On kulunut pieni ikuisuus siitä, kun Barcelonan La Liga -kausi nytkähti viime elokuussa liikkeelle maalittomalla kotitasapelillä Rayo Vallecanoa vastaan.

Hätäisimmät käynnistivät spekulaatiot, josko kaudesta tulisi jälleen yksi pannukakku, mutta toisin kävi. Mestaruus irtosi lopulta näennäisen helposti, ja Barcelonan kaduilla juhlittiin jo peräti kolme viikkoa ennen päätöskierrosta. Miten se on mahdollista?

Aloitetaan siitä, että tänä vuonna yksi pelaaja oli ylitse muiden. Jos jostain kausi 2022-23 tullaan Kataloniassa muistamaan, niin Marc-André ter Stegenin pelastuksista. Saksalaisvahdin kausi on ollut uran paras ja mies on torjunut Barcalle hurjan määrän pisteitä. Oma maali on pysynyt 37 ottelussa puhtaana 26 kertaa, mikä on yhtä kuin sarjaennätys. Vaikka ter Stegen on uhmannut maaliodottamia, osa kunniasta kuuluu myös puolustukselle, joka vielä taannoin oli Barcelonan murheenkryyni.

Blaugrana on puolittanut tällä kaudella päästettyjen maalien saldon. Puolustaminen on näyttänyt organisoidulta, ja aiemmille kausille ominainen sähellys omassa boksissa on minimoitu. Xavin puolustusyhtälö on ollut pääsääntöisesti seuraava: viime kesän täsmähankinnat Andreas Christensen ja Jules Koundé, teini-ikäinen Alejandro Baldé sekä fanien rakastama Ronald Araújo.

Paketti olisi kasassa moneksi vuodeksi eteenpäin, mutta viime aikoina kysymyksiä on herättänyt Koundén tilanne. Ranskalainen on espanjalaismedioiden mukaan ilmoittanut Xaville, ettei laitapakin paikka maistu. Tämä on valmennukselle uusi ongelmanratkaisutehtävä, ja on mielenkiintoista nähdä miten puolustuslinja ensi kaudella muotoutuu.

Voittamisen uudelleenopettelu

Alakerran lisäksi toiseksi ratkaisevaksi tekijäksi on osoittautunut Robert Lewandowskin hankinta. Barcelonan paras maalintekijä La Ligassa viime kaudella oli 12 kertaa verkkoa heiluttanut Memphis Depay. Tällaisella lukemalla ei mestaruutta voiteta. 45 miljoonan mies Lewandowski on yhtä ottelukierrosta ennen loppua jo lähes tuplannut Depayn maalimäärän, ja liigan parhaalle maalintekijälle jaettava Pichichi palkinto on käytännössä varma.

Maalit tai maalisyötöt eivät ole ainoa lisä, mitä Lewandowski on joukkueeseen tuonut. Puolalainen on pallottomassa vaiheessa ensimmäinen puolustaja ja avainroolissa Xavin korkeassa prässissä. Lisäksi mies on tuonut mukanaan johtajuutta ja rutiinia. Barcan joukkue on nuori, ja La Ligan voitto oli monelle tämän kauden rosterista ensimmäinen merkittävä kannu. Lewandowskin rooli voittamisen kulttuurin ylläpitäjänä vain kasvaa ensi kaudella, kun konkariosastoa tippuu pois.

Robert Lewandowski voittanee La Ligan maalikuninkuuden tällä kaudella. Kuva: Getty Images.

Kolmantena nostetaan jalustalle Xavi. Taktisia valintoja mietitään kohta, mutta pitäydytään vielä hetki voittamisessa – jalkapallo on tulosurheilua. Xavilla on Barcan pukukopissa suuri auktoriteetti, ja hän jos kuka tietää, miten korkealla standardit seurassa ovat. Xavin alaisuudessa pelaajat ovatkin mentaalipuolella ottaneet askeleen eteenpäin: Barca pelasi viime kaudella peräti kymmenen tasapeliä, tällä kaudella toistaiseksi vain neljä.

Tiukoista peleistä on taisteltu pisteet kotiin, 1-0-voittoja Barca on raapinut käsittämättömät 11. Tietysti myös onnea on ollut matkassa, mutta jotain tämä kertoo joukkueen voitontahdosta, joka tuntui muutaman vuoden ajan olleen hukassa.

