Keväällä 2021 La Ligasta pudonnut Eibar ei onnistunut nousemaan ensi kaudeksi takaisin pääsarjatasolle. Eibar hassasi ensin tilaisuuden suoraan nousuun Segundan päätöskierroksen kotitappioon sarjajumboa vastaan, ja kalpaten kävi myös nousukarsintojen ensimmäisellä kierroksella.

Eibar sai vastaansa välierissä Segundan kuudenneksi sijoittuneen Gironan. Kaikki näytti vielä hyvältä avausosan jälkeen, kun Eibar haki Kataloniasta 1-0-vierasvoiton Ager Aketxen maalilla. Ottelupari kuitenkin kääntyi Gironan eduksi Ipurualla.

Puntit tasoittuivat toisessa osaottelussa jo ensimmäisellä minuutilla, kun Borja García vei Gironan johtoon. Maali syntyi komealla kaukolaukauksella rangaistusalueen rajan takaa. Enempää maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty, joten ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Myös jatkoajan alkaessa Girona iski nopeasti. Taas pelattiin vasta ensimmäistä minuuttia, kun Gironan 35-vuotias seuraikoni Cristhian Stuani pani pallon maaliin. Osuma hylättiin ensin paitsiona, mutta VAR-kopista kuiskuteltiin erotuomarin korvanappiin. Pitkällisen tarkistelun jälkeen maali jäikin täpärästi voimaan, ja uruguaylaishyökkääjä tuuletteli raivokkaasti ja vapautuneesti.

Eibarin kausi oli kokonaisuudessaan erittäin hyvä, mutta 80 pistettä oli yksi vähemmän kuin La Ligaan suoraan nousseilla Almeríalla ja Real Valladolidilla. Kyseessä on jo viides kerta peräkkäin, kun Segundan kolmonen putosi jo nousukarsintojen ensimmäisellä kierroksella.

Nyt nousukarsinnan finaaliin menevät Segundan viides ja kuudes, 69 pistettä saanut Tenerife ja 68 pistettä kerännyt Girona. Jo viidennen kerran putkeen nousukarsintafinaalissa kohtaavat sarjan viides ja kuudes. Gironan kannalta ennusmerkit eivät ole sikäli hyvät, että se on ollut finaalivaiheessa jo neljä kertaa aiemmin, mutta on hävinnyt joka kerta.

Pedro Martin

@pedritonumeros
El Girona (6º) elimina al Éibar (3º) remontando en Ipurua (0-2) y se califica para su quinta final por el ascenso.

El Girona siempre perdió las finales por el ascenso a Primera:
2013 Almería
2016 Osasuna
2020 Elche
2021 Rayo

Finaalin avausosa pelataan lauantaina 11.6. Gironassa ja toinen osa sunnuntaina 19.6. Teneriffalla.