Kun Sevilla ja Real Betis viimeksi kohtasivat, kesti ottelu yli vuorokauden. Tammikuinen Copa del Reyn ottelu jouduttiin keskeyttämään ensimmäisen puoliajan lopussa, vain hetki sen jälkeen, kun Nabil Fekir tasoitti pelin suoraan kulmapotkusta.

Kesken Betisin juhlien Sevillan Joan Jordán sai päähänsä osuman Betis-fanien katsomosta lentäneestä esineestä, joka muistutti kulmalippua tai ilmastointiputkea. Tilanteesta seurasi luonnollisesti kalabaliikki, eikä ottelun erotuomari Ricardo de Burgosilla ollut muuta mahdollisuutta kuin keskeyttää ottelu.

Peliä päädyttiin jatkamaan seuraavana päivänä tyhjien katsomoiden edessä, vaikka Sevilla olisi halunnut siirtää ottelun huomattavasti pidemmälle – eikä vähiten sen takia, ettei Jordán pystynyt pelaamaan, mikä saattoi joukkueen eriarvoiseen asemaan alkuperäisiin lähtökohtiin verrattuna. Ottelua kuitenkin jatkettiin, ja se päättyi Betisin 2–1-voittoon. Joukkueen pelaajat osoittivat tilannetajun täydellistä puutetta juhlimalla voittoa railakkaasti ja estoitta.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Sevillan edustaja kärsii Betisin fanien kentälle heittämän esineen takia. Álvaro Negredo sai aikanaan vesipullosta päähänsä, kuten sai vuonna 2007 myös seuran päävalmentaja Juande Ramos, joka menetti tilanteessa tajuntansa.

El Gran Derbi on koko Euroopan kuumin ottelupari

Historialtaan El Gran Derbi ei kuitenkaan ole väkivaltainen. Perheissä saattaa olla molempien seurojen faneja, eikä vastakkainasettelu yleensä etene fyysiseksi. Sitäkin intohimoisempi Sevillan derby kuitenkin on. Andalusialaiset ovat luonnostaan intohimoista kansaa, joka ei sitoudu mihinkään puolivillaisesti, ja jalkapallossa tämä näkyy kaikkein parhaiten.

Sevilla on kaupunki, joka hengittää jalkapalloa. Arviolta 15 prosentilla kaupungin asukkaista on joko Betisin tai Sevillan kausikortti. Jos kumpikin joukkue pelaa viikonloppuna kotonaan, on stadioneilla lähes joka viides kaupungin asukki. Espanjalaisen toimittajan Ignacio Caceresin mukaan 99 prosenttia kaupunkilaisista kannattaa jompaakumpaa seuraa.

Tilanne on erilainen kuin vaikka Valenciassa, jossa on paljon Valencian faneja, mutta ei niinkään Levanten kannattajia. Tai Barcelonassa, jossa Barca syö kaupungin fanimassasta noin 90 prosenttia ja jättää Espanyolille vain murto-osan. Vain muutamassa kaupungissa koko maailmassa on kaksi niin vaikutusvaltaista seuraa kuin Sevillassa.

Espanjassa lähimmäksi pääsee ehkä Madrid, mutta El Derbi Madrileñossa ei ole samanlaista tunnelatausta – pitkälti siksi, koska Real Madridin oikea verivihollinen on aina ollut Atléticon sijasta Barcelona.

Moni nykyinen jalkapallofani ehtikin todistaa El Clásicon kulta-ajan 2000-luvun alussa, jolloin yhteen iski kaksi maailman parasta joukkuetta, mutta myös kaksi täysin toisistaan poikkeavaa ideologiaa. Viime vuosina ideologiat ovat kuitenkin sekoittuneet, seurojen asema jalkapallomaailman huipulla muuttunut kyseenalaiseksi ja Realin ja Barcan vuodesta toiseen jatkuva mestaruustaisto saanut rinnalleen uusia haastajia. Se on tarkoittanut myös El Clásicon aseman murenemista ja El Gran Derbin nousemista Espanjan – ja koko Euroopan – kuumimmaksi otteluksi.