Xavi-palloa seuraavat vuodet

FC Barcelona on tietysti siinä mielessä poikkeuksellinen seura, että pelkkä voittaminen ei ole perinteisesti tyydyttänyt seuran kannattajia; yhtä oleellista on se, miten voitetaan. Nyt kun mestaruuspaineet on tiputettu vuodeksi selästä pois, tullaan Xavin pelitapa ottamaan ensi kaudella tarkemman suurennuslasin alle. Jotta tästä seulasta päästäisiin läpi, epätasaisuutta olisi karsittava pois, ja palloa liikuteltava nopeammin.

Xavin Barcassa on voitu nähdä jotain elementtejä Pep Guardiolan kultavuosilta, kuten kiinni sivurajassa pelaavat laitahyökkääjät ja aggressiivinen korkea prässi. Tähtäys on lyhytsyöttöpelissä ja keskikentän pelaajaprofiilit sopivat systeemiin.

Kuitenkin heti, kun Pedri, Frenkie de Jong tai Sergio Busquets puuttui, paketti rakoili. Lisäksi liian moni hyökkäys tyssäsi ottelusta toiseen vastustajan boksin kulmille, kun luovuutta ei yksinkertaisesti löytynyt riittävästi. Ongelma korostui, kun Ousmane Dembélé oli keväällä muutaman kuukauden sivussa.

Xavi on palauttanut uskon Barcelonan kannattajiin. Kuva: Getty Images.

Barcelonassa onneksi tiedetään ratkaisu kaikkiin näihin ongelmiin ja se on itse asiassa varsin yksinkertainen: Lionel Messi! Mitään ei kuitenkaan voida vielä olettaa, ja siihen saakka Xavilla on vielä monta kiperää kysymystä ratkaistavana. Kuka korvaa Busquetsin? Mistä tarpeeksi hyvä oikea laitapakki? Kenestä luovutaan, Franck Kessiéstä, Ferran Torresista vai Raphinhasta, ei kai sentään Ansu Fatista?

Vaikuttaa muutaman vuoden tauon jälkeen siltä, että Barcelonan toiminnassa on aitoa jatkuvuutta. Ydinpelaajien runko on poikkeuksellisen nuori ja valmennustiimillä uskottava projekti.

Kovaa palkkaa nostavia seuralegendoja on karsittu ja karsitaan, kausi jää niin Gerard Piquén, Jordi Alban kuin Busquetsin viimeiseksi. Siivous tekee tilaa paitsi omille junioreille, myös uusille hankinnoille. Silti samaan aikaan kulisseissa kuohuu edelleen, mahdetaanko seuran sisälläkään tietää tämän hetken todellista rahatilannetta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Barcelona on tulevana kesänä pakotettu keräämään rahaa pelaajamyynneillä.

Päämäärä: Wembley

Xavin ensimmäinen kokonainen kausi Barcan penkin päässä oli kotimaan peleissä menestys, mutta eurokentillä katastrofi. Ensi kaudella odotukset kohdistuvatkin nimenomaan Mestarien liigaan, missä Barcelona on jäänyt kaksi kertaa peräjälkeen surkeasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Liigamestaruus tarkoittaa sitä, että Barca on syksyn lohkoarvonnassa ykköskorissa, mikä ennakoi helpompia vastustajia – toki tällä hetkellä näyttää siltä, että Bayern München on tippumassa kakkoskoriin, mikä vie kyllä fanien yöunet arvontaan saakka.

Ensi kausi vierähtää uudistustöiden vuoksi evakossa Montjüicissa pari kilometriä Camp Noulta kaakkoon. Jos Barca onnistuu kesän siirtomarkkinoilla ja parhaat pelaajat pysyvät terveinä, voidaan vuoden 1992 olympiastadionilla hyvinkin luoda aikaa kestäviä muistoja.

Punaisella tussilla kalenteriin taitaa kuitenkin olla väritetty yksi erityisen tärkeä päivämäärä: 1. kesäkuuta 2024 merkinnän “Wembley, Lontoo” kera. Mestarien liigan finaali tuntuu tässä ajassa hieman epärealistiselta, mutta kuka tietää. Ennen sitä oikeita asioita on tapahduttava ja paljon.

Daniel Harakka

LUE MYÖS