Vaikka Barcelonalla onkin kulkenut tulosten valossa tällä kaudella melko hyvin, on kentän ulkopuolella myrskyä riittänyt. Yksi kohuista on ollut niin sanottu ”Barcagate”. Siinä oli kyse siitä, että Barcelonan väitetään maksaneen someyritykselle siitä, että tämä vetäisi lokakampanjaa seuran pelaajia ja muita kriitikoita kohtaan.

Lisäksi Barcelonan yritykselle maksamaa summaa pidetään täysin ylimoitettuna. On perusteltuja epäilyjä, että maksut jaettiin arveluttavasti seuran eri johtohenkilöiden kesken, jottei sisäinen tutkinta puuttuisi asiaan.

Barcagaten jälkipyykkiä pestäneen vielä pitkään, mutta jo nyt on selvää, ettei kaikki pyykki tule koneesta puhtaana ulos. Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu vaati viime viikolla neljän johtokunnan jäsenen eroa. Vaatimusten seurauksena viime perjantaina peräti kuusi johtokunnan jäsentä jättikin paikkansa.

Bartomeun seuraajaksi povattu eronnut ensimmäinen varapuheenjohtaja Emili Rousaud on jo ehtinyt riepotella seuraa mediassa. Avautumisen seurauksena Barcelona on uhannut Rousaudia oikeustoimilla.

Maanantaina Bartomeu alkoi rakentaa ympärilleen uutta johtoporrasta. Varapuheenjohtajistoon nostettiin nyt Jordi Moix, jonka vastuualueeseen kuuluvat talousasiat, sekä Rousaudin korvaajaksi nimitetty Pau Vilanova sekä kaupallisen alueen johtajaksi nimitetty Oriol Tomás. Neljästä varapuheenjohtajasta vain yksi, Marta Plana, jatkaa neuvostossa edelleen. David Bellveristä tehdään uusi tilintarkastaja.

Víctor Fontilta tulisieluinen avoin kirje

Bartomeun puheenjohtajakausi päättyy ensi vuonna. Emili Rousaud ei ole vielä sulkenut pois ajatusta ehdolle asettumisesta. Toisena kärkiehdokkaana pidetty Víctor Font puolestaan kirjoitti maanantaina avoimen kirjeen, jossa hän kritisoi voimakkaasti Bartomeun johtamis- ja hallintotapaa. Font julistaa Barcelonan olevan ”taloudellisessa ja moraalisessa konkurssissa”.

– Sí al futur (toim. huom. Fontin johtama projekti) on jo pitkään varoittanut Barcan jäseniä, että seura on kulkemassa kohti ”täydellistä myrskyä”. Sen pitää korvata historian paras pelaajasukupolvi, rakentaa ja rahoittaa Espai Barca ja kilpailla hyvin rajallisin taloudellisin resurssein osakeyhtiöitä vastaan, Font kirjoitti.

Sen jälkeen Font koventaa kritiikkinsä äänenpainoa ja hyökkää suoraan Bartomeuta vastaan.

– Jos riskit olivat jo aiemmin suuria, nyt ne ovat jättimäisiä. Olemme keskellä planeetan lamauttanutta pandemiaa, jolla on elämään ja urheiluun sellaisia vaikutuksia, joita emme vielä pysty näkemään.

– Muutama kuukausi sitten seura osallistui häpeälliseen tapahtumaketjuun (toim. huom. ”Barcagate”), joka kulminoitui viime päivinä johtohenkilöiden välisiin vakaviin syytöksiin ja kertaheitolla kuuteen eroon.

– Juuri sillä hetkellä, kun ainoan prioriteetin pitäisi olla ohjata seura ulos kriisistä, puheenjohtaja nimittään uuden johtokunnan pysyäkseen vallassa. Nyt riski kohdistuu nimenomaan Barcaan.

Välittömiä vaaleja Font ei vaadi

Fontin mielestä kaaos on ollut rakentumassa jo hyvän aikaa. Neymarin tapaus saattoi seuran jo kehnoon valoon ja seuran sisällä on ollut runsaasti kitkaa ennenkin ja someskandaalin ulkoinen tutkinta vaikuttaa vahvistavan epäilyt.

– Kun lisätään johtokunnan hajoaminen ja pandemian takia merkittävästi pudonneet tulot, tuloksena on seuran ajautuminen todellisen taloudellisen ja moraalisen konkurssin vaaraan. Game over, Font kirjoittaa.

Lääkkeeksi Font ehdottaa ”aloittamista nollasta”. Hänen mukaansa seura tarvitsee läpinäkyvämpiä prosesseja.

– Viime vuosien hallintomalli, joka teki meistä maailman parhaan monilajiseuran, ei enää toimi. Seura ei enää kestä läpinäkyvyyden puutetta, sitä että tuhlaamme kaiken, vaikka tulomme ovat suuremmat kuin millään muulla seuralla, eikä sitä, että pelaajia on pakko myydä tai vaihtaa jokaisen kauden viime hetkellä tilien tasoittamiseksi.

Fontin mukaan ”Sí al futur” on aina kannattanut institutionaalista vakautta. He tarjosivat apuaan Bartomeulle, jotta seuraa johdettaisiin kriisin aikana laajalla rintamalla.

– Puheenjohtaja päätti kuitenkin luikkia pakoon, aivan kuin tämä olisi tahansa mikä tahansa kriisi. Ei se ole.

Fontin mukaan normaalioloissa hänen projektinsa Sí al futur vaatisi puheenjohtajan eroa ja välittömiä uusia vaaleja. Espanjan ulkonaliikkumiskiellon ja poikkeustilan takia se ei kuitenkaan nyt tee niin. Puheenjohtajavaali tänä kesänä ei ole realistinen vaihtoehto.

Sen sijaan Font vaatii nyt, että Barcelonan johtokunta selvittää läpinäkyvästi ja avoimesti, mikä on seuran tämänhetkinen taloustilanne ja sen velan kokonaismäärä. Lisäksi hän toivoo seuraa lykkäämään rakenteellisia päätöksiä siihen saakka, kunnes koronaviruksen vaikutukset seuran talouteen ovat selvillä. Samaa täydellistä läpinäkyvyyttä hän peräänkuuluttaa myös Barcelonan tekemiin pelaajasiirtoihin.

”Hyökkäyksiä Barcelonan mainetta vastaan ei suvaita”

Barcelonan johtokunnan puhemies Josep Vives puolestaan muistutti seuran julkaisemassa tiedotteessa, että Rousaudin esittämän syytökset ovat ennenaikaisia ”Barcagaten” tutkimusten ollessa vielä kesken.

– Josep Maria Bartomeun käynnistämien johtokunnan muutosten tärkein päämäärä on laatia toimenpiteet suurta terveyskriisiä varten, Vives luonnehtii.

– Seura kiistää jyrkästi herra Rousaudin esittämän vakavat korruptiosyytökset. Siksi johtokunta on päättänyt käynnistää oikeustoimet Rousaudia vastaan. FC Barcelona ei suvaitse eikä tule koskaan suvaitsemaan, että sen hyvän maineen ylle heitetään epäilyksen varjo tai sitä vastaan hyökätään. Tällä oikeushaasteella puolustamme seuran työntekijöiden kunniaa.

Ulkoisia Barcagate-tutkimuksia johtaa Price Waterhouse -yritys. Tutkimuksia ei kuitenkaan ole voitu saattaa loppuun koronaviruspandemiasta johtuvan poikkeustilan vuoksi.

Lähteet: AS ja Mundo Deportivo