La Liga -kaudesta on pelattu reilu kolmannes. Sarja siirtyi marraskuun alussa MM-tauolle, ja palaa tositoimiin vuodenvaihteessa.

LaLiiga.com julkaisee tuttuun tapaan syyskauden tähdistöjoukkueensa.

Sarjassa on ollut tällä kaudella kaksi selvästi muita parempaa joukkuetta, mutta siitä huolimatta tähdistöjoukkueeseen mahtui tällä kertaa neljä pelaajaa muista joukkueista. Real Madridin ja Barcelonan pelaajat ovat kuitenkin luonnollisesti hyvin edustettuina – kuten yleensäkin.

MAALIVAHTI

Marc-André ter Stegen (Barcelona)

Saksalaisvahdin edelliset kaudet ovat olleet varsin haastavia. Barcelonan puolustus on ollut tuuliajoilla, eikä ter Stegen ole saanut tarpeeksi tukea joukkueeltaan, mutta samalla vahti on itsekin vaipunut varjojen maille. Syyskaudella maalin suulla nähtiin kuitenkin vanha tuttu ter Stegen, joka pelasti joukkueensa useampaan otteeseen todellisilla huipputorjunnoillaan. Päästi syyskaudella vain viisi maalia ja on vahvasti kiinni Zamorassa, kun kautta on pelattu vajaa puolikas.

PUOLUSTAJAT

Éder Militão (Real Madrid)

Militão on noussut Real Madridin ykköstoppariksi. Brassipuolustaja oli Real Madridiin saapuessa varsin virhealtis säheltäjä, mutta Militão on kehittynyt muutamassa vuodessa maailman parhaiden keskuspuolustajien joukkoon. Nykyään itsevarma Militão kykenee avaamaan peliä ja on entistä vahvempi kaksinkamppailuissa. Carlo Ancelottin ehdoton luottopelaaja.

David García (Osasuna)

Kulkenut jo pitkään kuin tutkan alla. García on yksi pelipaikkansa parhaista koko La Ligassa. Vahvasta kaksinkamppailu- ja pääpelaamisestaan tunnettu fyysinen toppari on parhaimmillaan paineen alla. Tekee harvoin virheitä ja osaa peruspelaamisen salat. Siirto suurempiin ympyröihin on antanut odottaa itseään tiettävästi sen takia, ettei García ole missään vaiheessa halunnut jättää Osasunaa.

Yeray Álvarez (Athletic)

Athletic-toppari pelaa hienoa kautta. Ernesto Valverden paluu Athleticiin on selvästi vaikuttanut Yerayn peliesityksiin – positiivisella tavalla. Yeraysta on kehittynyt monipuolinen toppari, joka kykenee fyysisyytensä lisäksi laadukkaaseen pelin avaamiseen. Yeray on ollut aiemmin varsin virhealtis toppari, joka on ollut estämässä nousua La Ligan topparieliittiin, mutta tällä kaudella virheet ovat loistaneet poissaolollaan. Kenties Athleticin syyskauden paras pelaaja.

Yeray on esiintynyt edukseen Athleticissa. Kuva: Getty

KESKIKENTTÄPELAAJAT

Fede Valverde (Real Madrid)

Valverdesta on puhuttu koko La Ligan syyskauden parhaana pelaajana. On vaikea sanoa, pitääkö väite paikkansa, mutta ei se kauaksi jää. Ancelotti on peluuttanut Valverdea oikeana laitahyökkääjänä ja se on tuottanut paremmin tulosta kuin moni osasi odottaa.

14 sarjaottelussa on syntynyt kuusi maalia ja kaksi maalisyöttöä. Valverde on Viníciuksen kanssa Real Madridin paras maalintekijä La Ligassa. Ancelottin peluutuspäätökselle on nostettava hattua, sillä upeasta laukauksestaan tunnettu Valverde sopii nopeutensa ja haastokykynsä ansiosta loistavasti laitahyökkääjäksi.

Pedri (Barcelona)

Barcelonan keskikentän johtotähti pelasi hienon syyskauden. Pedri johti Barcelonan peliä ja toimi tuttuun tapaan puolustuksen ja hyökkäyksen yhteen liimaavana pelaajana. Teknisyydestään tunnettu keskikenttäpelaaja kuuluu joukkueensa tärkeimpiin yksilöihin.

Se on paljon sanottu pelaajasta, joka on pelannut ammattilaisena vasta muutaman vuoden, mutta samalla se on ollut jo itsestäänselvää siitä lähtien, kun nuorukainen siirtyi Barcelonaan. Päävalmentaja Xavi on osoittanut saavansa Pedristä pitkälti parhaan mahdollisen irti.

