Barcelona otti arvokkaan 3-1-voiton Borussia Dortmundista Mestarien liigan lohkovaiheen viidennellä kierroksella tiistai-iltana.

Voitolla Barca varmisti lohkovoiton, joten se pääsee joulukuussa rauhassa keskittymään El Clásicoon. Paljon olennaisempaa oli kuitenkin se, miten voitto Dortmundista tuli. Sekä joukkueen että yksilöiden tasolla nähtiin pitkästä aikaa positiivisia merkkejä.

Ernesto Valverdelle varovaisia kehuja

Olen kritisoinut Barca-luotsi Ernesto Valverdea usein ja runsaasti. Nyt on varovaisten kehujen aika. Ensinnäkin Valverde penkitti Antoine Griezmannin, jonka esitykset ovat olleet melko harmaita läpi alkukauden. Griezmann toki pääsi sisään jo ensimmäisellä jaksolla, kun Ousmane Dembélén kroppa vähemmän yllättäen hajosi. Lopulta Griezmann kaiken lisäksi pelasi ihan hyvin, mutta siitä tuonnempana.

Valverde teki myös ison päätöksen sikäli, että keskikentän triossa ei Sergio Busquetsin ja Frenkie de Jongin lisäksi aloittanut Arthur eikä Arturo Vidal, vaan koko alkukauden koirankopissa lymyillyt Ivan Rakitic.

Joukkueena Barcasta huokui nyt tietynlaisia väläyksiä ”vanhoista hyvistä ajoista”. Riistojen hetkillä tuli ajoittain oikeinkin hyviä tilanneprässejä monen pelaajan voimin. Pallollisessa pelaamisessa pelivälinettä liikutettiin tarpeeksi nopeasti, hyökkääjät vaihtoivat paikkoja, tekivät ylijuoksuja ja nauttivat pienen tilan pelaamisesta.

Vaikka molemmat ihanneavauksen laitapakit olivat sivussa, Barca onnistui luomaan uhkaa tarpeeksi monen pelaajan voimin. Tässä tärkeässä roolissa oli juuri Rakitic, joka teki useita repiviä pystyjuoksuja keskikentältä vastustajan boksiin.

Toisaalta on sanottava, että puolustuspäähän Barca antoi jälleen useita todella laadukkaita maalipaikkoja vastustajalle. Ilman Marc-André ter Stegenin torjuntoja, Samuel Umtitin maaliviivapelastusta ja Dortmund-pelaajien heikohkoa viimeistelyä peli olisi voinut näyttää hyvin erilaiselta.

Valverdea on myös kritisoitava miehen helmasynnistä. Tai ei sitä ehkä helmasyntinä voi pitää, kun kyse on enemmänkin Valverden valmennusfilosofiasta, jonka Barca-johto on palkkauksen myötä hyväksynyt.

Siinä missä ensimmäisellä jaksolla Barcelona oli hyvin aloitteellinen ja voitti pallonhallinnan (55-45) sekä maalintekoyritykset (8-4), toisella jaksolla 3-0-tilanteessa iski hirveä tarve puolustaa johtoa. Se ei tapahtunut palloa pitämällä, vaan pallosta luopumalla. Toisen puoliskon pallonhallinta meni Dortmundin hyväksi peräti 61-39, eikä Barca tahtonut päästä kontrolloidusti oikein mihinkään.

Ei anneta tuon liikaa häiritä, sen verran positiivisia merkkejä pelissä näkyi. Ja niitä näkyi myös yksilötasolla.

Rakitic ja Umtiti mukaan kilpailuun

Tämän kauden peliaikavertailussa La Ligassa Rakitic on Barcelonan pelaajista sijalla 19. Umtitin sijoitus on pykälää parempi. Ennen eilisillan peliä Rakiticin ja Umtitin vastaavat sijoitukset Mestarien liigan puolella olivat 16:s ja 17:s. Voitaneen siis puhua kahdesta hylkiöstä, jotka molemmat ovat olleet säännöllisesti mukana siirtohuhuissa. Umtitin kohdalla on toki sanottava, että loukkaantumiset ovat olleet vähintäänkin osasyy vähäiseen peliaikaan.

Tiistai-ilta muutti nähdäkseni tilannetta. Rakiticista toki näki, että pelituntuma oli kadoksissa. Tuli kovia kosketuksia ja harhasyöttöjä, joista yhdestä Dortmund oli tehdä maalin. Kokonaisuutena esitys oli kuitenkin selvästi positiivinen. Rakitic toi Barcelonan pelaamiseen sellaisen kokonaispaketin, mitä muut keskikenttäpelaajat eivät pysty tuomaan: tietynlaisen yhdistelmän de Jongin ja Vidalin pelaamista.

Yhtä lailla vakuuttava oli Umtiti. Gerard Piqué oli sivussa, joten Umtiti sai mahdollisuuden Clément Lenglet’n parina. Nyt näkyi vähän sitä, mitä Umtiti Barca-faneille tarjosi kaudella 2017-18. Tuolloin Umtiti oli Barcelonan parhaita pelaajia. Sittemmin loukkaantumiset ja Lenglet’n nousu ovat pudottaneet Umtitin kolmostoppariksi, mutta kyllä se pelaamisen taso siellä jossain edelleen on.

[readmore from=Barcelona]

Ihmettelin jokin aika sitten, miten Valverde pudotti Rakiticin kesän aikana avainpelaajasta hylkiöksi. Odotin myös kauden alla, että Umtiti ja Lenglet kävisivät oikein kunnon kilpailua vasemman topparin tontista. Toistaiseksi kilpailu topparin tontilla on ollut hyvin vähäistä (jälleen osin Umtitin loukkaantumisten vuoksi), mutta ehkä se tästä käynnistyy. Ja ehkä Rakitic nyt nousee kunnolla mukaan taisteluun kolmesta keskikenttäpelaajan paikasta.

Kehutaan vielä lopuksi Griezmannia, joka siis sai uuden mahdollisuuden Dembélén loukkaantumisen myötä. Alku oli jälleen sellaista varjojen mailla vaeltelua, mutta pikku hiljaa Griezmann pääsi – ja ehkä pikemminkin tuli väkisin – peliin mukaan. Pari tonttia ranskalainen hukkasi, mutta sai sitten sen vapauttavan maalinkin tehtyä. Sekä miehen itsensä että muiden pelaajien tuuletuksia kannattaa kelailla nauhalta. Niistä huokui tietynlainen helpotus ja ilo.

Ehkä se siitä lähtee Griezmanninkin kohdalla. Vastuuta ainakin on taas tulossa, kun Dembélé viettää aikaa sairastuvalla.