Näkökulma: Erotkaa! Real Madridin ja Gareth Balen välinen liitto ei ole hyväksi kenellekään

© Kuva: Getty Images

On vuosi 2013 ja Real Madrid maksaa Gareth Balesta Tottenhamille tuohon aikaan käsittämättömät 100 miljoonaa euroa. Hurja summa maksettiin laitahyökkääjästä, joka oli dominoinut Englannin Valioliigassa ja ansainnut muun muassa arvostetun sarjan Vuoden pelaaja -palkinnon.

Kyseessä piti olla siirto, joka nousisi merkittävyydeltään lähelle Cristiano Ronaldon kaappaamista Manchester Unitedista.

Tulee myös muistaa, että Balelle varattiin välittömästi siirron jälkeen rooli Cristianon tulevana manttelinperijänä.

Toki Bale on voittanut Real Madridissa muun muassa neljä Mestarien liigan pystiä ja varsinkin ensimmäisinä vuosina hän oli terveenä pysyessään erittäin vaarallinen. Isossa kuvassa siirto on kuitenkin ollut odotuksiin nähden pettymys ja osapuolten teiden olisi pitänyt erota jo ajat sitten.

Pelkkä rakkaus ei aina riitä

Kun mietitään Real Madridin ja Balen välistä suhdetta, on ehdottoman tärkeää korostaa, että kumpikin osapuoli on todella kovasti yrittänyt saada homman toimimaan.

Bale on saanut paljon mahdollisuuksia, eikä häntä ole myyty muualle pitkien heikkojen ajanjaksojen tai loukkaantumiskierteiden jälkeen.

Cristianon lähdettyä madridilaisseuran presidentti Florentino Peréz ei edes suostunut hankkimaan maalitykilleen korvaajaa, koska hän yhä uskoi vuonna 2013 syntyneeseen ajatukseensa, jossa Bale astuisi jonain päivänä portugalilaistähden saappaisiin.

Myöskään Balea ei voi yrityksen tai onnistumisen halun puutteesta syyttää. Hän on alusta alkaen vaikuttanut vilpittömästi rakastavansa uutta joukkuettaan, halunnut yli kaiken onnistua sen paidassa ja tuoda iloa kannattajille. Jos Bale ei haluaisi niin kovasti nousta Los Blancos -fanien sydämiin, olisi hän itsekin pyytänyt siirtoa pois jo ajat sitten.

Kaksikon välillä on siis ollut rakkautta, mutta suhde ei toimi ja nyt se on jatkoajalla, jonka aikana asiat ovat muuttumassa rumiksi.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Osapuolten välisellä jatkoajalla viittaan siihen, että merkkejä suhteen toimimattomuudesta on ollut ilmassa jo todella pitkään. Tässä vaiheessa voi sanoa, että molempien kannalta olisi ollut viisaampaa huomioida nämä merkit aikaisemmin eikä jääräpäisesti yrittää saada neliönmuotoista palikkaa ympyränmuotoiseen koloon.

Esimerkiksi Balen markkina-arvo on laskenut roimasti ja tämä vaikuttaa siihen, mitä Real Madrid tulee hänestä taloudellisesti hyötymään myynnin yhteydessä.

Syitä asioiden epäonnistumiselle on monia. Suurin syy ovat loukkaantumiset, jotka eivät ole pelkästään pitäneet pelaajaa paljon sivussa vaan myös vaikuttaneet suoranaisesti hänen otteisiinsa kentällä ja varsinkin itseluottamukseen, jonka merkitystä huippu-urheilussa ei koskaan tule väheksyä.

Real Madridin kaltainen seura on täynnä muitakin tähtipelaajia ja sen kannattajat ovat tottuneet parhaan A-luokan esityksiin. Tällainen ympäristö ei ole paras mahdollinen pelaajalle, joka yrittää vaikeiden vuosien jälkeen nousta takaisin parhaalle tasolleen.

Oli syyt mitkä tahansa, on Bale viime vuosina ollut todella kaukana siitä tähdestä, joka teki Tottenhamin paidassa mitä halusi.

Onnellinen loppu jää saamatta

Bale varmasti tiedosti viime kesänä itsekin, että tämä kausi Santiago Bernabéulla olisi hänen kohdallaan käänteentekevä suuntaan tai toiseen.

Onnistuminen tällä sesongilla olisi voinut saada walesilaisen viime vuosina paljon kolauksia saaneen maineen muuttumaan. Tämän myötä Balen Madrid-aikakaudesta olisi sen joskus päättyessä jäänyt parempi kuva ja vaikeat ajat olisivat unohtuneet helpommin.

Nyt erittäin suurella todennäköisyydellä Balen viimeiseksi jäävä kausi Los Blancosin riveissä on menossa todella rumaksi ja se tulee jättämään kokonaisuudessa erittäin huonon kokonaiskuvan hänen palveluksistaan seuralle. Asiat ovat menossa huonoon suuntaan ja viime aikojen kohut on hyvin helppo yhdistää vuosien kovan yrittämisen kariutumiseen.

Mainituista kohuista nostettakoon esiin muun muassa Levante-ottelun voittomaalin jälkeiset tapahtumat, tutkintaan noussut tuuletus Atlético Madrid -ottelusta ja tuorein tapaus eli El Clásicosta poistuminen ennen loppuvihellystä.

Kentän ulkopuolisten asioiden lisäksi Bale on ollut huono siellä, mikä merkitsee eniten: nurmella.

Ainoa järkevä ratkaisu: ero

Viimeistään nyt osapuolten pitäisi tehdä se, mikä olisi pitänyt tehdä jo vuosia aikaisemmin: erota. Kummallakaan osapuolella ei ole enää yhtään järkevää syytä suhteen jatkamiseen.

Balen uralle tekisi erittäin hyvää saada puhdas alku uudessa ympäristössä. Hänen potentiaalinsa tiedetään, mutta jäämällä Santiago Bernabéulle, hän ei tule enää nousemaan lähelle parastaan. Siirto ensi kesänä ja 29-vuotiaan pelaajan loppu-urasta voi jäädä hänelle vielä erittäin hyvä maku.

Real Madridin ei puolestaan tarvitsisi pitää joukkueessaan kovapalkkaista pelaajaa, joka ei kerta toisensa jälkeen onnistu täyttämään häneen kohdistuvia odotuksia. Hän ei myöskään tällä hetkellä vaikuta parhaalla mahdollisella tavalla joukkuehenkeen, kuten viime aikoina on huomattu.

Espanjalaismedioiden mukaan Balen ura Real Madridissa tulee päättymään kesällä. Näitä huhuja on ollut ennenkin, mutta nyt olisi jo puhdasta typeryyttä, toimia toisin.

Jeremias Fisk
@MonsieurFisk

>>> Lunasta 20€ ilmainen liveveto – tarjous voimassa rajoitetun ajan!