Aurélien Tchouaméni (Real Madrid)

Tchouaméni siirtyi kesällä AS Monacosta Real Madridiin noin 80 miljoonalla eurolla. Siirtosumma voi nousta bonusten myötä 100 miljoonaan euroon. Casemiro lähti yllättäen elokuussa Manchester Unitediin ja 22-vuotias Tchouaméni joutui suuren haasteen eteen, kun hänelle povattu vaihtomiehen rooli muuttui avauskokoonpanon paikkaan heti elokuussa.

Tchouaméni on kuitenkin selviytynyt tehtävästään paremmin kuin moni odotti. Loistavasti taklaava Tchouaméni on tunnettu pallonriistotaidostaan. Tchouaméni on kuin nuori versio Casemirosta, mutta selvästi brasilialaista nopeampi yksilö.

Aurélien Tchouaméni on yllättänyt monet. Kuva: Getty

Mikel Merino (Real Sociedad)

Merino on viihtynyt Real Sociedadin keulakuvana jo vajaan vuoden ajan, kun ykköstähti Mikel Oyarzabal on ollut poissa pelikentiltä vakavan polvivamman vuoksi. Box-to-box -keskikenttäpelaaja on kenties paras roolissaan koko La Ligassa.

Lienee ylireagoitua todeta Merinon olevan kuin täydellisen keskikenttäpelaajan prototyyppi, mutta ominaisuuksiltaan Merino ei jää kauas siitä. Merino on fyysinen ja kaksinkamppailuista pitävä pelaaja, joka on kuitenkin samalla tunnettu teknisyydestään ja peliälystään. Isosta koostaan huolimatta varsin juoksuvoimainen Merino on loistava syöttelijä ja on jo alustanut kuusi maalia tällä kaudella La Ligassa.

Vinícius (Real Madrid)

Viníciuksen alkukausi oli upea. Ensimmäisen seitsemän sarjaottelun aikana syntyi viisi maalia. Brasilialaislaitahyökkääjä piti puolustajia pilkkanaan ja eteni laidaltaan maalintekopaikkoihin nopeutensa, teknisyytensä ja haastokyvynsä avulla. Karim Benzeman loukkaantumisongelmat veivät Viníciuksen parhaan terän mukanaan.

Benzema kykenee kokonaisvaltaisella pelaamisella luomaan Viníciukselle tarvittavia maalintekopaikkoja ja etenkin tilaa, mutta Benzeman ollessa sivussa pelikentiltä Real Madridin pelaaminen muuttuu luonnollisesti erilaiseksi. Silloin Viníciuksella on ollut vaikeampaa. Benzeman loukkaannuttua Vinícius teki seitsemässä sarjaottelussa vain yhden maalin.

HYÖKKÄÄJÄT

Vedat Muriqi (Mallorca)

Kuka olisikaan uskonut vielä viime kaudella, että Muriqi olisi tällä hetkellä yksi La Ligan parhaimmista maalintekijöistä. Tuskin moni. Muriqi pelasi suorastaan loistavan syyskauden Mallorcan riveissä ja iski peräti kahdeksan maalia. Viimeiseen viiteen otteluun syntyi viisi maalia, joista kaikki toi merkittävän määrän pisteitä Mallorcalle.

Etenkin pääpelistään tunnettu Muriqi on ollut ylivoimaisesti Mallorcan tärkein pelaaja ja yksi suurimmista syistä siihen, miksi Mallorca lähti syystauolle 11. sijalta. Muriqia on pidetty Lazion seurahistorian suurimpana floppina (20 miljoonan euron siirtosumma, kaksi maalia 49 otteluun), mutta Mallorcalla on toden totta kulkenut.

Vedat Muriqi on iskenyt maaleja kuin liukuhihnalta. Kuva: Getty

Robert Lewandowski (Barcelona)

Lewandowski on ollut juuri niin hyvä kuin oli lupa odottaakin. Lewandowski siirtyi kesällä Bayern Münchenistä Barcelonaan. 14 sarjaottelussa on syntynyt vakuuttavat 13 maalia. Lewandowski johtaa La Ligan maalipörssiä ja tällä menolla vie maalikuninkuuden selvästi nimiinsä.

Lukuisilla eri tavoilla viimeistelyyn kykenevä huippumaalintekijä on tuonut Barcelonalle tarvittavaa maalintekovoimaa kärkeen. Todellinen huippuammattilainen on ajoittain kantanut joukkuetta reppuselässään, mutta kärki kärsii vuodenvaihteessa kolmen ottelun pelikiellon ja palaa La Liga -kentille vasta tammikuun lopussa.

Tuukka Ikkeläjärvi