4-0. Kylvetys. Nöyryytys. Barcelona vei ja Real Madrid lähti pää pyörryksissä kotiin.

Sunnuntai-iltana pelatun El Clásicon pelillinen panos oli poikkeuksellisen pieni, Real Madrid kun on jo lähes varma mestari. Clásicossa millään sellaisella ei kuitenkaan ole merkitystä. Clásico on voitettava aina ja joka kerta.

Madridilaislehtien tämän aamun kannet kertovat paljon:

  • ”Isku, joka sattuu”
  • ”Courtois teki torjuntoja ja oli silti joukkueensa paras”
  • ”Musta yö”
  • ”Xavin Barcelona tuhosi huonoimman Real Madridin”

On ihan totta, että Real Madrid oli todella huono, suorastaan tunnistamaton. C Moren paljon nähneet asiantuntijat Juho Rantala ja Mika Väyrynenkin olivat jokseenkin pihalla siitä, mitä Real Madrid edes yritti kentällä.

Xavikin sanoi pelin jälkeen, ettei odottanut näin helppoa peliä. On hyvin mahdollista, ettei näin huonoa Real Madridia pitkään aikaan nähdäkään.

Samaan hengenvetoon on sanottava, että Barcelona on tullut takaisin.

Siemenet kylvettiin kolmessa eri hetkessä

Ihan alkuun on pakko myöntää, että Xavi on yllättänyt minut positiivisesti. En odottanut näin nopeaa muutosta pelaamisessa, näin nopeaa muutosta koko joukkueen olemuksessa.

Siinä missä Ronald Koemanin aikana Barcelonan pelaaminen oli hieman epäselvää ja yksioikoista, Xavin aikana ryhti on taas löytynyt. Prässääminen on tehokkaampaa ja kombinaatioilla on tarkoitus. Pitkiä palloja ja keskityksiä viljellään, mutta pääsääntöisesti vain silloin, jos peli kutsuu tekemään niin. Voitaneen sanoa, että Xavi on omalla osaamisellaan parantanut Barcelonan voittavan pelaamisen todennäköisyyksiä pelin kaikissa vaiheissa.

On myös muistettava, että Barcelonan seurajohto on tukenut Xavia auliisti. Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang, Adama Traoré ja Dani Alves ovat kaikki olleet nappihankintoja. Voidaan puhua poikkeuksellisesta tammikuun siirtoikkunasta, ehkäpä seurahistorian parhaasta.

Vaikka Xavi on tuonut paljon Barcan pelaamiseen, olisiko hän tuonut voittoa Clásicosta ilman Torresia ja Aubameyangia? Jos tilalla olisivatkin avanneet Memphis Depay ja Luuk de Jong?

Xavi on siis tehnyt Barcelonan uudessa tulemisessa osansa, samoin seurajohto.

Silti näen kaikkein tärkeimpänä hetkenä Clásicon, joka pelattiin 12. tammikuuta. Xavi oli ehtinyt vaikuttaa puikoissa hetken. Joukkueessa olivat jo Torres ja Alves, muttei vielä Adamaa ja Aubameyangia. Real Madridilla oli Karim Benzema, toisin kuin nyt sunnuntaina. Pelattiin Supercopaa, Real Madrid oli ennakkosuosikki.

Real voitti pelin, mutta vasta jatkoajalla. Barca ei edes johtanut peliä kertaakaan, ja silti symboliarvo oli suuri. Barcelona onnistui kampeamaan itsensä kahdesti tasoihin. Pelaajista huokui usko ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Uskottiin siihen, että Real Madrid ja muut suurseurat ovat taas kaadettavissa.

Tuon pelin jälkeen kirjoitin alla olevan twiitin. Seison sanojeni takana.

Jaakko Perttilä