ihan eri tavalla kuin aiemmin, Lionel Messistä etunenässä. Häneen tämä koko saaga tietysti paljolti kohdentuu, sillä Messi on hyvin avoimesti ja toistuvasti kritisoinut Bartomeua.

Ei se pelkästään Messiin jäänyt. Antoine Griezmann pääsi haluamalleen paikalle, keskikaistalle. Ihan eri tavalla pelin sisällä ja hyviä kombinaatioita Messin kanssa. Maalinteossa Griezmann ei ihan onnistunut, mutta tämän esityksen päälle on taas paljon parempi rakentaa.

Tai mitenkäs Miralem Pjanic? Ensimmäistä kertaa Barcelona-uralla avauksessa, heti vanhaa seuraansa vastaan. Todella kypsä, moniulotteinen esiintyminen. Pjanic oli käytännössä hyvä kaikessa mitä teki.

Pakko muuten sivujuonteena ottaa tästäkin irti symboliikkaa. Barcelonasta Juventukseen samassa vaihtokaupassa siirtynyt Arthur pääsi vaihdosta sisään ja oli melko lailla pihalla. Tämän yhden kohtaamisen perusteella voitaneen sanoa, että Bartomeu saattoi tehdä hyvät kaupat.

C Moren studiossa Simo Valakari kehui Pjanicia. Mikael Forssell taas nosti esiin Pedrin. Vasta 17-vuotias hyökkäyspään pelaaja vakuutti ihmiset monesta asiasta. Ensinnäkin hän on täysin valmis pelaamaan avauksessa tämän tason otteluissa. Toiseksi Pedri pystyy pelaamaan vakuuttavasti myös laitahyökkääjänä eikä vain kymppipaikalla, missä Koeman on häntä suurimmaksi osaksi peluuttanut.

Pedrin moniulotteisuus tekee hänestä erittäin käyttökelpoisen pelaajan. Nyt on periaatteessa se mahdollisuus, että Griezmann saa jatkossa enemmänkin vastuuta keskikaistalla (koska hän taas ei saa tarpeeksi aikaan laidalla), ja Pedri siirretään laitaan.

Siihen vielä päälle Ousmane Dembélén paras peli aikoihin ja Ansu Fatin väkevä sisääntulo vaihdosta.

[readmore from=Barcelona]

Te, jotka katsoitte pelin, huomasitteko kuinka paljon Barcelonan hyökkäysnelikko vaihtoi paikkoja keskenään pelin aikana? Huomasitteko, miten peli virtasi? Tällaista Barcelonaa ei ole montaa kertaa nähty viime vuosien aikana.

Tietenkin kyse voi olla vain yksittäisestä ottelusta. Voi hyvin olla, että lauantaina Alavésia vastaan Barcelona konttaa. Se nähdään sitten.

Mutta sitä ei kukaan voi kiistää, etteikö keskiviikkoillan ottelussa olisi ollut huomattava määrä symboliikkaa. Pitkä ja synkkä yö väistyi, ja aamu valkeni aurinkoisena. Tai jotain vastaavaa.