Sevillan paikallisottelu ei kestä vain puoltatoista tuntia, vaan kokonaisen kauden. Keskustelu ottelusta alkaa, kun La Ligan otteluohjelma heinäkuussa julkaistaan. Ja se loppuu vasta muutama viikko kauden viimeisen derbyn jälkeen. Tunnelma on aistittavissa pubeissa, ravintoloissa ja työpaikoilla. Vain muutama ottelu koko maailmassa herättää kokonaisen kaupungin tällä tavalla. Koko maailman mittakaavassa kenties vain Superclásico yltää samaan.

Niin Sevillan kuin Lontoon paikallisottelut pelaajana kokenut Frédéric Kanouté on sanonut, ettei ole kokenut El Gran Derbin tunnelmaa missään muualla. ”Tunnelma on erilainen kuin ennen mitään toista ottelua”, Kanouté sanoi kolme vuotta sitten Goalille.

Andalusialaisia ei oikeastaan edes kiinnosta joukkueiden sijoitukset sarjassa. Kummankin seuran fanit vain haluavat voittaa paikallispelin ja olla Sevillan kuninkaita kauden päätteeksi.

Mestaruus, Mestarien liiga vai salaliitto?

Tällä kertaa La Ligan sarjataulukko kuitenkin vaikuttaa ottelun panoksiin merkittävästi. Kun kautta on pelaamatta 13 kierrosta, Sevilla on sarjan toisena ja Betis kolmantena. Sevilla jahtaa ensimmäistä mestaruuttaan lähes 80 vuoteen, Betisin kiikarissa on paikka Mestarien liigassa ensimmäistä kertaa sitten kauden 2005–2006. Seurojen välillä on kuitenkin vain viisi pistettä, joten paikallisottelu voi olla merkittävä jopa joukkueiden keskinäisen marssijärjestyksen kannalta.

Ottelu voi olla myös muulla tavoin merkittävä kauden lopullisten sijoitusten osalta. Joukkueiden maaliodottamaan perustuvan pisteodottaman perusteella sekä Betisillä että Sevillalla pitäisi olla tällä hetkellä 39 pistettä. Ne ovat pisteodottamien mukaan vasta La Ligan kuudenneksi ja seitsemänneksi parhaat joukkueet. Tällaista ylisuorittamista on vaikea pitää yllä kokonaista kautta, joten tappio sunnuntain derbyssä voi olla jopa ratkaiseva mestaruus- tai Mestarien liiga -haaveiden kannalta.

Vielä merkityksellisempi ottelu on kuitenkin kummankin seuran faneille tammikuisen Copa del Reyn pelin takia. Kesken Betisin voitonjuhlien seuran kapteenistoon kuuluvalla Andrés Guardadolla oli pokkaa heittää itseään vesipullolla päähän ja teeskennellä pyörtyvänsä. Temppu oli suora palaute Jordánille, joka provosoi Betisin faneja vain hetkeä ennen saamaansa osumaa.

Siinä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. Tammikuisen ottelun jälkeen Espanjassa alkoi kiertää video, jolla näkyy tilanne, jossa Sevillan valmentaja Julen Lopetegui näyttää käskevän Jordánia esittämään pyörtyvää. Useat Betisin pelaajat kertoivat, tietysti, kuulleensa tämän selvästi. Salaliittoteoreetikoiden mukaan Sevilla jopa järjesti koko tilanteen saadakseen pelin siirretyksi, koska sillä oli niin paljon pelaajia sivussa loukkaantumisten tai koronan vuoksi.

Tänään taistelu Andalusian herruudesta jatkuu. Myös tällä kertaa panokset ovat kovat. Mitä tahansa voi tapahtua.

Lähteet: Goal.com, theScore.com

Juuso Sallinen