La Ligan avauskierrosta ei ole vielä edes kokonaan pelattu, mutta jo nyt tunteet käyvät todella kuumina.

Maan suurimpien urheilulehtien otsikot huutavat, miten Getafe ajoi Barcelonan hulluuden partaalle, miten tuomaristo teki tai ei tehnyt isoja virheitä ottelussa ja niin edelleen.

Eli suomeksi: Getafe teki lauantai-iltana (Bordalásin) getafet ja nipisti Barcelonalta pisteen maalittomalla tasapelillä. Pallo oli pois pelistä suunnilleen samaan tapaan kuin aikoinaan Tony Pulisin Stokella, joskin vähän eri syystä.

Getafen pelaajat provosoivat, repivät, raastoivat ja pelasivat aikaa minuutista yksi lähtien. Barcan Raphinhalla kuppi meni nurin jo avauspuoliskolla, kun hän iski kyynärpäällä Getafen pelaajaa päähän: punaisella suihkuun.

70. minuutilla suihkuun lähti vielä Xavi, joka ei enää pysynyt housuissaan Getafen toistuvien rikkeiden vuoksi.

Getafe onnistui pelisuunnitelmassaan, lukuun ottamatta Jaime Matan punaista, joka vähän sekoitti joukkueen pakkaa. Oriol Romeu sanoi pelin jälkeen, että jo ennen peliä oli kyllä aivan hyvin tiedossa, mitä tuleman pitää.

Kaikki tietävät, mitä tuleman pitää, kun kyse on Bordalásin Getafesta. Ja aivan kuten Frenkie de Jong pelin jälkeen sanoi, ei se ole Getafen vika. Se on Getafen kilpailuetu: tapa kilpailla parempiaan vastaan.

Ei Getafe voita Barcelonaa, Real Madridia tai Atléticoa – tai monia muitakaan – pelaamalla pikkunäppärää taitofutista. Niin kauan kuin pelataan pisteistä, jokaisen joukkueen olisi syytä etsiä oma kilpailuetunsa. Bordalás on näyttänyt, miten Getafe voi uhmata todennäköisyyksiä. Harva sitä kutsuu kauniiksi peliksi, mutta luuletko, että Bordalásia tai Getafen seurayhteisöä kovin paljon kiinnostaa?

Pelin jälkeen Xavi raivosi lehdistölle, että Getafe antaa La Ligasta kamalan kuvan ja että tuomariston olisi pitänyt puuttua herkemmin kotijoukkueen väkivaltaiseen pelityyliin.

Oikein ja väärin. Ensinnäkin: ei ole Getafen vastuulla, millaisen kuvan se antaa tai on antamatta koko sarjasta. Kuten sanottu, Getafe yrittää kerätä sarjassa mahdollisimman paljon pisteitä aivan kuten Barcelonakin.

Sitä paitsi: eikö Getafe pikemminkin anna La Ligasta hyvää kuvaa? Se on edes jonkinlainen väriläiskä. Neutraalille jalkapallon seuraajalle La Ligassa on kaksi joukkuetta ylitse muiden, muutama kohtuullinen ja aivan liian monta hajutonta keskikastin seilaajaa, jotka enemmän tai vähemmän luovuttavat, kun vastassa on Barcelona tai Real Madrid.

Vaikka kuinka Getafen pelaaminen olisi raastavaa, se on kuitenkin tehokasta ja johdonmukaista. Vastaavia oman kilpailuetunsa löytäviä seuroja ja joukkueita sarja kaipaisi enemmänkin.

Yhdessä asiassa on kuitenkin osittain oltava samaa mieltä Xavin kanssa: tuomaristo olisi saanut puuttua tiettyihin rikkeisiin herkemmällä kädellä lauantai-iltana. Getafen pelaajat (lue: etenkin sarjan suurin rotta Damián Suárez) kun ajelivat toistuvasti pallotonta pelaajaa tilanteissa, joissa palloton ei osannut odottaa kontaktia. Se on vaarallista pelaamista, jossa voi pahimmillaan sattua aika isosti. Ja se on täysin tuomariston vastuulla poimia moiset temput pois.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS