Barcelonan paratiisiin laskeutui tiistai-iltana harvemmin nähtyjä varjoja. Lionel Messiä ei ole totuttu pitämään pelaajana, joka ottaa näkyvästi kantaa ympärillä puhuttaviin tapahtumiin, mutta eilen hän niin teki – ja varsin selkeäsanaisesti.

Messi vastasi Instagram-tilillään erittäin pian Éric Abidalin esittämiin kommentteihin siitä, mitä Barcelonassa tapahtui ennen kuin Ernesto Valverde sai potkut. Abidal kritisoi pelaajien asennetta ja riittämätöntä työntekoa Valverden alaisuudessa. Messin mielestä pelaajien syyllistäminen ilman, että epäiltyjä nimetään erityisesti, ”likaa kaikkien maineen”.

Abidal kertoi Sportille, että päätös erottaa Valverde oli tapetilla jo viime kesänä. 18. joulukuuta pelatun el Clásicon jälkeen ajatus vain konkretisoitui. Ranskalainen myönsi, ettei syy ollut varsinaisesti tuloksissa.

– Aloimme työstää valmentajakysymystä ensimmäisen kesäni aikana. Etsimme tietoja ja myöhemmin puheenjohtaja päätti jatkaa hänen (Valverden) sopimustaan, Abidal kertoi.

– Hyväksyimme sen, koska se oli seuran päätös, mutta näimme, ettei ongelma ollut tuloksissa vaan sisäisellä tasolla. Päätöstä ei ole ikinä helppo tehdä, mutta el Clásicon jälkeen aloimme valmistella hänen lähtöään.

Abidalin mukaan Valverden työpaikkaa ei olisi pelastanut edes se, vaikka Barcelona olisi voittanut Saudi-Arabiassa pelatun Supercopan. Potkut tulivat kuitenkin heti turnauksen jälkeen, ja Abidal lähti Dohaan tunnetulle matkalleen Xavia tapaamaan.

– Kun katsoin otteluita, en katsonut niinkään tuloksia, vaan pelitapaa, taktiikkaa ja niiden pelaajien työtä, jotka eivät pelanneet paljon. Tällaisiin yksityiskohtiin kiinnitän huomioni.

[readmore from=Barcelona]

– Monet pelaajista eivät olleet tyytyväisiä, eivät tehneet paljon töitä, ja myös sisäisestä viestinnästä tuli teema. Valmentajan ja pukukopin välinen suhde oli aina hyvä, mutta on asioita, joita entinen pelaaja voi haistaa. Kerroin seuralle ajatuksistani ja sanoin, että meidän on aika tehdä päätös.

Abidal on vakuuttunut siitä, että nämä ongelmakohdat poistuivat, kun Valverden seuraajaksi palkattin Quique Setién.

– Quiquellä on (Barcan) DNA, intoa tehdä töitä ja hän kiinnittää huomiota siihen, että nekin pelaajat, jotka eivät pelaa paljon, kokevat olevansa osa joukkuetta. Viestinnän täytyy olla sujuvaa. Se auttaa joukkuetta olemaan yhtenäinen ja saavuttamaan parempia tuloksia, Abidal luonnehtii.