La Ligan mestaruutta puolustava Atlético Madridin on matkalla kohti pokaalitonta kautta. Keskiviikkona se koki kauden kymmenennen tappionsa, kun Real Sociedad pudotti sen ulos Copa del Reyn puolivälieristä. Tappio tuli vain viikko sen jälkeen, kun Atlético oli karahtanut Athletic Bilbaoon Supercopan välierissä.

Supercopasta saatavat palkintorahat kasvoivat muutama vuosi sitten, kun Espanjan jalkapalloliitto solmi kolmivuotisen sopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Vielä ensi vuonnakin Espanjan Supercup pelataan Saudi-Arabiassa, mutta tällä kertaa luultavasti ilman Atlético Madridia, sillä sen yltäminen La Ligassa kahden parhaan joukkoon ei vaikuta todennäköiseltä.

Atlético Madrid eteni Mestarien liigan pudotuspeleihin, mutta se on altavastaaja jo ensimmäisessä otteluparissaan Manchester Unitedia vastaan – puhumattakaan koko kilpailun voitosta. Jättimäinen katastrofi olisi kuitenkin se, jos Atlético ei selviytyisi kauden 2022-2023 Mestarien liigaan lainkaan.

Niinpä Atléticon on syytä pelata La Ligassa erittäin ryhdikäs loppukausi. Tulosta on tultava, tai joukkuetta uhkaavat kesällä suuret muutokset.

Tällä hetkellä Atlético Madrid on sarjassa neljäntenä, ja yhä kiinni Mestarien liiga -paikassa. Kaksi paikkaa vaikuttaa olevan varattuja kärkikaksikolle Real Madrid ja Sevilla, mutta lopuista kahdesta paikasta käydään ankaraa taistelua. Sijoilla 4-7 olevat Atlético, Real Sociedad, Barcelona ja Rayo Vallecano mahtuvat kahden pisteen sisälle, ja kolmantena neljän pisteen erolla Atléticoon oleva Real Betis on pelannut ottelun takaa-ajajiaan enemmän. Atléticolle ei ole hyvä uutinen, että Barcelonan otteet ovat alkaneet kohentua.

AS:n mukaan Atléticon johtohahmot Enrique Cerezo ja Miguel Ángel Gil Marín ovat jo ilmaisseet joukkueen pelaajille, että sarjassa neljän parhaan joukkoon sijoittuminen on joukkueelle minimivaatimus. Vaihtoehtoa ei ole.

Jos Atlético ei pysy neljän parhaan joukossa ja jää ulos Mestarien liigasta, on seuran pakko leikata budjettiaan. Se merkitsisi suomeksi sanottuna siitä, että Atlético joutuisi myymään joitain runkopelaajiaan. Tulos tai ulos.

Samalla tähtiluokan hankintojen tekeminen isolla rahalla olisi tulevana kesänä vaikeaa. Lisäksi joukkueessa jatkavien pelaajien kanssa jouduttaisiin neuvottelemaan palkanalennuksista.

Atlético on lujittanut viime vuosina asemansa La Ligan kärkitaistelussa Real Madridin ja Barcelonan kanssa, voitti viime kaudella mestaruuden ja on nähty viime vuosikymmenellä kahdesti Mestarien liigan finaalissakin. Kestomenestys on saavutettu pitkälti Mestarien liigan tuomien lisätulojen ansiosta. Johtoporras ei vaadi joukkueelta mestaruuksia, mutta neljän parhaan joukkoon yltämistä kuitenkin. Koronapandemia on rasittanut myös Atléticon taloutta, ja jos seura menettää Mestarien liiga -tulot, on myös pelaajiston osallistuttava menetyksien paikkaamiseen.

Toistaiseksi seurajohdon luottamus valmentaja Diego Simeoneen on täydellinen. Simeone tuntee seuran ja joukkueen läpikotaisin ja on ennenkin luotsannut ryhmän ulos karikoiden keskeltä. Argentiinalaisen asemaa aiotaan arvioida vasta kauden päätyttyä.