Barcelona erottanut valmentajan viimeksi 17 vuotta sitten – silloin aivan erilaisessa tilanteessa

© Kuva: Getty Images

Espanjalaismediassa velloo vahvoja huhuja siitä, että Ernesto Valverden päivät Barcelonan valmentajana ovat luetut. Mitään virallista ei ole vielä kerrottu, mutta muun muassa Mundo Deportivo uskoo, että Valverde saa kenkää heti kun uuden valmentajan kanssa on päästy sopuun.

Valverde on voittanut molemmilla täysillä Barcelonan kausillaan La Ligan, ja tälläkin kaudella Barca johtaa sarjaa. Mestarien liigan alkulohkonsa se voitti, joten kolme mestaruutta on edelleen saavutettavissa. Siitä huolimatta 55-vuotiaasta Valverdestä saattaa tulla ensimmäinen Barcelonan erottama valmentaja 17 vuoteen.

Edellisen kerran Barcelona antoi potkut valmentajalleen 26. tammikuuta vuonna 2003. Tuolloin joukkue oli juuri hävinnyt Celta Vigolle maalein 0-2, ja Louis van Gaal sai lähteä. Päätös oli silloin helposti ymmärrettävä, sillä Barca pelasi yhtä historiansa huonoimmista sarjakausista. Van Gaalin potkujen hetkellä Barcelona oli sarjassa vasta sijalla 12.

Van Gaalin potkujen jälkeen ohjaksiin tarttui loppukauden pestillä Radomir Antic, joka onnistui nostamaan joukkueen kauden päätteeksi sijalle kuusi. Se vei joukkueen sentään UEFA Cupiin, Eurooppa-liigan edeltäjään.

Sen koommin Barca-johto ei ole kuitenkaan valmentajaansa irtisanonut. Anticin seuraaja Frank Rijkaard voitti joukkueessa kahdesti La Ligan ja kerran Mestarien liigaan ennen kuin puikkoihin astui Pep Guardiola, yksi seurahistorian ja koko maailman menestyneimmistä valmentajista.

Guardiola voitti neljän Barca-kautensa aikana 14 pokaalia ja lähti hyvin ansaitulle sapattivapaalle. Sen jälkeen vastuu annettiin Guardiolan kakkosvalmentaja Tito Vilanovalle, jonka ura päättyi valitettavasti vakavaan, lopulta kuolemaan johtaneeseen sairauteen.

Seuraavaksi Barcelonaa luotsasi yhden kauden ajan Tata Martino, joka kuitenkin lähti seurasta omasta aloitteestaan. Saman ratkaisun teki vuosina 2014-2017 joukkuetta valmentanut Luis Enrique.

Luis Enriquen jälkeen ohjat ottikin kesällä 2017 Ernesto Valverde, josta saattaa tulla nyt ensimmäinen Barcelonan valmentaja 17 vuoteen, joka saa seuraltaan potkut. Valverde on paraikaa vetämässä Barcelonan harjoituksia, mutta Mundo Deportivo on arvellut niiden jäävän miehen viimeiseksi. Kenkää saattaa tulla jopa heti treenien jälkeen.